Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vprašanja premieru: Obračun lobijev z Lebnom in kje so priprave na krizo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 6th marec 2019, 06:24 pop

Po odstopu ministra za okolje Jureta Lebna (SMC) bo šefa vlade Marjana Šarca (LMŠ) nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak danes spraševala o ugibanjih, ali je Leben žrtev lobijev. Za SNS bo Jani Ivanuša spraševal, kako se vlada z rebalansom, ki veča porabo, pripravlja na morebitno krizo, iz SDS pa bo Suzano Lep Šimenko zanimalo, ali bo vlada celoten račun za višanje plač v javnem sektorju prevalila na uporabnike

Je Leben res padel za maketo?

Novakova bo spraševala, je v ozadju odstopa ministra Lebna ob maketi morda pritisk lobijev, ker je napovedal sprejem uredbe za odvzem koncesij za zgraditev verige hidroelektrarn na reki Muri, se lotil področja odpadkov, plastične embalaže, napovedal ambiciozne okoljske cilje in tudi reorganizacijo dela ministrstva. Premiera bo Novakova, ki mu očitno ne verjame, da odstavlja le zaradi makete iz prejšnjega mandata, vprašala, kateri so resnični razlogi, ki so privedli do odstopa ministra Lebna in kaj bo storil, da bi se reforme nadaljevale. Suzana Lep Šimenko (SDS) je napovedala vprašanje, kaj bo premier storil, da bi preprečil prenos bremen za dvig minimalne plače in za povišanje plač v javnem sektorju na uporabnike storitev. Opozicijski del vprašanj bo zaokrožil Jani Ivanuša iz SNS, ki bo ob velikodušnem rebalansu, s katerim vlada krepko povišuje trošenje, opozoril, da se svet pripravlja na novo finančno in gospodarsko krizo, premiera pa bo vprašal, ali je na novo krizo bolje pripravljen kot smo bili na zadnjo, ko smo bili še skoraj povsem nezadolžena država.

Koalicija o več za upokojence in o lepših davkih

Iz koalicije, ki ima v tem mandatu namesto enega vsakič kar dva vprašanja svojemu šefu vlade, od tega je eno vedno iz Levice, se bo Maša Kociper (SAB) s vprašanji borila za pravice upokojencev, kar je že nekaj časa eden stebrov, s katerimi poskuša volivcev prepričati Stranka Alenke Bratušek, ki s tem v zelje hodi DuSUS Karla Erjavca, ki slovi po podobnih tradicijah boja za pravice starejših in upokojenih. Luka Mesec iz koalicijsko opozicijske Levice pa bo premieru Šarcu ponudil možnost, da predstavi davčno reformo, ki jo pripravljajo državi.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu