Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Katere časopise plačuje premier Šarec in kaj vse si naročajo ministri

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:03 dop

Daleč najbolj domače dnevne časopise kupuje minister za obrambo Karl Erjavec (DeSUS), visoko je bilo lani tudi ministrstvo za kmetijstvo Aleksandre Pivec, je poslancu SDS Tomažu Liscu generalni sekretar vlade Stojan Tramte odgovoril o na vprašanje, koliko premier in ministri kupujejo različne časopise. Iz obsežne preglednice, ki je na koncu članka v celoti objavljena, koliko časopisov so zadnja leta kupovali po ministrstvih, je razvidno, da se z leti količina časopisov ne spreminja zelo. Ponekod pa. Erjavec je velike številke podedoval od Andreje Katič (SD), ki se je preselila na, ko gre za naročila časopisov, bolj asketsko pravosodno ministrstvo. Premier, ministri in državni sekretarji daleč najbolj kupujejo Delo v tiskani in v digitalni obliki, kaže odgovor vlade. Ostali dnevniki in mediji, so digitalno komaj opaziti. Le enkrat se pojavita Pozareport Bojana Požarja in Fokuspokus Marka Crnkoviča. Lani prvič. In to pri ministrstvu brez listnice, ki ga je lani krajši čas vodil Marko Bandelli (SAB), ki je bil prvi odstavljen iz vlade Marjana Šarca.

Veliko berejo na obrambi in kmetijstvu

V grafičnem prikazu za dnevnike upoštevam naročnine na tiskane izdaje za najmanj pet dni v letošnjem letu. Tednika Mladina in Reporter sta dodana, ker kažeta politično uravnoteženost. Prva tedenska politična revija velja za jasno levo, druga za jasno desno usmerjeno. V seštevku vrh vlade (vsa ministrstva, kabinet premiera, UKOM in generalni sekretariat vlade) bolj bere Mladino. Dodal sem še seštevek (ročni) digitalnih naročil, ki jih za te medije zelo različno prikazujejo ministrstva. Podatki o številu naročnin v lanskem letu so takšni:

Precej nesorazmerna je porazdelitev teh nakupov po posameznih ministrstvih. Po številu naročenih dnevnikov dramatično od drugih odstopa ministrstvo za obrambo, kjer imajo naročenih več kot četrtino vseh izvodov časopisa Delo v vladi, pa tudi največ preostalih dnevnikov. Dodatno imajo še pet digitalnih naročnin za Delo in po eno za Dnevnik, Večer in Slovenske novice. Na vrhu so tudi po številu naročenih tednikov Mladina, sedem jih imajo. Kar presenetljivo veliko se časopisom posvečajo tudi na ministrstvu za kmetijstvo, kjer so po število naročenih dnevnikov na drugem mestu, takoj za obrambo. Če upoštevamo še oba tednika (Mladino in Reporter) kmetijsko ministrstvo, ki ga je zadnja leta vodil Dejan Židan (SD), zdaj predsednik DZ, rahlo prehiti zunanje ministrstvo, ki ga po Erjavcu od lani vodi Miro Cerar.

Na ministrstvu za delo berejo ob sobotah

Vsa ministrstva prikazujem v preglednici, ki pa ne pokaže nekaterih posebnosti, denimo, da imajo na ministrstvu za kmetijstvo naročenih osem izvodov Kmečkega glasa. Na pravosodju pa štiri izvode Pravne prakse. Kar je morda za pravosodje logično. Podatki za vsa ministrstva (s klikom na posnetek se ta povečan odpre v novem oknu) o naročenih dnevnikih in dveh tednikih, so takšni:


Iz vlade opozarjajo, da “ministrstva sama sklepajo naročnine na medijske vsebine na podlagi presoje, katere medijske vsebine potrebujejo za svoje delo”. V grafiki po ministrstvih ni digitalnih naročil, manjkajo pa tudi zanimive posebnosti. Denimo, da ima eno od ministrstev naročenih nenavadno veliko število le sobotnih izdaj Dela. Sobota ni delovni dan. Na ministrstvu za delo imajo čez teden naročen po en izvod, v soboto pa šest izvodov Dela. Hkrati imajo pa še tri premium digitalna naročila na ta časopis. Naročenih pa še sedem Pravnih praks, kar je več kot pravosodno ministrstvo. A pri ministrstvu za delo gre v lanskem letu za varčevalni napredek. Še leto prej so imeli cel teden naročenih devet izvodov Dela, šest v soboto in še štiri digitalna. Čez teden so večino črtali, v soboto – ko ne delajo – pa ne. Premier Šarec, pri katerem dela sedem državnih sekretarjev, ima pet digitalnih dostopov do Dela, pet tedenskih običajnih naročnin za Delo, manj pa za ostale dnevnike. Digitalno, z izjemo Dela, časopisov ne naroča. Premierov kabinet ima, tudi še iz prejšnjih let, naročenih tudi nekaj svetovnih časopisov: Financial Times, New York Times in Le Mond.

Pluralno pri Bandelliju, ki je padel

Največ tujih dnevnikov in tednikov naroča zunanje ministrstvo, ki pa jih je zadnje leto doletelo tudi nekaj varčevanj. To kaže preglednica:

Od domačih časopisov ima zunanje ministrstvo digitalno naročnino le za Delo. Dvakrat. Tri digitalne naročnine za Delo ima ministrstvo za gospodarstvo, štiri digitalne naročnine za Delo urad vlade za komuniciranje in informiranje (Ukom), kar sedem pa ministrstvo za finance, ki ima še štiri digitalna naročila za Finance. Dve naročili za digitalne Finance (in nič za Delo) ima ministrstvo za infrastrukturo. Pluralno, ko gre za digitalne naročnine, je ministrstvo brez listnice za kohezijo, ki ima naročeno po eno digitalno Delo, Finance, Pozareport Bojana Požarja in Fokuspokus Marka Crnkoviča. Le Delo so imeli digitalno naročeno že prejšnja leta. Preostale od lani.

Celoten pregled za vsa ministrstva za več let in vse medije je takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (9)

https-spletnicasopis-eu