Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Židanova SD v leto EU volitev s kar 1.116.292 evrov minusa

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:19 pop

Zaradi stroškov kampanj pred volitvami poslancev in lokalnih volitev so skoraj vse stranke v lanskem letu zašle v globoke minuse. V že nevarnem območju je SD, ki ima kar 1,1 milijona evrov minusa na koncu bilance. Bilance strank za lansko leto je Ajpes objavil ta teden. 1.116.292 evrov minusa za SD ni rekord. Nižje je bila leta 2010, ko jo je vodil sedanji predsednik republike Borut Pahor, ki je bil takrat premier. V njegovem času so imeli več kot 1,2 milijona evrov minusa.

Ko milijon minusa vsi spregledajo

Težave so med drugim reševali tako, da po več kot sto tisoč evrov stroškov lokalnih volilnih kampanj desetletje niso plačevali. To so počeli pri stroških lokalnih volilnih kampanj, ker tam ni obveznih revizij računskega sodišča. Vseh računov za stare lokalne volilne kampanje tudi do začetka letošnjega leta niso poplačali. To so priznali tako:

V začetku lanskega leta so veliki mediji močno problematizirali posojilo, ki ga je SDS najela pri zasebnici, kar je bila kršitev zakona. SDS se je posojilu odrekla in ga najela na banki. To, da računov za kampanjo sploh ne plačaš, je še veliko hujši greh. A ne za slovenske medije in oblastne strukture. Lani so težave, ker imajo več kot milijon minusa, v SD reševali tudi z najemom pol milijona evrov posojila pred Delavski hranilnici, a celo to ni zadoščalo, da bi poravnali dolgove prastarih kampanj. Kako je s celotnim minusom, so v poslovno poročilo za lansko leto zapisali tako (rdeča barva označuje podatek o tem minusu):

Zgodovinsko gledano je še večji minus kot SD v preteklosti imela LDS, ki je po odhodu Janeza Drnovška z vrha potonila globoko v rdeče številke. V minusih, a krepko manjših kot SD, je ta stranka še vedno. Leta 2010 je imela LDS kar 1.335.085 evrov minusa. Zanimivo je, da te skoraj neverjetne rdeče številke LDS in SD niso zelo pretresle največjih medijev. Kar nekaj let jim je bilo bolj zanimivo, ker je imela SDS milijonsko posojilo, ker je kupila poslovno stavbo v Ljubljani in se je za to nepremičnino zadolžila. Kako so se vsote na koncu letnih bilance večjih strank spreminjale, kaže grafika (ki jo lahko povečate s klikom na grafiko), na dnu sta v minusih prikazana SD in LDS, na vrhu SDS Janeza Janše, ki zadnje desetletje po objavljenih bilancah, ki jih v volilnih letih praviloma preveri tudi računsko sodišče, posluje daleč najbolje:

Številčno so podatki v tabeli (za večje preglednost vseh zneskov) takšni:

Podatek o bilančnem rezultatu za DeSUS sem izračunal sem, v bilanci imajo namreč povsem nelogično številko, ki se ne ujema z drugimi podatki. V preglednici so podatki za Levico Luke Meseca in LMŠ Marjana Šarca le za zadnji dve leti. V Levico sta se pred dvema letoma združili dve stranki (IDS in TRS), LMŠ pa je bila pred tem le obrobna lokalna stranka. Za SMC Mira Cerarja so podatki od nastanka leta 2014. Vse preostale prikazane stranke obstajajo več kot desetletje. Nekaj manjših strank je izpuščenih, ker bi bila preglednica sicer preobsežna: SAB, SNS, Pirati…

Donacija Damijeve in minusi SLS in DeSUS

Lansko leto je zaradi dvojnih volitvah globoko zarezalo v račune večine strank. Edina izjema je LMŠ Marjana Šarca, ki je imela tudi v lanskem volilnem letu več prihodkov kot odhodkov. K temu sta prispevala tudi nedavno odstopljena evropska kandidatka Katja Damij, ki je stranki lani podarila dva tisoč evrov in Marjan Šarec, ki je podaril tri tisoč evrov. Šarec je dodatno stranki posodil še devet tisoč evrov. Z največjim minusom sta lani poslovali poraženki poslanskih volitev SLS, ki jo je večji del leta vodil Marko Zidanšek in Desus, ki ga še vedno vodi Karl Erjavec. SLS je porabila pol milijona več kot zbrala, DeSUS pa le za odtenek manj. A obe sta imeli rezervo iz preteklosti in ju to ni potisnilo v takšne minuse v kakršnih je SD Dejana Židana, ki je lani pridelala “le” 359.952 minusa v letni bilanci. Krepko v plusu je po 390.113 evrov minusa ostala zaradi rezerv, s katerimi je vstopila v leto, SMC Mira Cerarja, ki je lani na volitvah poslancev izgubila status najmočnejše stranke v DZ, s čemer so se ji krepko zmanjšali tudi prihodki. Podatki o prihodkih in porabi v lanskem letu, so za vseh devet strank, ki imajo poslance, dodana pa jim je SLS, takšni:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu