Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zakaj Star Solar ne plačuje nič davka? To bi Goloba zdaj vprašala NSi.

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th januar 2024, 05:31 pop

“Robert Golob je javnost v predvolilnem času razburil s trditvijo, da “če bi imeli ljudje več v denarnici in plačali nižje davke, potem bi denar porabili za neumnosti.” Poslovanje njegovega podjetja Star Solar ne odslikava teh vrednot. V prvih sedmih letih davka sploh ni plačalo. V naslednjih letih so bili davki plačani po zelo nizki stopnji, kljub visokim prihodkom. Izplačevali so tudi minimalno plačo in visoke stroške storitev. Zaradi vseh navedenih trditev, na sejo komisije za nadzor javnih financ vabimo predsednika Roberta Goloba, da nam lahko zadeve neposredno pojasni.” To je danes na tiskovni konferenci sporočil poslanec Janez Žakelj (NSi). Komisijo za nadzor javnih financ bi po rezultatu volitev moral voditi poslanec SDS, a vladne stranke z NSi goljufajo, da bi onemogočile nadzor največje opozicijske stranke in zaradi tega to komisijo vodi Jernej Vrtovec iz NSi, kjer trdijo, da s tem stopajo izpod sence Janeza Janše.

»Nejasnosti vse v zvezi z vlogo in delovanjem predsednika vlade pri poslovanju podjetja Star Solar kličejo po razjasnitvi in zato želimo v NSi v zvezi s tem sklicati nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ, je sporočil Žakelj. To NSi ne bo težko, ker ne le vodijo to komisijo, v njen imajo sami tudi večino. V komisiji, ki bi morala zagotavljati opozicijski nadzor nad delovanjem oblastim, ima NSi štiri poslance, vladajoče stranke pa tri:

Zasebne posle Roberta Goloba še iz časov GEN-I že od lanskih volitev poskuša s preiskovalno komisijo preveriti SDS, a NSi doslej ni bila pripravljena prispevati podpisov svojih poslancev za to. So pa zdaj iz NSi sporočili:

“Predsednik vlade dr. Robert Golob je po podatkih objavljenih na spletni strani Komisije za preprečevanje korupcije 4. decembra 2023 Komisiji sporočil spremembo premoženjskega stanja, ki je nastala pri nekaterih nepremičninah in lastništvu podjetja. Med drugim je premier postal tudi 100 odstotni lastnik podjetja Star Solar, ki je registrirano za proizvodnjo električne energije,« je uvodoma na današnji novinarski konferenci dejal poslanec NSi Janez Žakelj. V letošnjem letu je direktor podjetja Star Solar postal mož aktualne poslanke Svobode, gospod Miran Klanšček, podjetje pa je imelo leta 2022 256.000 evrov prihodkov in skoraj 100.000 evrov čistega dobička. »Med leti 2014 in 2023 je od državnega operaterja Borzen to podjetje dobilo 2.150.000 evrov. V času, ko je bil Robert Golob že predsednik vlade, je to podjetje od Borzen-a dobilo 230.000 evrov. Ko je bil lastnik podjetja kar premier sam, je to podjetje nakazanih dobrih 14.000 evrov. Vse te stvari kažejo, da predsednik vlade nemoteno posluje z državnimi podjetji,« je opozoril poslanec.

»Vodenje družbe Borzen je prevzela Mojca Kert, ki je bila sicer v preteklosti že tudi predsednica nadzornega sveta podjetja, bila je pa pred tem v zaposlena v družbi Gen-I kot direktorica prodaje poslovnim partnerjem. Torej pridemo do ogromno povezav, finančnih tokov in drugih dejstev, ki sprožajo utemeljene pomisleke o korupcijskih tveganjih. V prvi vrsti nas zanima, kako in na kakšen način se je predsednik vlade pri poslovanju s staro solarno družbo Borzen izognil konfliktu interesov,« je nadaljeval Žakelj.  Kot je dejal Žakelj, je ključno vprašanje tudi, ali zasebni interesi predsednika vlade dr. Roberta Goloba vplivajo na oblikovanje prihodnje energetske politike Slovenije. Njegova vlada namreč agresivno spodbuja uvajanje vseh oblik obnovljivih virov. Z novim energetskim zakonom poskuša nekatere vire celo prepovedati ali močno omejiti, predvsem plin in lesno biomaso.«

Na nujni seji Komisije bo Nova Slovenija zahtevala tudi jasne odgovore na poslovanje družbe Star Solar. »Javnosti niso znani odgovori na nekatera vprašanja novinarjev Financ in sicer: Zakaj je Borzen družbi Star Solar nakazal več sredstev, kot je družba prikazala celotnih prihodkov od prodaje. Kot drugo nas bo zanimalo, ali je Star Solar prodajal oziroma če je Gen-I kupoval elektriko od Star Solar-ja. In kot tretje, zakaj se je družina Golob odločila za tako komplicirano shemo odkupa, zakaj ni listinskih dokazov in o tem v javnih listinah?« je dodal poslanec NSi.

Dr.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu