Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Volilne goljufije 3: Türkovi grehi zastarali

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th februar 2018, 06:40 pop

Veliko presenečenje in razlog za manjšo paniko med finančniki strank je sodba na pogojni zapor, ker ni plačal polovice računov za kampanjo župana in njegove svetniške liste, za Darka Berliča, ki jo je prejšnji teden razkril Večer. Doslej za prekrške v kampanjah še nihče ni bil obsojen na zaporno kazen. Zakona o strankah in kampanjah takšnih kazni ne predpisujeta. Takšnih, ki ne plačujejo kampanj, in bi jih zato lahko doletela kaj podobnega, je še nekaj. Denimo SD Dejana Židana, o čemer lahko več najdete tu.

A sodba še ni pravnomočna in enega od načinov, po katerem bi se Berlič (in še kdo) lahko izmaknil kazni, kaže primer nedovoljenega financiranja kampanje nekdanjega predsednika republike Danila Türka. Tam nobene kazni ne bo. Z Berličem pa je bil Türk tudi nekoliko povezan.

Berličev odvetnik Sandi Vuković je napovedal pritožbo, dosedanja sodna praksa na tem področju pa Berliču ponuja upanje, da se izvleče. V zapor mu tudi po sodbi, ker je pogojna, če prekrška leto dni ne ponovi, ne bo treba. So pa še drugi načini, kako se izogniti kazni: denimo z zastaranjem, ki je rešilo že organizatorja kampanje nekdanjega predsednika republike.

Türk ušel z zastaranjem

Povezan članek s podrobnostmi o spornih delih kampanje nekdanjega predsednika Danila Türka

Kazen, a bolj blaga, bi po kampanji pred petimi leti morala doleteti organizatorja kampanje nekdanjega predsednika Danila Türka. Organizator Türkove kampanje je bil  Roman Ferenčak, v težavah pa se je znašel zaradi 1.500 evrov darila podjetja Eko-park. Eko-park je bil v lasti občine Lendava. Zakon je državnim (to so tudi občinska) podjetjem že takrat prepovedoval financiranje kampanj. Povrhu je podjetje Eko-park krepko več kot pol vseh svojih prihodkov tudi dobilo od države. Če podjetja v državni lasti plačujejo kampanje tistim, ki vladajo državi, smo vzorčni primer koruptivne države. Sodišče je odločilo, da je takšno financiranje kampanje Danila Türka prekršek neznatnega pomena. Po pritožbi računskega sodišča, da so preblagi, je ostreje ukrepalo: organizatorju kampanje nekdanjega predsednika Romanu Ferenčaku je izreklo: opomin.

Opomin so poslali tudi občinskemu podjetju iz Lendave, ki je plačalo, kar ne bi smelo. Vodi ga je od leta 2008 Jožef Gerenčer, ki je od volitev leta 2014 občinski svetnik SMC in šef lokalnega odbora SMC v Lendavi. Z računskega sodišča so se ponovno pritožili, da je tudi opomin preblaga kazen in že takrat so revizorji neuradno opozarjali, da je igra izgubljena, posledica zavlačevanja pa bo, da nobene sankcije ne bo, so ocenjevali. In to se je tudi zgodilo.

Kako je Berlič povezan s Türkom?

Lani so računsko sodišče iz višjega sodišča obvestili, da je potekel absolutni zastaralni rok (štiri leta) in da so postopek zato ustavili. Več podrobnosti o nepravilnostih v Türkovi kampanji lahko najdete v povezanem članku.

Ferenčak, Gerenčer in Türk so se torej izmuznili. Zastaranje! Kot pri posnetkih prisluškovanja Zoranu Jankoviću, le da je tam stvar zastarala še preden je sploh prišla do sodišča.

Türk ni povsem nepovezan z Berličem, ki je bil organizator kampanje mariborskega župana Fištravca, mediji pa poročajo, da naj bi Berlič plačal tudi račun za nakup nenavadnih lutk, ki so nekoč visele pod starim mostom čez Dravo v Mariboru, kar je bil del nespodobni propagandnih akcij proti nekdanjemu županu Francu Kanglerju.

Pred predsedniškimi volitvami je v predsedniški palači 11. 9. 2012 nastal intervju, ki je še dostopen na spletni strani bivšega predsednika republike Danila Türka, ki ga je naredil prav Darko Berlič. Ta intervju si lahko preberete na povezavi tukaj. Ogledate pa na povezavi tukaj.

Predsedniške volitve so bile tisto leto 11. novembra, intervju je torej nastal dva meseca pred predsedniškimi volitvami. Za kampanjo je organizator Turkove kampanje predvolilni račun odprl pri Factor banki, ki je bila pozneje z velikansko državno dokapitalizacijo ukinjena. Dejansko pa pripojena slabi banki. Factor banka je za Türkovo kampanjo posodila 27.406 evrov, ki jih je Ferenčak – kot so pozneje ugotovili revizorji – prikazal kot svoje lastno posojilo, čeprav je bil denar neposredno z banke nakazan na predvolilni račun za Türkovo kampanjo.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Na volitvah so se takrat pomerili le trije kandidati, Danilo Türk pa jih je precej presenetljivo izgubil proti Borutu Pahorju.

Rezultat volitev je bil takšen:

Več o SDS in SD sledi…

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu