Spletni časopis

Nemcu priključevanje Primorske propadlo, proti tudi Pahor

(Last Updated On: 05/06/2019)

Poslanci že ponoči po vetu državnega sveta niso ponovno izglasovali preimenovanja praznika vrnitve Primorske k domovini, ki ga je poskušala doseči skupina poslancev z leve. Za je bilo 42, proti pa 32 poslancev. Veto bi bil razveljavljen, če bi bilo za vsaj 46 poslancev.

Pahor proti preimenovanju praznika

Rezultat glasovanja po strankah je bil takšen:

Glasovanje o preimenovanju praznika

Prvi podpisani pod predlog spremembe Matjaž Nemec je večkrat poudarjal, da spremembo podpirajo Primorci. A ga je nerodno demantiral tik pred glasovanjem pomemben Primorec. Naj ne spreminjajo poimenovanja praznika vrnitve Primorske v priključitev Primorske, je poslance popoldan pozval slovenski domoljub in ugledni tržaški pisatelj Boris Pahor. Kot so sporočili iz državnega sveta Pahor meni, da je potrebno upoštevati argumentacijo državnega sveta, ki je z vetom ustavil preimenovanje, ki ga je že drugič pred volitvami predlagala skupina vladajočih poslancev, ki jo vodi Matjaž Nemec (SD). Nemec je kandidat na evropskih volitvah, ki potekajo ta teden. Podoben poslanski predlog se je v kupu podobnih predvolilnih projektov pojavil tudi pred lanskimi volitvami poslancev.

Za korist levice in v škodo države

Državni svet je veto izglasoval z oceno, da so za spremembo ideološki razlogi levice, državi pa bo škodilo. Poimenovanje vrnitev Primorske k matični domovini je iz Pariške mirovne pogodbe leta 1947, ki jo je podpisala tudi Italija, datum uveljavitve te pogodbe praznujemo. Nemec in poslanci iz leve sredine, pa že drugič predlagajo, da bi država praznovala odlok vrhovnega plenuma OF iz leta 1943, ki govori o “priključitvi”, torej o enostranskem dejanju, ki so ga razglasili medvojni revolucionarji.

Za preimenovanje je bilo v državnem zboru prvič le 39 poslancev, proti 32. Že tisto glasovanje je pokazalo, da bo projekt najbrž na koncu propadel. Razlog za tesen rezultat so bili tudi pomisleki premiera Marjana Šarca, da predvolilni čas za spremembo ni primeren in da tudi novo ime ni posrečeno izbrano. Razplet glasovanja je bil prvič takšen:

Ker je državni svet izglasoval veto, bi danes preimenovanje obveljalo le, če bi bilo za to najmanj 46 poslancev. Ni jih bilo.  

Na posnetku sta prva na listi kandidatov SD na evropskih volitvah:

Matjaž Nemec (SD) in Tanja Fajon (SD) Foto: DZ/Matija Sušnik


Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič
Exit mobile version