Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pahor poslance vabi na posvet, kako bi jih volili

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 18th januar 2019, 08:34 dop

Po sodbi ustavnega sodišča, da je zakon o določitvi volilnih enot za volitve poslancev neustaven, ker se okraji po velikosti med seboj preveč razlikujejo, je predsednik republike Borut Pahor prihodnji teden v četrtek k sebi povabil šefe parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin.

“Namen tokratnega pogovora je zbližati stališča glede možnih sprememb volilne zakonodaje v skladu z zadnjo odločbo ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da je 4. člen zakona o določitvi volilnih enot za volitev poslancev v državni zbor, ki določa območja volilnih okrajev, v neskladju z ustavo,” je predsednik pojasnil, o čem bo pogovor in dodal, da predstavnike strank vabi po decembrskem dogovoru s predsednikom državnega zbora Dejanom Židanom, vlade Marjanom Šarcem in državnega sveta Alojzom Kovšco, da bo nadaljeval posvete o spremembah volilnega sistema, ki so bili že konec leta 2013 in v začetku leta 2014.

“Večina takrat ni bila naklonjena spremembi okrajev, temveč oblikovanju strankarskih list v enotah z uveljavitvijo absolutnega preferenčnega glasu. S tem bi uveljavili ustavno določbo, po kateri mora biti glas volivca odločilen za izbiro poslanca, vendar pa takrat ni bilo zadostne politične volje za uveljavitev te spremembe,” je sporočil Pahor.

Neustavnost, ker se okraji po velikosti dramatično razlikujejo, mora državni zbor po sodbi ustavnega sodišča odpraviti v dveh letih. Ena od možnosti, ki jo omenja Pahor, je, da bi namesto spreminjanja mej okrajev, da bi si bili ti po številu volivcev vsaj podobno, okraje povsem odpravili.

Težava pri spreminjanju volilnega sistema je, da je nujna dvotretjinska večina vseh poslancev, ki jo je težko doseči, če ima del poslancev občutek, da se jim po spremenjenem sistemu možnosti za izvolitev zmanjšajo.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu