Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Temni oblaki za prebežnike tipa Lah, Brglez ali Ivanuša

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2020, 09:56 pop

Direktor višjega sodišča v Ljubljani Janez Grden mi je poslal celotno sodbo, s katero je senat, ki ga je vodila sodnica Nataša Ložina, v veliki meri v prid stranke SDS Janeza Janše odločil v sporu z nekdanjim poslancem te stranke Zvonkom Lahom, ki je med mandatom prebegnil k NSi. Pozneje je Lah prestopil še k Zelenim.

Zakaj sem za sodbo prosil sodišče

Sodišče sem za sodbo prosil, ker mi je nisi bili pripravljeni posredovati iz stranke SDS. Nekdanji poslanec Lah pa je medijem povedal, da je sploh še nima. Če bi jo pridobil od strank v sporu, bi lahko javnost obvestil hitreje. SDS je javnost obvestila le o vsoti, o podrobnostih sodbe pa ne.

Odločitev sodišča je po dolgem času korekten odgovor iz rednega sodstva. Zakon o varstvu osebnih podatkov so uporabili pravilno in prečrtali le res za obveščanje javnosti nepomembne osebne podatke. In teh v sodbi ni veliko.

Običajno se predvsem nižja sodišča požvižgajo na pravico javnosti vedeti in novinarjem popolnoma onemogoča zbiranje in preverjanje podatkov o delu sodnikov z zavlačevanjem in obsežnim cenzuriranjem posredovanih dokumentov.

Primer je prikrivanje sodbe migrantu Aliju Safiniju za nasilni rop dveh žensk. Prikriva okrožno sodišče v Ljubljani, ki ga vodi Marjan Pogačnik. Po prihodu iz zapora zaradi nasilnega ropa je ta migrant zdaj osumljen še dveh posilstev študentk, ki ju je srečal na Metelkovi v Ljubljani.

Podrobnosti o tem, kako lahkotno pri Pogačniku kršijo pravico javnosti do obveščenosti, lahko preberete tukaj: CENZURIRANO: OSUMLJENI DVEH POSILSTEV SAFINI ŽE PREJ NA POGOJNI STEPEL DVE ŽENSKI

Višje sodišče je v obsežni sodbi odločilo, da mora Lah SDS plačati krepko več kot mu je naložilo prvostopenjsko sodišče, ker so na višjem sodišču sprejeli razlago SDS, da je logično, da k povrnitvi stroškov kampanj po izvolitvi prispevajo izvoljeni poslanci in ne kar vsi kandidati.

Nekdanji poslanec SDS Zvonko Lah, ko je bil že v NSi Foto: DZ

“Način izračuna sorazmernega dela stroškov volilne kampanje, ki upošteva le število izvoljenih poslancev, ni ne nepošten ne nesorazmeren in upošteva značilnosti proporocionalnega sistema, na kar utemeljeno opozarja tožnica. Toženec je bil za poslanca namreč izvoljen tudi zaradi glasov, ki so jih prejeli kandidati, ki za poslance niso bili izvoljeni,” je v razlagi te odločitve zapisalo višje sodišče.

Zaradi tega je višje sodišče pritožbi SDS deloma ugodilo in Lahu naložilo, da mora ob 1.232 evrih plačati še 3929 evrov. Z zamudnimi obrestmi pa v celoti 5161 evrov. Ker so SDS dodelili več in je bila v sporu torej uspešnejša, se je spremenil tudi način delitve stroškov sodnega postopka: več jih mora plačati Lah.

Spor poteka še z nekdanjim poslancem in zdaj predsednikom stranke Zelenih Slovenije Andrejem Čušem, kjer je pričakovati podoben razplet.

Sodba je zanimiva in pomembna za vse stranke, ker vzpostavlja pravno prakso in pove, da so dopustni dogovori o povračilu stroškov kampanj z zavezo, da bo za to šel majhen del poslanske plače in da niso dopustni dogovori o odstopu poslanca, če ta zapusti stranko.

Celotno sodbo lahko preberete na povezavi tukaj:

Sodba višjega sodišča, primer SDS proti nekdanjemu poslancu te stranke, ki je med mandatom prestopil, Zvonku Lahu
Sodba SDS proti Lahu

Prestopi poslancev so precej običajna in pogosta stvar.

Največji prestopnik Möderendorfer, največ pobegov iz SNS

Med sedanjimi poslanci je eden največjih prebežnikov Jani Möderndorfer, ki je kariero začel kot občinski svetnik in funkcionar LDS, pozneje ga najdemo v Pozitivni Sloveniji Zorana Jankovića, od tam je prestopil k SAB Alenke Bratušek, nazadnje pa v prejšnjem mandatu še k SMC Mira Cerarja, kjer pa ni bil izvoljen za poslanca, a je kot nadomestni poslanec sčasoma le pristal v DZ. Sedež bo Möderndorfer izgubil, če pade vlada in se v DZ vrne Miro Cerar. V sedanjem mandatu smo bili doslej priča dvema prestopoma poslancev. Najprej je Milan Brglez prebegnil iz SMC, kjer so ga pravzaprav izključili po internem sporu. Nekaj časa je bil samostojen. Pozneje je šel k SD Dejana Židana. Med tem je Brglezov mandat SD izgubila, ker je bil Brglez izvoljen za evropskega poslanca SD, izpraznjen sedež v DZ pa je pripadel SMC, ki so ji ga volivci na volitvah tudi dodelili.

Prebežnik in zdaj evropski poslanec Milan Brglez in njegov nekdanji šef Miro Cerar Foto: DZ

Tik pred novim letom pa je Zmaga Jelinčiča zapustila še poslanka Lidija Ivanuša.

Jelinčič slovi po tem, da ga poslanci zapuščajo skoraj v vsakem mandatu. A Ivanuše prestop verjetno ne bo stal nič, ker v SNS Jelinčič po dostopnih podatkih ni podpisal dogovorov s kandidati kot jih je SDS.

Lah je imel še srečo

Zvonko Lah je imel, če smo natančni, srečo, ker je volitve leta 2014 zaznamovalo dejstvo, da je moral Janez Janša med kampanjo tik pred volitvami v zapor, stranka pa je zaradi tega kampanjo finančno skoraj ustavila. To kaže pregled stroškov, po katerem je bila SDS po porabi šele na sedmem mestu. Po doseženem rezultatu pa na drugem.

Državna povračila stroškov kampanj, ki so označena z rdečo barvo, so odvisna od deleža, ki ga je stranka dosegla na volitvah:

2014: Stroški kampanj strank s povračili države

Če bi Lah moral vračati po rezultatu volitev 2018 bi ga doletela trikrat višja kazen. Kakšna so bolj normalna razmerja, ko šefa stranke med kampanjo ne zaprejo (pozneje pa izpustijo, ker so vse sodbe razveljavljene zaradi kršenja ustave, ker v njih manjka kaznivo dejanje, in pristranskega sojenja), kaže preglednica za zadnje volitve, na katerih je bila SDS s precejšnjo prednostjo najuspešnejša, porabila pa je za kampanjo tudi največ med strankami. Dobila je toliko glasov kot LMŠ in SD na drugem in tretjem mestu skupaj. Ta razmerja kaže tudi vsota povračil (označena z rdečo), ki so odvisna od doseženega rezultata na volitvah. S klikom lahko preglednico povečate:

2018: Stroški kampanj s povračili države

Presenetljivo tokrat pravilno odločitev, da lahko javnost le vidi celotno vsebino sodbe višjega sodišča, si lahko v celoti preberete tukaj:

Obvestilo sodišča prosilcu za sodbo v primeru SDS : Zvonko Lah - 13.1.2020
Obvestilo prosilcu – 13.1.2020.odt
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu