Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ankete: Gor SD Dejana Židana, navzdol SMC Mira Cerarja

(Last Updated On: 21/03/2017)
image_pdfimage_print

Tudi ta mesec se rezultati meritev javnega mnenja, ki jih objavljajo različne televizije, zelo razlikujejo. Razlika ni čisto na vrhu. Tam je povsod daleč pred vsemi SDS.

So pa razlike velike pri nekaj »manjših« strankah, kjer so krepko višje deleže v raziskavi za TVS zbrale bolj leve stranke. Rezultat raziskave, ki jo je naredila Ninamedija, je bil objavljen to nedeljo. V raziskavi za Novo 24TV pa so višje deleže dosegle sredinske in bolj desne stranke; rezultat raziskave so objavili pred tednom, opravila jo je agencija Parsifal SC.

Če preračunamo le opredeljene (izločimo tiste, ki niso odgovorili) v obeh anketah in to primerjamo z rezultatom volitev, dobimo tabelo spodaj. S klikanjem na ime stolpca lahko poljubno sortirate podatke. Vsa števila so odstotki.

Preračunavanja, ki smo ga opravili sami, vsebuje tveganje, ker za tiste, ki se nočejo opredeliti, ni mogoče sklepati, da sploh ne bodo odločali. Je pa zanimiv približek. Med strankami po obeh raziskavah, če primeramo z volitvami, visoko izstopa SD.

Kje je SMC Mira Cerarja?

Drugačen pa je že vrstni red na vrhu. Po Novi so na vrhu SDS Janeza Janše, SMC Mira Cerarja in SD Dejana Židana, po TVS pa SDS Janeza Janše sledi SD Dejana Židana in Desus Karla Erjavca. Stranke premiera Mira Cerarja po meritvi Ninamedije tokrat ni med prvo trojko.

Še prejšnji mesec je bila na drugem mestu. Podatke za prejšnji mesec lahko najdete s klikom na preglednico:

Raziskava Ninamedije, rezultate je v nedeljo objavila TV Slovenija, kaže več kot dvakrat višji delež SD kot raziskava Parsifal SC, ki jo je teden prej objavila Nova24.

Podobo, a manj odločno, je pri Ninamediji, če primerjamo s Parsifalom, rezultat višji pri Desusu in Združeni levici.

Primerjava je grafično predstavljena na preglednici spodaj:

Združena levica dejansko kot stranka ne obstaja. Gre za koalicijo treh strank (in enega gibanja), ki je nastopila na prejšnjih volitvah, a so se medtem razšli.

ZL nima ne predsednika in ne svojega računa.

Po Parsifalu močna tudi Jelinčič in Kangler

Pri Parsifalu se pojavijo stranke s pomembnimi deleži okoli dveh odstotkov. Denimo, Nacionalna stranka (SNS) Zmaga Jelinčiča in Nova ljudska stranka (NLS) Franca Kanglerja, ki pa jih Ninamedia ne zazna.

Ker pri obeh raziskava kakšna polovica anketiranih ni odgovorila določno, odstotek, ki ga je Parsifal izmeril SNS in NLS, pomeni, da sta ti stranki blizu praga za vstop v DZ.

 

(Visited 43 times, 1 visits today)
2 komentarja

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: