Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Novinar tudi na vrhu evropske liste SNS

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th marec 2019, 09:19 dop

“Na častnem zadnjem mestu bom. Na vrhu liste pa bo Gregor Preac. Novinar, ki je prepotoval veliko sveta,” mi je povedal predsednik SNS Zmago Jelinčič. Poklical sem ga, da bi preveril, ali bo tudi tokrat sam nosilec liste ali pa bo še SNS kot SD s Tanjo Fajon, LMŠ z Ireno Jovevo in Levica z Violeto Tomić volivce poskusila privabiti z novinarko ali televizijsko voditeljico. Za NSi pa bo, a ne povsem na vrhu, kandidiral nekdanji superminister Žiga Turk.

Jelinčič pred Fajonovo in Tomićevo

Jelinčič je zanikal, da bi stavil na kandidatko in dodal, da bo pa na vrhu liste SNS “novinar, ki je veliko potoval, ki pozna tudi arabski svet, ker je bil tam in ki ve, kaj od tam prihaja v Slovenijo in Evropo.” Pri novinarkah, ki kandidirajo za koalicijske stranke, Jelinčič dvomi, da bi imele podobno vedenje. Preac mi je, da bo kandidiral, potrdil in dejal da bo: “Proti novim ilegalnim migracijam, proti azilnim domovom, Marakeški deklaraciji in novim kvotam migrantov, s katerimi nadalje poskušajo trenutno največje tri skupine v EU parlamentu: EPP, Socialisti in ALDE.”

Na posnetku nosilec liste SNS:

Gregor Preac

Pred petimi leti je bil Jelinčič na evropskih volitvah relativno uspešen, čeprav z dobrimi štirimi odstotki SNS ni dobila sedeža. Je pa sam s številom prednostnih glasov s 12.561 dosegel sedmo mesto med vsemi kandidati in prehitel izvoljeno Tanjo Fajon s 11.691, pa tudi neizvoljeno Violeto Tomić s 11.082 glasovi. Rezultat zadnjih evropskih volitev, ko gre za stranke, je bil takšen:

Rezultat evropskih volitev leta 2014

Ženska bo tudi na vrhu liste NSi. Nekdanja predsednica te stranke Ljudmila Novak (5.917), ki si je v stranki za zagotovila več podpore kot v preteklosti uspešnejši Lojze Peterle (32.720), ki bo na listi tokrat nižje. A zaradi prednostnih glasov vrstni red na listi na volitvah ne bo nujno odločilen. Z lastno listo namerava kot nosilec na volitve evropski poslanec Igor Šoltes (41.525), ki se je o sodelovanju zadnje čase pogovarjal tudi z DeSUS, kjer se je umaknil Ivo Vajgl (32.662), ki noče več kandidirati. Če bi bil dogovor dosežen, bi bil lahko Šoltes nosilec liste DeSUSa, a dogovora še ni. Liste pa še ni določila največja stranke v evropskem in domačem parlamentu SDS, kjer je bil v preteklosti nosilec Milan Zver, ki je bil 58.041 prednostnimi glasovi tudi povsem na vrhu po številu prednostnih glasov pred petimi leti. Ali bo nosilec Zver ali tokrat morda Romana Tomc ali celo kdo tretji, v SDS še niso odločili. Če se v stranki odločijo za Tomčevo, bo prišlo na evropskih volitvah do ponovitve soočenja z Ljudmilo Novak. V anketi kot nosilko za SDS zaradi te zgodovine za zdaj ponujam Tomčevo. Podobno še ni povsem jasno, ali bo nosilec liste SAB Jernej Pavlič in kdo bo vodil listo SMC

Kateri nosilec liste je najbolj prepričljiv?

View Results

Loading ... Loading ...

Gregor Preac (1968) je Mariborčan, nekdanji sodelavec in urednik Tribune, sodelavec Mladine, Večera, Dela in mnogih revij s popotniškimi reportažami. Je avtor osmih knjig za otroke in odrasle, fotografskih razstav, največkrat s portreti ljudi sveta, govori šestih svetovnih jezikov.

O ciljih svoje EU kandidature je povedal:

“Zavzemam za Evropo narodov, in proti nemško-francoskemu vlaku še večje centralizacije EU. Centralizirana EU po vzorcih iz Nemčije in Francije pomeni še večjo kontrolo in cenzuro medijev ter družbenih medijev pa policijsko državo z zmanjševanjem političnih in drugih pravic državljanov. Za svobodo medijskega prostora, proti lažni politični korektnosti, proti uporabi sovražnega govora kot izgovora za še večjo cenzuro medijev in družbenih medijev. Zavzemam se za smiselno domoljubje, kar so ustvarjalnost, podjetnost, izumiteljstvo, narodna zavest in samozavest. Za šolski sistem s predmetom podjetništvo, kjer dijaki in študentje ustvarjajo svoja start-up podjetja. Evropo evropskim narodom in tistim, ki spoštujejo vrednote evropskih narodov. Proti novim ilegalnim migracijam, proti azilnim domovom, Marakeški deklaraciji in novim kvotam migrantov, s katerimi nadalje poskušajo trenutno največje tri skupine v EU parlamentu: EPP, Socialisti in ALDE. Proti nadaljnji birokratizaciji EU in članic, proti korupciji EU in v Sloveniji. Za oster boj proti trgovini z ljudmi in drogami, kjer je Slovenija s posrednim ali neposrednim sodelovanjem slovenske vlade eden glavnih koridorjev. Za enakopravnost evropskih narodov, za spravo in enotnost v Sloveniji. Slovenija prva, Slovenija podjetna, Slovenija srečna! Močna in uspešna Slovenija je močna in uspešna EU! Z izvolitvijo v Evropski parlament bom dobil dostop do virov, dokumentov, ustanov, ljudi, kar bom izkoristil za preiskovalno novinarstvo in obveščanje javnosti o skrivnih agendah, korupciji, kriminalu, pranju denarja, poskusom dodatne centralizacije EU.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu