Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pahor z veleposlanico Avstrije

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th februar 2017, 09:21 pop

Ljubljana – O razmerah, ki jih je vzpodbudil predlog spremembe deželne ustave avstrijske Koroške, se je predsednik republike Borut Pahor danes pogovarjal z veleposlanico Avstrije v Sloveniji Sigrid Berko.

Veleposlanica je, so sporočili iz predsednikovega urada, predstavila zakonsko in politično ozadje predloga spremembe deželne ustave. Predlog je bil mišljen v dobri veri, je pojasnila.

Iz urada predsednika republike so sporočili, da sta se z veleposlanico strinjala, da je potrebno v dialogu poiskati rešitev, ki bo v prvi meri sprejemljiva za slovensko manjšino na avstrijskem Koroškem.

Foto: Peter Jančič

Na posnetku je predsednik republike v pogovoru pred letom z nekdanjim predsednikom ustavnega sodnišča Petrom Jambrekom, kako izbirati nove ustavne sodnike.

Predsednik republike, ker se stranke ne morejo dogovoriti, koga bi lahko večinsko podprle, že nekoliko zamuja s predlogom. Poslanske skupine, je opozoril, želijo odločati o predlogu za štiri ustavne sodnike šele po uskladitvi in izvolitvi članov fiskalnega sveta.

Pahor upa, da bo glasovanje o novih ustavnih sodnikih vendarle še na marčni seji. Sicer bodo dosedanjim podaljšani mandati.

Parlamentu bi že januarja moral predlagati kandidate.

Na zaplete v Avstriji se je, tudi na spletnih omrežjih, odzval premier Miro Cerar.

Manj je slišati, kaj delajo slovenski diplomati v Avstriji. Slovenijo na Dunaju še do avgusta zastopa veleposlanik Andrej Rahten, pred njim so bili veleposlaniki v Avstriji Aleksander Geržina, Ernest Petrič, Ivo Vajgl in takoj po osamosvojitvi Katja Boh.

Za naslednico Rahtena je vlada predlagala zdajšnjo veleposlanico na Madžarskem Ksenijo Škrilec, ki pa se mora še predstaviti poslancem, kar poteka za tesno zaprtimi vrati in skrito javnosti, kandidatka pa mora dobiti tudi soglasje Avstrije.

Med poslanci je slišati kritike, da je imel na Dunaju Rahten zadnja leta težave,  in da Škrilčeva tudi ni posrečena izbira za veleposlanico v državi, s katero imamo pomembne, a tudi precej zapletene odnose.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu