Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Breskrbne počitnice: Cekuti še ne bo treba v zapor

(Last Updated On: 04/08/2017)
image_pdfimage_print

„V teh zadevah roki med sodnimi počitnicami ne tečejo,“ so iz okrožnega sodišča v Ljubljani opozorili, da vsaj do 15. avgusta še ne bodo odločali, ali bi slikarja Jureta Cekuto poslali v zapor. Med 15. julijem in 15. avgustom je čas sodnih počitnic, ko sodišča ne odločajo, ali so obsojeni državljani, ki bi morali biti za zapahi, dovolj zdravi za zapor.

Za mnenje le deset dni, a….

Posnetek FB profila slikarja Jureta Cekute

Cekuto so v zaporu Dob pričakovali že pred sodnimi počitnicami. 11 julija so okrožno sodišče v Ljubljani od tam obvestili, da se pri njih ni pojavil in ni začel prestajati štiri leta in štiri mesece zaporne kazni. Na toliko let zapora ga je obsodilo sodišče zaradi zlorabe zaupnih podatkov pri naročilu oklepnikov v korist finske Patrie.

Po sodbi bi Cekuta, ki je leta 2002 kandidiral tudi za predsednika republike, a ga v nobeni enoti ni volil niti odstotek volivcev, moral vrniti tudi slabega pol milijona evrov, ki bi jih naj dobil za pridobivanje informacij.

Cekuta je bil obsojen, ker bi naj od že upokojenega brigadirja Petra Zupana leta 2005 pridobil dokumente o nameri države, da do leta 2011 kupi 150 osemkolesnikov. Dokumente bi naj Cekuta po sodbi predal posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu in odgovornemu v Patrii za Slovenijo Reiju Niitynenu, na svoj avstrijski bančni račun pa v več obrokih od Riedlovega podjetja in finske Patrie za to dobil 460.875 evrov.

Ko sem preverjal, zakaj Cekuta ni prišel v zapor in kaj se dogaja, je odgovor prišel iz okrožnega sodišča.

“Obsojeni je podal prošnjo za odložitev prestajanja zaporne kazni. Glede na njeno vsebino je sodišče za mnenje zaprosilo posebno zdravniško komisijo pri Ministrstvu za zdravje. Sodišče bo o prošnji za odložitev prestajanja zaporne kazni odločalo po prejemu mnenja,” so odgovorili na vprašanje, kako so se odzvali na obvestilo iz Doba, da Cekuta ni prišel v zapor.

Na dodatno vprašanje v teh dneh, kdaj to zdravniško mnenje pričakujejo in kdaj bi lahko odločili, ali je Cekuta dovolj zdrav, da bi lahko šel v zapor, so iz sodišče odgovorili tako:

„Zdravniška komisija izda mnenje najkasneje v desetih delovnih dneh od prejema zahteve sodišča, pri čemer je potrebno upoštevati, da v teh zadevah roki med sodnimi počitnicami ne tečejo“.

 

Cekuta: Sploh še ni pravnomočno

Cekuta je torej vsaj še deset dni povsem varen. Na dogajanje se je prejšnji mesec, ko sem preverjal, odzval z:

“Želel bi sporočiti samo to, da menim, da sodba v zadevi Patria II sploh še ni pravnomočna, zato poziv na prestajanje zaporne kazni sploh ne bi smel biti izdan. Kljub temu je bila z moje strani vložena zahteva za odlog prestajanja kazni, o kateri pa sodišče še ni odločilo. Ravno tako sodišče še ni odločilo o vseh drugih pravnih sredstvih, v katerih trdim, da sodba še ni pravnomočna, poleg tega pa uveljavljam tudi več kršitev pravic do obrambe v ponovljenem sojenju.”

Več:

Patria II: Sodišče Cekuti začasno odložilo zapor

 

(Visited 17 times, 1 visits today)

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: