Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ob Prešičku še kup ministrov gara izven vlade

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:25 dop

Dejana Prešička, ki mu je službeni voznik najmanj devetkrat vozil inštrumente v dodatno službo, ni edini med ministri, ki en dan na teden (največ osem ur) gara še izven vlade. Dodatno delo pomeni pritisk, zaradi katerega je kak minister morda tudi živčen in obremenjuje sodelavce. Vsaj z dodatnim delom, ko ga ni in morajo ministrstvo voditi drugi.

Ministri bolj dodatno delajo kot poslanci

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo (SD) dodatno dela na FDV, vladni poslanci pa mu urejajo dodatnega namestnika Foto: DZ/Borut Peršolja

Več kot tretjino vseh ministrstev vodijo ministri, ki imajo dovolj časa, da en dan na teden delajo drugje in jih ta čas torej ni tam, kamor smo jih izvolili ljudje. No, kamor so jih izvolili poslanci vladnih strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS (pa še Levice, ki pa se razglaša za opozicijo). V primerjavi s parlamentom, kjer je dovoljenje za dodatno delo od junija dobilo devet poslancev od 90, se ministri krepko bolj trudijo z dodatnim delom ob funkcionarskem. Kar je najmanj presenetljivo. Ministri so precej bolje plačani zaradi težjih in bolj odgovornih funkcij, ki jih opravljajo. Od 16 ministrov, dobili smo jih septembra, jih ima pet dovoljenja, da dodatno garajo izven vlade. To je več kot tretjina vseh, ki vodijo prava ministrstva. Plač v vladi jim to, da občasno manjkajo, ne zniža. Prihodke pa jim poveča. Najbolj “pridni” so ministri iz SD. Statistika je takšna:

V pregledu ni upoštevan premier Marjan Šarec, ki ni navaden minister in ki za dodatno delo ni zaprosil. Prejšnjemu delu se je po izvolitvi v DZ odpovedal, ker so hkratno opravljanje dela župana v DZ prepovedali zaradi nezdružljivosti funkcij. Koliko je v tej vladi ministrstev, koliko ministrov in koliko jih je bilo v preteklosti, kaže grafika:

Število ministrstev in ministrov v vladah

Celoten spisek ministrov, ki ob vodenju ministrstev, delajo še drugje, je takšen:

  • Jernej Pikalo (SD), izobraževanje: visokošolski učitelj na Fakulteti za družbene vede
  • Miroslav Cerar (SMC), zunanje zadeve: pedagoško (raziskovalno) delo na Pravni fakulteti
  • Andrej Bertoncelj (LMŠ), finance: pedagoško delo
  • Aleksandra Pivec (DeSUS), kmetijstvo: raziskovalno delo v Znanstveno-raziskovalnem središču Bistra Ptuj
  • Dejan Prešiček (SD), kultura: pedagoško delo, Akademija za glasbo

Med temi ministri je tudi Jernej Pikalo (SD), za katerega vladni poslanci v DZ predlagajo popravek ureditve, da bi ga okrepili z dodatnim državnim sekretarjem.To je smiselno, ko ministri in dosedanji sekretarji sami ne zmorejo več dela. Sam sem decembra, ko so okrepitev vlade s šestimi dodatnimi državnimi sekretarji predlagali, najprej pomisli, da bi šibka točka Pikala lahko bila že imenovana sekretarja Martina Vuk in Jernej Štromajer. A vsaj za Štromajerja je znano, da ima še preveč energije. Zdaj smo izvedeli, da gre morda za to, da ima minister še drugo delo in se ministrstvu morda zato ne more posvečati dovolj. Ni pa slišati, da bi ga ves stres, ki ga doživlja, spravil ob živce, da bi maltretiral uslužbence ali od njih zahteval, da mu prevažajo učila do stavbe FDV. A Pikalo je krepko bolj izkušen v politiki od Prešička in tudi zaradi tega se kaj takega, če se že zgodi, ne izve.

V DZ najbolj dodatno dela Levica

Statistika dodatnega dela po strankah v parlamentu, kjer so dodatno delo od junija dovolili devetim poslancem, pri treh pa se še zapleta, je takšna:

V DZ se je zapletlo s Primožem Siterjem (Levica), Natašo Sukič (Levica) in Gregorjem Židanom (SMC), ki bi dodatno opravljali dela, ki jih doslej v parlamentu praviloma niso dovoljevali. Siter bi bil ob poslanskem delu radijski novinar, Sukičeva bi delala v nevladni organizaciji, Židan bi treniral otroke nogomet. Ali jim bodo dovolili, je nejasno. Odločanje so doslej dvakrat preložili in predstavniki strank se vmes po tihem dogovarjajo, da bi popravili poslanski zakon, ki določa, kaj vse je dovoljeno “petinsko” dodatno delati poslancem, pa tudi ministrom.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu