Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarec z Jovevo kot nekoč Pahor s Fajonovo

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 15/04/2019)

Z novinarko Irena Joveva in državnim sekretarjem na obrambnem ministrstvu Klemnom Grošljem bo volivce na evropskih volitvah prepričevala stranka Lista Marjana Šarca (LMŠ). Premier je uporabil podoben pristop kot pred desetletjem takratni šef vlade Borut Pahor (SD), le da je Pahor na vrh liste postavil bolj izkušenega nekdanjega politika LDS Zorana Thalerja, novinarko javne RTV Tanjo Fajon pa na drugo mesto. Oba sta bila izvoljena. Fajonovi je uspelo dobiti celo še drugi mandat pred petimi leti, ko je prehitela predsednika stranke Igorja Lukšiča, ki je bil na listi pred njo. SD je na zadnjih evropskih volitvah po zapletih s Thalerjem dobila le en sedež.

Šarec dovolil vprašanja

Joveva je mlada novinarka, ki je najprej delala na slovenski tiskovni agenciji, javnosti pa je najbrž bolj znana zadnja leta, ko dela v uredništvu največje komercialne televizije POPTV. Ob njej je drugi na listi v politiki bolj izkušen obramboslovec Klemen Grošelj. Na listi pa so še Edis Rujović, Katja Damij, Jasna Ružicki, Luka Kočevar, Justina Erčulj in Rudi Spruk. Na posnetku je del kandidatne liste, ko jo je danes premier Šarec predstavljal. Šarec sam ne kandidira, če bi bil izvoljen, bi s tem namreč avtomatično padla celotna vlada:

Na posnetku so iz leve Justina Erčulj, Rudi Spruk, Irena Joveva, Klemen Grošelj, Katja Damij, premier Marjan Šarec in Jasna Ružicki povsem desno.

Premier je tokrat po kritikah v medijih, ker ob odstopanju ministrov in poslancev novinarjem ni dovolil vprašanj, odgovoril na več vprašanj. Na začetku med presenečenimi novinarji vprašanj celo ni bilo. Potem smo se le opogumili.

Kampanja pod sto tisoč evrov

Na vprašanje, koliko denarja bo stranka investirala v kampanjo liste, ki jo je predstavil, je Šarec povedal, da – kot običajno – ne bodo porabili veliko in ocenil, da bo manj kot sto tisoč evrov. Na volitvah poslancev je bila lani LMŠ finančno zelo učinkovitimi. S krepko manj denarja kot SD, SMC ali DeSUS je prepričala več volivcev. Porabili so 104.955 evrov:

Kampanje za DZ 2018: stroški in število volivcev

Za lokalne volitve podatki o stroških kampanj še niso dostopni, se pa zdi, da rezultat LMŠ ne bo tako bleščeč. Lokalno ni nastopal njihov glavni magnet, torej Šarec. Podobno bi lahko bile težave tudi na evropskih volitvah, kjer se predstavljena lista šele morala dokazati med volivci, kjer bo zastopala stranko, ki je po javnomnenjskih raziskavah zadnje čase (kot že pred letom) spet pred SDS Janeza Janše, ki pa zadnja leta relativno zmaguje na večini volitev.

Rudi Spruk, Irena Joveva in Klemen Grošelj foto: P.J.

Svoje kandidate so v LMŠ predstavili tako:

KANDIDATKE IN KANDIDATI ZA VOLITVE V EVROPSKI PARLAMENT

Irena Joveva je diplomirala iz mednarodnih odnosov, leta 2017 pa z nalogo Odnos Evropske unije do makedonskega nacionalnega vprašanja zaključila magistrski študij, smer Svetovne študije. Štiri leta je delala kot novinarka Slovenske tiskovne agencije, za svoje delo je konec leta 2014 prejela tudi nagrado Društva novinarjev Slovenije čuvaj/Watchdog za debitantko leta. Prav nagrada je odigrala pomembno vlogo pri povabilu v uredništvo 24 ur na POP TV, kjer je začela delati februarja 2015 in postala ena od ključnih v novinarski ekipi.

Dr. Klemen Grošelj je doktor obramboslovja s širokim naborom družboslovnih znanj, predvsem s področij nacionalne in mednarodne varnosti, sodobnih sistemov varnosti, delovanja sodobne države in organizacij, njihovega vodenja in upravljanja. Je avtor več strokovnih člankov in komentarjev s področja nacionalne in mednarodne varnosti.

Edis Rujović je diplomiral na Fakulteti za varnostne vede, smer kriminalistično preiskovanje. Zaposlen je v telekomunikacijskem podjetju kot specialist za nadzor in kvaliteto. Je član Občinskega sveta Občine Kamnik.

mag. Katja Damij je magistrica informacijsko-upravljavskih znanosti, univerzitetna diplomirana inženirka računalništva in informatike. Je finančna svetovalka, predavateljica, direktorica družinskega podjetja, sodeluje v številnih fintech projektih.

Jasna Ružicki je diplomantka mednarodnih odnosov in študentka magistrskega študija smeri obramboslovje na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. V času študija se je udejstvovala različnih aktivnosti s področja politike in mednarodnih odnosov ter Erazmus študentske izmenjave. Bila je tudi član društva za Združene narode Slovenija.

Luka Kočevar je zaključil študij na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo. S politiko se je prvič aktivno srečal v stranki Naša Notranjska, kjer je že od samega začetka aktiven član. Na zadnjih lokalnih volitvah je nastopil kot županski kandidat, je aktualni svetnik v občinskem svetu občine Cerknica.

Dr. Justina Erčulj je profesorica slovenskega in angleškega jezika. Magistrirala in doktorirala je iz vodenja v izobraževanju v Manchestru v Veliki Britaniji. Na področju izobraževanja deluje že dobrih 32 let, zadnjih 23 kot področna sekretarka v Šoli za ravnatelje, kjer razvija in izvaja
programe za usposabljanje ravnateljev. Vodila je številne projekte ter predavala na tujih univerzah v Evropi.

Rudi Spruk je po izobrazbi elektrotehnik, zaposlen kot vodja projektov v mariborskem podjetju, ki proizvaja elektronske izdelke za domači in tuji trg. Je eden od glavnih akterjev lokalne mreže stranke LMŠ v Mariboru.


Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu