Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Supermana rešujeta Šarčev rebalans

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:33 pop

Veto državnega sveta, ki je prejšnji teden z dvaindvajset glasovi za in devet proti ustavil zakon o izvrševanju proračuna, vladajočim povzroča nepričakovano veliko težav. Odpraviti ga nameravajo jutri na izredni seji državnega zbora, v težavah pa so se znašli že prejšnji teden, ko sta posredovala kar dva supermana. Eden v petek, ko se o odpravljanju veta glasovali v odboru za finance. Koaliciji je bila, ker je na seji manjkal šef pogodbene partnerke v opoziciji Luka Mesec, za glas prekratka, da bi imela večino vseh glasov, kar je pogoj za odpravo veto državnega sveta. Veto so svetniki izglasovali, ker je vlada izvedla desant na občinske proračune, ko je povišala plače javnemu sektorju, občinam pa ni zagotovila denarja, da bi povišico plačale, je razlog v državnem svetu opisal župan Velenja in državni svetnik Bojan Kontič (SD). Tudi v SD, ki ji pripada, se je vmes pojavil superman.

Celo Möderndorfer prekratek

Jani Möderndorfer (SMC) je v odboru za finance v petek zavlačeval že s precej nesramnimi podtikanji predstavniku državnega sveta Milanu Ozimiču. Odnehal je, ko je Anže Logar (SDS) opozoril, da je to nespameten način prikrivanja pomanjkanja glasu. Posledica je bila, da so iz vladne koalicije zahtevali in dobili pol ure odmora. Na sejo pa je v tem času prehitel poslanec Boštjan Koražija (Levica) in koaliciji zagotovil odločilni glas večine. Koražije je bil v DZ izvoljen z najslabšim rezultatom med vsemi poslanci Levice, v okraju Ptuj II ga je volilo vsega 782 volivcev (8,6 odstotka). V okraju sta ga s 1.052 glasovi prehiteli Nuška Gajšek (SD) in Nuša Ferenčič (SDS) s 2.374 glasovi. Gajškova je bila na lokalnih volitvah pozneje izvoljena za županjo Ptuja. V DZ Koražijo zaradi postave in načina oblačenja občasno označujejo za supermana. Razlog je na posnetku:

Levica v DZ, v ozadju je “rešitelj” rebalansa Boštjan Koražija Foto:DZ/Borut Peršolja

V državnem zboru bo šlo z razveljavljanjem veta verjetno lažje kot v odboru. Že prvič je dopolnitve zakona o izvrševanju proračuna podprlo 55 poslancev LMŠ, SD, SMC, Levice, SAB, DeSUS in SNS. Proti je bilo 26 poslancev SDS in NSi. Ker je medtem Zmago Jelinčič (SNS) napovedal, da bodo njegovi poslanci za Zipro tudi drugič, ima koalicija dovolj glasov tudi brez Levice. Ob Levici pa se je supermož pojavil še v SD, kjer so prejšnji teden napovedali, da bo njihova konferenca šele prihodnji mesec potrjevala sporazum, ki ga je Luka Mesec že sklenil z Marjanom Šarcem o tem, kaj vse bodo v letošnjem letu počeli ministri drugih vladnih strank. A SD je kar čez vikend nenadoma odpravila vse dvome in bi zdaj ta sporazum podpisala takoj. Govorice so, da je bil drugi supermož kar Milan Kučan, ki je obiskal preveč razmišljujočega šefa SD Dejana Židana.

Levica bo kar pridna

Način, kako je prejšnji teden v odboru za finance supermen Koražija reševal koalicijo, kaže, da Levica najbrž ne bi povzročala težav niti, če pet vladnih strank ni bi podpisalo najnovejšega sporazuma, ki so ga iz Levice dogovorili s Šarcem, da bi ta še zagotavljala glasove koaliciji, kadarkoli jih ta potrebuje. Prvič je bilo glasovanje v državnem zboru o zakonu o izvrševanju rebalansa proračuna po strankah takšno:

Veto so svetniki izglasovali zaradi ocene, da jih je vlada nekdanjega župana Kamnika Marjana Šarca pretentala, ko je lani zvišala financiranje občin, potem pa z dvigom plač zaposlenim v občinah in zavodih, ki jih te sofinancirajo (vrtci, domovi za ostarele…) številnim občinam vzela še več. Celje je dobilo dodatnih 908.344 evrov, povišanja plač so odnesla 1.321.571 evrov. Velenje je dobilo 477.000, vladni dogovor s sindikati javnega sektorja je vzel 748.289 evrov. Za Maribor je Franc Kangler v državnem svetu opozoril, da je Saša Arsenovič ob 1,4 milijona evrov.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu