Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Raziskave: Joveva ostaja tretja, visoko leze Jelinčič

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:08 pop

V čas uradne kampanje pred evropskimi volitvami skupna lista SDS in SLS, ki jo vodi Milan Zver, vstopa z rahlo prednostjo pred listo SD, ki ima na vrhu nekdanjo novinarko Tanjo Fajon. Na tretjem mestu je lista LMŠ, ki jo vodi donedavna novinarka POPTV Irena Joveva. Tako kaže raziskava Mediane, ki jo je včeraj objavil POPTV.

Vzpon SNS, nizko NSi

Uvrstitev LMŠ šele na tretje mesto je presenečenje, ker je del meritev popularnosti strank še nedavno kazal, da je ta stranka svetloba leta pred vsemi konkurenti. LMŠ, čeprav je dosegla nekoliko boljši rezultat kot po meritve Mediane pred desetimi dnevi za Delo, še zaostaja za dvema sedežema, ki bi ju po včeraj objavljenih podatkih na POPTV dosegli SDS+SLS in SD.

Še večje presenečenje je, kako visoko je SNS. To listo na volitve vodi kar predsednik Zmago Jelinčič. Po zadnji meritvi za POPTV je že četrtem mestu in SNS je prehitela listo Levice, ki jo vodi Violeta Tomić, ki je bila pred desetimi dnevi po Delu še spredaj. Ob Levici, ki krepko zaostaja za SD, je nizko tudi NSi z Ljudmilo Novak, še posebej, če upoštevamo, da je bila ta stranka v preteklosti na evropskih volitvah med najmočnejšimi. Na zadnjih je v koaliciji s SLS s 16,6 odstotki dosegla drugi rezultat za SDS, ki je pred petimi leti zbrala 24,78.

V grafiki predstavljam nihanje popularnosti šestih največjih strank po doslej objavljenih rezultatih raziskav javnega mnenja v večjih medijih. Pri vseh zaradi medsebojne primerljivosti in primerljivosti z volitvami, upoštevam le za liste opredeljene volivce. Glasove neopredeljenih sem preračunal sorazmerno deležem, ki so jih stranke dosegle med opredeljenimi.

V preglednici izstopa meritev Ninamedie za Dnevnik, ki pri SNS ni zaznala, da bi imela sploh kakšno podporo, na vrhu pa je tista raziskava našla SD in LMŠ. Pred evropskimi volitvami imajo raziskovalci težko delo, o čemer priča delež anketiranih, ki jim napovedo, da na te volitve ne bodo šli. Takšnih je po včeraj objavljeni raziskavi Mediane le sedem odstotkov, 18,8 odstotka pa jih je povedalo, da še ne vedo, koga bi volili. V seštevku je vseh, ki se za stranke ne opredelijo, manj kot tretjina.

Ko anketam nagaja udeležba

To je v velikanskem nesorazmerju z dogajanjem na zadnjih evropskih volitvah, ko ni volilo krepko čez 70 odstotkov volivcev. Na zadnjih volitvah jih je na volišča prišlo celo le 24,6 odstotka.

Udeležba je bila takšna:

Pri nizki udeležbi bo pomembno, kdo ima najbolj disciplinirane volivce in kdo je sposoben motivirati tiste, ki se jim ne da voliti. Podrobnejši prikaz, kako kažejo raziskave javnega mnenja vsem strankam in ne le šestim največjim, ki imajo za zdaj možnosti, da dobijo sedeže, je takšen:

Po Novi24TV se tudi v meritvi za POPTV prvič pojavi nova stranka DOMBernarda Brščiča, a je z 2,2 odstotka bolj v ozadju. Pod petimi odstotki pa so nizko tudi DeSUS, katerega listo vodi že zdaj evropski poslanec Igor Šoltes, SAB z Angeliko Mlinar, ki je bila na zadnjih volitvah za evropsko poslanko izvoljena v Avstriji in SMC, ki ga vodi poslanec v domačem parlamentu Gregor Perič.

Izvirne rezultate raziskave Mediane, ki jih je včeraj objavil POPTV, iz katere sem črpal podatke za preračune in primerjave, si lahko preberete na
povezavi tukaj: ce-bi-bile-volitve-danes-bi-zmagala-lista-sds-in-sls

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu