Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

So otroci pri nas vse bolj nepismeni zaradi vse več lakote?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 9th junij 2023, 02:11 pop

Da otroci v osnovnih šolah ne bi ostali brez kosil in malice, ker je inštitut 8. marec predlagal neizvedljive in nepremišljene spremembe zakonov, je odbor za izobraževanje danes potrdil vladni predlog, da bo brezplačna kosila za osnovnošolce in dijake država zagotovila šele po 1. septembra 2027 in ne že v začetku prihodnjega leta. Iz zakona, za katerega je 8. marec zbiral podpise ljudi, pa so črtali še vrsto členov, da bi bilo novosti vsaj leta 2027 mogoče izvesti in da učenci zaradi slabe premišljenosti ne bi ostali brez obrokov.

Na posnetku je predstavnica zasebnega zavoda 8. marec Mojca Lukan med sejo odbora za izobraževanje Foto: DZ/Teja Perko

Za nepremišljene in neizvedljive rešitve, ki bi obveljale že v začetku prihodnjega leta, je po splošni razpravi v prvem branju večina poslancev odločila, da so primerna osnova za resnejše odločanje. A ta resnejša procedura je zdaj, kot se je pokazalo v odboru, predvsem v preložitvi za štiri leta in črtanju večjega dela vsebine.

Glasovanje se je po prvem branju razpletlo tako:

Pred poslanci bo v drugem branju okleščena rešitev, s katerim bodo brezplačna kosila preložila na ramena prihodnje vlade, ki bo nastala po volitvah leta 2026, če ne bo predčasnih volitev.

Iz opozicijske SDS so v odboru opozarjali, da tudi rešitve, ki so premaknjene v daljno prihodnost, ne zagotavljajo brezplačnih kosil za vse otroke in dijake, za povišan cenzus za subvencioniranje šolske prehrane, ki bo uveljavljen hitreje, pa z rebalansom proračuna vladajoči ne načrtujejo denarja, kar kaže, kot je opozoril Tomaž Lisec (SDS) na slabo načrtovanje. Iz vladne strani je Lenart Žavbi (Svoboda) ugovarjal, da bodo denar zagotovili s prerazporeditvami ali pa novim rebalansom.

Levica: Otroci pri nas nepismeni zaradi lakote

Pred odborom je dramatično hipotezo, da so pri nas otroci vse manj pismeni zaradi lakote, predstavila Tatjana Greif (Levica). Institut 8. marec je ustanovil minister iz te stranke Simon Maljevac. Graifova je dejala: “Po mednarodni raziskavi pismenosti za obdobje 2016-2021 je Slovenija padla na lestvici za 23 točk in ta raziskava je tudi pokazala, da je delež otrok, ki pridejo v šolo lačni vsak dan v Sloveniji iz 12 % narastel na 25 %. Tu bi se morali zamisliti. Kajti lakota bistveno vpliva tudi na šolski uspeh, na šolske dosežke otrok.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu