Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Spletni časopis vam želi srečno leto 2019

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 18th januar 2019, 08:31 dop

Vsem bralkam in bralcem Spletnega časopisa želim uspešno in razburljivo leto 2019! Drugo leto delovanja medija je z rastjo branosti in prihodkov pokazalo, da je model dovolj uspešen. Uporabljajo ga tudi nekateri veliki mediji v tujini. Povsem finančno se Spletni časopis še ne pokriva, a rezultati so krepko nad načrti.

Zahvala vsem, ki časopis podpirate

V letu 2018 se je število bralcev v primerjavi z letom prej več kot podvojilo. K temu veliko prispeva, ker je Spletni časopis vsakomur dostopen zastonj. Odvisen je od bralcev. Kar medij mora biti. Deluje s pomočjo prostovoljnih prispevkov bralcev, ki so pripravljeni podpreti vložen trud za profesionalno korektnost in ki so jim vsebine blizu. Podobno pomemben vir prihodkov pa so tudi oglasi, ki so tudi odvisni od števila in pozornosti bralcev. Prihodki od prispevkov bralcev so bili predvsem v drugi polovici leta višji od oglasnih. Podatki o rasti branosti na letni ravni so takšni:

S prostovoljnimi prispevki je bila zbrana tretjina vseh prihodkov v letu 2018. Ker nimam dovoljenj za objavo celotnih imen in priimkom, bi se zahvalil le z imeni vsaj delu tistih, ki ste podprli trud. Vsote so bile različne, od enega pa do štiristo evrov. Nekateri so denar nakazali večkrat, nekateri to počnejo redno mesečno. Navajam imena (brez ponavljanj, ko gre za različne priimke) tistih, ki so prispevali s pomočjo storitve paypal neposredno na strani.: Anton, Borut, Leon, Simon, Pavel, Tadej, Ervin, Primož, Lucija, Jože, Tomo, Janko, Franc, Breda, Igor, Janez, Kristijan, Tatjana, Tomaž, Alenka, Drago, Jani, Tatjana, Renaldo, Gregor, Edvard, Jurij, Bogdan, Dine, Zlatko, Martina, Iztok, Daniel, Blaž… Številni ste pomagali na tradicionalen način s prispevki s pomočjo univerzalnega obrazca. Tudi za ta del bom navedel le nekaj imen darovalcev: Katarina, tri Marije, trije Marki, Martina, Milan, Mitja, Pavel, Saška, Verica, Iva, … Spletni časopis je podprlo tudi nekaj podjetnikov, z večjim zneskom pa eno večjih slovenskih podjetij, ki se je odzvalo na prošnjo za podporo, ki sem jo poslal številnim podjetjem v času kampanj z leve (Domna Saviča, ki se mu je pozneje pridružil premier Marjan Šarec in celo društvo novinarjev Slovenije), da bi omejili financiranje medijev, ki so do oblasti kritični, ker da menda širijo sovražni govor.

Število bralcev se povečuje

Spletni časopis soustvarjajo vsi tisti, ki mi posredujejo podatke in informacije. Pogosto prebere in popravi najhujše napake Metka, kdaj priskoči na pomoč Vid, ki je poročal iz protestov v Budimpešti. Pomagajo pa tudi posamezniki, ki živijo v tujini, z brezplačnimi članki o dogajanju tam, pa tudi posamezniki na spletnih omrežjih, ki opozorijo na napake, občasno nedelovanje strani ali na slabe rešitve, ki sem jih, denimo, uporabljal v grafičnih prikazih. Vsem se za informacije, opozorila na napake in za nasvete in pomoč zahvaljujem.

Prikazano po mesecih je število bralcev Spletnega časopisa od nastanka februarja lani takšno:

Spletni časopis berejo tudi zamejci in zdomci in pri nekaterih, ki živijo v relativno bogatih zahodnih državah, se pozornost pozna tudi pri povečanih oglasnih prihodkih od tam. Google skrbi za oglase univerzalno. Tudi vsem tistim, ki so daleč od domovine in morda celo daleč od doma, želim lepo praznovanje in uspešno leto, ki prihaja!

Število ogledov po desetih državah, kjer je bilo bralcev največ, je bilo v letu 2018 takšno:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu