Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pobudniki veta: več bo mrtvih na cestah

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 24/04/2018)

“Nismo za rešitve brez dialoga z vsemi socialnimi partnerji, v naglici in v škodo drugih proračunskih porabnikov ter brez tehtnega premisleka, dogovora ali obrazložitve,” je enajst državnih svetnikov (vseh je 40) pojasnilo, zakaj zahtevajo odločanje državnega sveta o vetu na povišanje socialnih pomoči, ki bi jih država poravnala z denarjem, ki je v proračunu načrtovan za popravilo cest.

Poslabšala se bo prometna varnost

Iz dopisa ministrstva za finance, z dne 23. aprila 2018, je  razvidno, da naj bi se namenska sredstva za ceste preusmerila v drug namen. In to v višini 35 milijonov evrov. Številka pa še ni dokončna,” opozarjajo predlagatelji. Prvi je predlog za veto podpisal Igor Velov, ki je direktor agencije za varnost prometa. Predlagatelji opozarjajo, da je država v času finančne krize že prerazporejala denar za vzdrževanje, obnovo in novogradnje cestne infrastrukture na druga področja in opozarjajo: “To je bil tudi eden glavnih vzrokov za poslabšanje prometne varnosti in posledično visoke številke umrlih na naših cestah. Tega si ne želimo in ne dovolimo več. Naše ceste potrebujejo nujna popravila in vzdrževanja.

Spremembo zakona, da bi povišali socialne pomoči,  je na predlog Levice prejšnji teden izglasovalo 33 poslancev, proti jih je bilo 22. Razplet glasovanja je bil takšen:

Povišanje v proračunu države ni načrtovano. “Sprejemanje zakonov s finančnimi učinki je v tem času ne le tvegano z vidika javno-finančne vzdržnosti, temveč je tudi etično nesprejemljivo,” je v začetku meseca opozoril fiskalni svet, ki ga vodi Davorin Kračun, da so predvolilni bonbončki škodljivi za državo tudi zaradi tega, ker so slab vzgled, kako se ne sme vladati.

Kračun: Ustavite te postopke

Poslance je fiskalni svet pozval naj ustavijo vse zakonodajne postopke, katerih učinki niso vključeni v proračunske načrte. Državne svetnike pa, naj z veti ustavijo zakone, ki bi jih poslanci morebiti kljub temu poskusili še uzakoniti. Če bodo veto svetniki danes izglasovali, je le malo verjetno, da bi Levici in SMC uspelo pridobiti 46 glasov, da bi novost tudi obveljala, povsem izključiti pa te možnosti ni mogoče, če bi se tema strankama bolj disciplinirano kot prvič pridružili iz stranke DeSUS.

Iz Levice so se na podpise enajstih svetnikov, ki zahtevajo odločanje o vetu, odzvali tako:

Trditev, da veto zahtevajo anonimni svetniki, je neresnična. To ni mogoče. Kot v državnem zboru Levica ne more vložiti zakona s podpisi anonimnih poslancev, tudi svetniki ne morejo anonimno nič.

Pozneje je Levica precej smešno trditev popravila in objavila imena.

Zahteva za glasovanje o vetu s podpisi enajstih svetnikov je takšna:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/04/Predlog-odl.veta-na-novelo-Z.-o-soc.-varstv.-prejemkih-ZSVarPre-F_EPA-2688-VII.pdf” title=”Predlog odl.veta na novelo Z. o soc. varstv. prejemkih (ZSVarPre-F)_EPA 2688-VII”]

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu