Site icon Spletni časopis

Vprašanja premieru: Obračun lobijev z Lebnom in kje so priprave na krizo

Premier Marjan Šarec je prvič odgovarjal na poslanska vprašanje Foto: DZ/Borut Peršolja

Po odstopu ministra za okolje Jureta Lebna (SMC) bo šefa vlade Marjana Šarca (LMŠ) nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak danes spraševala o ugibanjih, ali je Leben žrtev lobijev. Za SNS bo Jani Ivanuša spraševal, kako se vlada z rebalansom, ki veča porabo, pripravlja na morebitno krizo, iz SDS pa bo Suzano Lep Šimenko zanimalo, ali bo vlada celoten račun za višanje plač v javnem sektorju prevalila na uporabnike

Je Leben res padel za maketo?

Novakova bo spraševala, je v ozadju odstopa ministra Lebna ob maketi morda pritisk lobijev, ker je napovedal sprejem uredbe za odvzem koncesij za zgraditev verige hidroelektrarn na reki Muri, se lotil področja odpadkov, plastične embalaže, napovedal ambiciozne okoljske cilje in tudi reorganizacijo dela ministrstva. Premiera bo Novakova, ki mu očitno ne verjame, da odstavlja le zaradi makete iz prejšnjega mandata, vprašala, kateri so resnični razlogi, ki so privedli do odstopa ministra Lebna in kaj bo storil, da bi se reforme nadaljevale. Suzana Lep Šimenko (SDS) je napovedala vprašanje, kaj bo premier storil, da bi preprečil prenos bremen za dvig minimalne plače in za povišanje plač v javnem sektorju na uporabnike storitev. Opozicijski del vprašanj bo zaokrožil Jani Ivanuša iz SNS, ki bo ob velikodušnem rebalansu, s katerim vlada krepko povišuje trošenje, opozoril, da se svet pripravlja na novo finančno in gospodarsko krizo, premiera pa bo vprašal, ali je na novo krizo bolje pripravljen kot smo bili na zadnjo, ko smo bili še skoraj povsem nezadolžena država.

Koalicija o več za upokojence in o lepših davkih

Iz koalicije, ki ima v tem mandatu namesto enega vsakič kar dva vprašanja svojemu šefu vlade, od tega je eno vedno iz Levice, se bo Maša Kociper (SAB) s vprašanji borila za pravice upokojencev, kar je že nekaj časa eden stebrov, s katerimi poskuša volivcev prepričati Stranka Alenke Bratušek, ki s tem v zelje hodi DuSUS Karla Erjavca, ki slovi po podobnih tradicijah boja za pravice starejših in upokojenih. Luka Mesec iz koalicijsko opozicijske Levice pa bo premieru Šarcu ponudil možnost, da predstavi davčno reformo, ki jo pripravljajo državi.

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version