Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Odbori: Trčku se je kolaboracija Levice splačala

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th avgust 2018, 11:20 pop

Hibridna vloga Levice, ko po podpisanem sporazumu kolaborira z vladnimi strankami in se hkrati razglašajo za opozicijo, se je včeraj splačala Francu Trčku, ki je postal šef odbora za zdravstvo in Violeti Tomić, ki ji je to prineslo vodenje odbora za kulturo. Glede na velikost Levice ta stranka brez dogovora z drugimi vladajočimi strankami o delitvi položajev na račun opozicijske SDS, ki ima skoraj trikrat več poslancev, ne bi dobila obeh tako pomembnih odborov.

Tonin nadzira vohune, Logar javne finance

Proti preglasovanju na škodo SDS so protestirali tudi iz drugih opozicijskih strank, iz NSi in SNS in napovedali, da bodo proti, a glasoval je na koncu proti takšni delitvi ob poslancih SDS le predsednik NSi Matej Tonin. Drugi so se vzdržali ali niso glasovali. A odločilno za razplet to ni bilo. Rezultat glasovanja je bil 51 za in 20 proti. Glasovali so tako:

Pri vodilnih položajih ne gre le za čast, prinašajo tudi višjo plačo. Namesto zdravja je SDS dobila

Predsednik Levice Luka Mesec in poslanec Franc Trček, ki bo vodil odbor za zdravstvo zaradi dobrih odnosov z vladajočimi Foto: DZ

poslovniško komisijo in vodenje ustavne komisije, če bo kdo kdaj predlagal kakšno spremembo ustave. V preteklosti so ustavne komisije vodili predsedniki DZ. Načeloma bi jo torej moral Dejan Židan (SD). SDS je vodenje komisije za nadzor obveščevalcev, ki jo je zadnja leta vodil Branko Grims, tokrat prepustila NSi. Vodil bo to komisijo Matej Tonin, podpredsednik bo Žan Mahnič (SDS), ki je v prejšnjem mandatu vodil odbor za obrambo. Obrambo prevzema izkušen poslanec SD Samo Bevk, eden od podpredsednik pa bo Miha Kordiš (Levica). Drugo najpomembnejšo komisijo, za nadzor javnih financ, bo vodil Anže Logar (SDS), podpredsednik bo Zmago Jelinčič (SNS). Za SDS bo komisijo za peticije in človekove pravice še naprej vodila Eva Irgl, pomemben odbor za notranje zadeve pa Zvonko Černač. Od pomembnejših odborov bo odbor za zunanje zadeve prevzel Matjaž Nemec (SD), odbor za izobraževanje, ki bo razpravljal o morebitnem odpravljanju neustavnosti pri financiranju osnovne šole Alojzija Šuštarja (in še nekaterih podobnih šol) pa Branislav Rajić (SMC). Med poslanci je bilo včeraj nekaj čudenja, ker je vodenje verjetno najzahtevnejše komisije, za volitve in imenovanja, prevzel Ivan Hršak (Desus), ki je v prejšnjem mandatu le nekajkrat sklical sejo komisije za zamejce, ki jo bo prihodnja leta vodila nekdanja predsednica NSI Ljudmila Novak.

Zidanje funkcionarskih dodatkov

Pomen volitev predsednikov in zelo številnih podpredsednikov odborov in komisij, ki za izvoljene poslance pomenijo predvsem precej višje plače, je Tonin včeraj opisal tako: “Z današnjim dnem ta parlament dobiva 20 predsednikov odborov, 37 podpredsednikov, deset vodij poslanskih skupin, enajst namestnikov vodij poslanskih skupin, enega predsednika in tri podpredsednike državnega zbora. Ko to seštejete, pridete do številke 82. Torej, v tem parlamentu je 82 poslank in poslancev funkcionarjev. Zame je to nesprejemljivo, zato bom glasoval proti. Pred dnevi, ko sem še vodil parlament, je bil moj osnovni predlog naslednji: da se številčnost odborov zmanjša, da pridemo na številko 13, in da odbori ter komisije nimajo več kot enega podpredsednika. Zakaj imajo odbori po dva ali po tri podpredsednike, poslanci natančno vedo. Še posebej dobro to vedo tisti, ki so me v zadnjem času izjemno intenzivno napadali, glede določenih stvari, ki sem jih predlagal v parlamentu, ampak ne boste verjeli: ko sem na posvetu predlagal, da zmanjšamo številčnost odborov na trinajst in da zmanjšamo tudi število podpredsednikov, a veste, kdo je bil prvi proti temu? Poslanska skupina Levice. Toliko o o načelnosti.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu