Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Židana bo pol milijona posojila stalo krepko več kot Janšo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:10 pop

Čeprav ima SD Dejana Židana daleč največji minus v bilanci med vsemi strankami, kar za 1.116.292 evrov so v rdečem, povrhu pa še niso plačali 63.784 računov za volilne kampanje iz že davnih kampanj, pa te stranke ne smemo podcenjevati. Za SDS Janeza Janše je najbolje organizirana stranka, lani je zbrala več članarin kot SDS, najeli so podobno polmilijonsko posojilo, a za daljše obdobje in s krepko višjo obrestno mero kot SDS. Brez posojil bank je LMŠ, ki pa ji bo obresti za posojen denar zaračuna kar njen predsednik in premier Marjan Šarec. A precej nižje obresti kot banke SDS ali SD.

Skok navzgor LMŠ pri članarinah

Zdi se, da ima v bilanci SD podcenjeno prikazano vrednost številnih nepremičnin, ki so jih podedovali iz socializma, ko so bile druge stranke prepovedane. Če bi po tržni ceni prodali vilo, nekoč v lasti judovske družine Moskovič v centru Ljubljane, v kateri imajo centralo, bi bil minus v bilanci takoj krepko manjši. Stavbo so dobili z menjavo za del stavbe državnega zbora, kjer so bili nekoč prostori centralnega komiteja Zveze komunistov. Da SD ni povsem bankrotirana, kažejo tudi podatki o zbranih članarina in prostovoljnih prispevkih, kjer je s 341.045 evri SD takoj za SDS, ki je članarinami in prispevki zbrala 510.068 evrov. Za vse večje stranke, podatki so povzeti iz letnih poročil, ki jih je ta teden objavil Ajpes, so podatki takšni:

Darila in članarine

Ko gre za članarine je velik skok v primerjavi s preteklostjo uspel LMŠ Marjana Šarca, ki leta 2017 ni zbrala niti centa članarine, lani pa je s 86.116 evri po zbranih članarinah že na tretjem mestu med vsemi strankami. To je velik premik. Po zbranih članarinah vodi SD s 128.323, druga je SDS s 114.717. V skupnem znesku pa SDS vse druge krepko prehiti, ker so zbrali še 395.351 prostovoljnih prispevkov posameznikov. Pri teh je na drugem mestu SD s 212.722 evri. Ti prispevki so povezani z organiziranostjo in močjo stranke. Donatorje, ki prispevajo večje vsote, morajo stranke razkriti. Pogosto so to kar politiki teh strank, ki ob članarinah prispevajo še dodatno. Pri SDS sta največ lani podarila dva evropska poslanca:

Preglednica največjih donatorjev iz SD, ki so pa povečini prispevali nekaj manjše vsote, skupna zbrana vsota razkritih donatorjev pa je podobna, je takšna:

Po celotnih prihodkih je bila lani najmočnejša SDS, SD pa je bila na tretjem mestu. Nekoliko je SD po prihodkih prehitela SMC Mira Cerarja, ki je do junijskih volitev poslancev prejemala daleč največje dotacije iz državnega proračuna po rezultatu prejšnjih državnih volitev, pred SD pa je bila tudi po prihodkih iz lokalne ravni. Oboje je letos že zgodovina, ker je SD SMC na obojih volitvah lani prehitela. Od kod vse je pet po prihodkih lani največjih strank lani dobilo denar, s katerim so plačevali tudi stroške volitev, kaže preglednica:

SD je SMC lani skoraj dohitela zaradi krepko več članarin, daril in drugih prihodkov.

Ali SD kapitalistično odira najemnike?

Ti “drugi prihodki” so zanimiv fenomen. Prijavili so v SD kar 170.554 evrov prihodkov od premoženja, od tega sto tisoč evrov s prodajo nepremičnin, preostanek z oddajanjem. Skupaj vrednost vseh svojih nepremičnin ocenjujejo v bilanci še na 210.810 evrov. To je hudo nizka vrednost. Že samo vilo, ki jo imajo v centru, bi večina nepremičninarjev čez palec, že zaradi lege, ocenila z nekajkrat več. A po cenitve geodetske uprave je vredna le drobiž in to stranka prikazuje v bilanci. Za 70.000 evrov donosa od oddajanja 210.810 evrov vrednih nepremičnin, v katerih povrhu ta stranka še posluje, je že skoraj neverjetno dober donos, skoraj že kapitalistično odiranje najemnikov. Podobne prihodke od premoženja ima tudi SDS, ki pa svojo poslovno stavbo za Bežigradom ceni na več kot 1,6 milijona evrov. Kar je bolj poštena vrednost. Od oddajanja nepremičnin so zbrali 68.870 evrov. SDS in SD sta lani najeli vsaka po pol milijona posojil. Posojilo, ki ga je SD najela pri Delavski hranilnici (DH), je krepko dražje. Obrestna mera je 4,9 odstotna, odplačevali ga bodo pet let (60 mesecev). Pri SDS je obrestna mera 1.95 in 1.85 odstotna, posojilo pa najeto za tri leta (36 mesecev). Ti polmilijonski posojili sta stranki prijavili tako:

Za primerjavo, posojilo je pri Abanki in državljanki iz Nemčije najela tudi SAB Alenke Bratušek. Najbolj se, po nizki obrestni meri, splačajo posojila posameznikov:

Da niso vsa posojila zasebnikov nujno brezobrestna, pa je pokazal premier Marjan Šarec s posojilom svoji stranki, ki mu bo morala plačati tudi obresti, a te obresti so nizke, krepko nižje celo od tistih, ki jih Abanka zaračunava SAB Alenke Bratušek:

Zanimiva je tudi naslednja peterica strank po lanskih prihodkih, kjer ima DeSUS še kar uravnotežene prihodke iz občinske in državne ravni, za preostale štiri stranke LMŠ, Levico Luke Meseca, SAB Alenke Bratušek in SNS Zmaga Jelinčiča pa lahko rečemo, da so stranke državnega proračuna, no, dotacij iz njega. LMŠ nekoliko odstopa, ker je kar pomemben del denarja lani le zbrala s prispevki in članarinami:

Sliko moči in organiziranosti strank dodatno kaže število zaposlenih, ki jih imajo. Tudi po tem sta bili lani na vrhu SDS in SD. Podatki o nihanju števila zaposlenih iz letnih bilanc strank, ki jih objavlja Ajpes, so takšni:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu