Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bo Šarec odstopil še Lebna?

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 28/02/2019)

Premier Marjan Šarec (LMŠ) je za ob 16. uri sklical novinarsko konferenco, na kateri bo sporočil svojo odločitev, ali bo minister za okolje in prostor Jure Leben (SMC) še član njegove vlade. Leben je, podobno kot pred tem minister za kulturo Dejan Prešiček (SD), zadnji hip premieru ponudil svoj odstop. Leben je, ko je včeraj ponudil odstop, pojasnil, da je njegova vest čista, a da bi kot minister ravnal neodgovorno, če bi posredno ogrožal nujno kredibilnost resorja, ki ga vodi.

Nerodne zlorabe javnega denarja

Leben ima težave, ker je lani za 133.590 evrov ministrstvo za infrastrukturo, kjer je bil državni sekretar (namestnik ministra) naročilo izdelavo makete nekaj deset kilometrov dolge proge drugega tira med Koprom in Divačo. Posel je dobilo podjetje ART Rebel 9. A težaško delo z maketo je potem opravil na razpisu neizbran drugi ponudnik. Ta je podoben kontejner na razpisu ponujal za 60.851 evrov. Izbran ni bil, ker so zaradi napake v računalniškem programu, kot so to pojasnili pozneje, uradniki spregledali, da je ta cena nižja. Policija preiskuje delo šefa direkcije za infrastrukturo Damirja Topolka in še treh uslužbencev. Topolko trdi, da so pri razpisu ravnali po navodilih iz ministrstva, napaka pri ugotavljanju višine ponudbe pa da je bila res le napaka.

Namen makete je bil reklamni: da se je vrh prejšnje vlade slikal pred maketo, ki prikazuje pomemben vladni projekt. Zaradi nepoštene zlorabe 97.000 evrov iz državnih rezerv za kampanjo pred referendumom o drugem tiru že pred tem je vrhovno sodišče prejšnji vladi razveljavilo referendum o drugem tiru. Maketa je bila nadgradnja tiste zlorabe. Dodatno se je zdaj zapletlo zaradi kriminalistične preiskave, ki kaže, da je bil posel z maketo najbrž dogovorjen že pred razpisom in da bi lahko imel vlogo pri tem tudi Leben.

Posledica naložbe 133.590 evrov je bila takšna:

Nagovor premierja Mira Cerarja, mandrač ob tržnici, KOPER. Foto TAMINO, naročilo UKOM, MZI

O odstopni izjavi, ki jo je Šarcu poslal včeraj, je Leben danes javnost na družabnem omrežju obvestil tako:

“Včeraj sem predsedniku vlade ponudil svoj odstop.

Okoljska politika je zame temelj vsake suverene države in tozadevno je okoljsko ministrstvo zame ključen državotvoren resor. Kot sem povedal ob prevzemu mandata, na področju varovanja okolja kot civilizacija pademo ali obstanemo. Ministrstvo za okolje in prostor je preveč pomemben resor, da bi ga pri izvajanju njegovega dela in poslanstva oviral takšen dvom, ki se je sedaj umetno zasejal vame. Kljub temu, da je moja vest čista, pa je od mene kot ministra neodgovorno, da posredno ogrožam nujno kredibilnost resorja, ki ga vodim. V zadnjih petih mesecih smo naredili ogromno in da bi naše projekte, ki so ključni za Slovenijo dolgoročno, ovirala senca dvoma, ni niti pošteno niti odgovorno. Zato sem včeraj, z vsem zavedanjem in čisto vestjo, predsedniku vlade ponudil svoj odstop.

Od leta 2016 sem, na povabilo Stranke modernega centra, vsebinsko vodil ključni infrastrukturni in gospodarski projekt za Slovenijo. Prepričan sem, da sem ga vodil dobro, zakonito in v skladu s svojimi pristojnostmi ter predvsem z veliko mero odgovornosti. Ker verjamem v ekipno delo, sem zaupal tako nadrejenim kot podrejenim, da ravnajo po enakih etičnih načelih kot jaz sam. Upam, da bo policijska preiskava dokazala, da imamo v tej zgodbi čisto vest prav vsi.

Naj ob koncu poudarim, da se dobro zavedam, da v politiki dejstva ne štejejo. Razumem, da je politika v prvi vrsti umetnost možnega, očitno predvsem umetnost možne interpretacije in insinuacije. Razumem, da vsaka politika potrebuje prikladno tarčo in žrtev. Razumem tudi, da sem – četudi v jasni liniji poveljevanja – danes najbolj prikladna tarča in žrtev jaz, četudi nedolžen po svojih in policijskih kriterijih. Ponujam se na tkalo in nakovalo ter pozivam h koncu te za las privlečene zgodbe.

Naj zadnji vendarle ugasne luč.”

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu