Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Sodišče je predčasno rehabilitiralo Jožeta Anderliča

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 24th januar 2019, 10:54 pop

Obsodbo Jožeta Andreliča, da se je okoristil z zlorabo položaja in pravic, je predčasno iz kazenske evidenca izbrisal senat okrožnega sodišča v Ljubljani, ki ga je vodila okrožna sodnica Dejana Fekonja. Sodišče je s tem znanega podjetnika rehabilitiralo. Anderlič velja za enega bogatejših državljanov Slovenije. O odločitvi so ga iz sodišča obvestili na naslov na Dunaju. V Avstrijo je, se zdi, preselil tudi del svojih poslov.

Priznanje krivde za milejšo kazen

Podjetnik Anderlič je leta 2015 priznal krivdo, da je oškodoval družbo Alpe Adria Consultants in se denarno okoristil. Najprej sta Anderlič in nekdanji direktor te družbe Andrej Oblak sicer zanikala, da bi pri prodaji deleža družbe Hypo Upro zlorabila položaj in si pridobila kakšna dva milijona evrov. A si je Anderlič premislil. S priznanjem si je zagotovil nižjo kazen. Obsojen je bil aprila 2015 na leto in pol pogojnega zapora, s triletno preizkusno dobo. Državnemu proračunu je po dogovoru nakazal 800.000 evrov, še po sto tisoč evrov pa Rdečemu Križu in Karitasu.

Prošnjo za izbris sodbe je Anderlič vložil septembra lani. Da bi Anderliču, ki ni zagrešil novih podobnih kaznivih dejanj in ki je nakazal milijon evrov državi in v dobrodelne namene, kazen predčasno izbrisali, se je strinjalo specializirano tožilstvo. Za hiter izbris se je sodišče odločilo, kot so pojasnili, zaradi korektnega obnašanja obsojenca po obsodbi. Proti njemu v tem času ni bilo novih kazenskih ovadb. Od kaznivega dejanja, za katerega je bil obsojen, pa je minilo 12 let. Obsojenost pa, kot je zatrdil Anderlič, negativno vpliva na njegovo podjetniško delo, je zapisano v obrazložitvi sodne odločitve, da Anderlič spet velja za nedolžnega.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu