Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ankete: Gor SD Dejana Židana, navzdol SMC Mira Cerarja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st marec 2017, 07:10 pop

Tudi ta mesec se rezultati meritev javnega mnenja, ki jih objavljajo različne televizije, zelo razlikujejo. Razlika ni čisto na vrhu. Tam je povsod daleč pred vsemi SDS.

So pa razlike velike pri nekaj »manjših« strankah, kjer so krepko višje deleže v raziskavi za TVS zbrale bolj leve stranke. Rezultat raziskave, ki jo je naredila Ninamedija, je bil objavljen to nedeljo. V raziskavi za Novo 24TV pa so višje deleže dosegle sredinske in bolj desne stranke; rezultat raziskave so objavili pred tednom, opravila jo je agencija Parsifal SC.

Če preračunamo le opredeljene (izločimo tiste, ki niso odgovorili) v obeh anketah in to primerjamo z rezultatom volitev, dobimo tabelo spodaj. S klikanjem na ime stolpca lahko poljubno sortirate podatke. Vsa števila so odstotki.

Preračunavanja, ki smo ga opravili sami, vsebuje tveganje, ker za tiste, ki se nočejo opredeliti, ni mogoče sklepati, da sploh ne bodo odločali. Je pa zanimiv približek. Med strankami po obeh raziskavah, če primeramo z volitvami, visoko izstopa SD.

Kje je SMC Mira Cerarja?

Drugačen pa je že vrstni red na vrhu. Po Novi so na vrhu SDS Janeza Janše, SMC Mira Cerarja in SD Dejana Židana, po TVS pa SDS Janeza Janše sledi SD Dejana Židana in Desus Karla Erjavca. Stranke premiera Mira Cerarja po meritvi Ninamedije tokrat ni med prvo trojko.

Še prejšnji mesec je bila na drugem mestu. Podatke za prejšnji mesec lahko najdete s klikom na preglednico:

Raziskava Ninamedije, rezultate je v nedeljo objavila TV Slovenija, kaže več kot dvakrat višji delež SD kot raziskava Parsifal SC, ki jo je teden prej objavila Nova24.

Podobo, a manj odločno, je pri Ninamediji, če primerjamo s Parsifalom, rezultat višji pri Desusu in Združeni levici.

Primerjava je grafično predstavljena na preglednici spodaj:

Združena levica dejansko kot stranka ne obstaja. Gre za koalicijo treh strank (in enega gibanja), ki je nastopila na prejšnjih volitvah, a so se medtem razšli.

ZL nima ne predsednika in ne svojega računa.

Po Parsifalu močna tudi Jelinčič in Kangler

Pri Parsifalu se pojavijo stranke s pomembnimi deleži okoli dveh odstotkov. Denimo, Nacionalna stranka (SNS) Zmaga Jelinčiča in Nova ljudska stranka (NLS) Franca Kanglerja, ki pa jih Ninamedia ne zazna.

Ker pri obeh raziskava kakšna polovica anketiranih ni odgovorila določno, odstotek, ki ga je Parsifal izmeril SNS in NLS, pomeni, da sta ti stranki blizu praga za vstop v DZ.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu