Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

DZ: Minimalna plača višja takoj, dodatki čez leto

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 22/01/2019)

Od 1. januarja bo minimalna plača 886,6 evrov bruto, leto pozneje se bo povišala na 940,6 evra, po letu 2020 se vanjo ne bodo vštevali dodatki. Za delodajalce, ki bodo izplačevali manj, bodo kazni: do 20.000 evrov za podjetje in dva tisoč evrov za odgovorno osebo.

O takšnem besedilu popravka zakona o minimalni plači bo danes na izredni seji odločal državni zbor. Večina bo to takšne novosti, ker resnih nasprotnikov povišanja sploh ni, zelo verjetno tudi uzakonila.

Prestavljeni dodatki in dodane globe

Verzija, ki je  pred poslanci, se zaradi popravkov poslancev LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB, ki so bili v predlog zakona vključeni v odboru za delo, nekoliko razlikuje od osnovnega predloga Levice, ki je poskušala dodatka iz izračuna minimalne plače izločiti že letos. Na posnetku so poslanci Levice:

Foto: DZ

Je pa Levica, ki koordinira vladne stranke v odboru za delo dodala kazenske določbe, da bo delodajalce, ki bi po novem letu izplačevali nižje plače, doletela kazen med tri tisoč in dvajset tisoč evri, za delodajalce z manj kot deset zaposlenimi pa bo globa od tisoč petsto do osem tisoč evrov. Dodatno pa bo do dva tisoč evrov globe v obeh primerih za odgovorno osebo takšnega delodajalca. Na predlog Levice so v zakonu tudi skrajšali rok za seznanjanje ljudi z novostmi, po katerem mora po ustavi, razen v izjemnih primerih,  od objave do veljave zakona poteči 15 dni.  Ker  zakon, če bi spoštovali v ustavi določeno priporočilo z novim letom še ne bi veljalo, ker ga zaradi lastne šlamparije vladajoči uzakonjajo prepozno, so rok od objave do veljave skrajšali: na vsega en dan. Na ta način ne bo kršitve določb ustave o retroaktivni veljavi zakona, bodo po podjetjih in v javnem sektorju morali, ko bodo novosti uzakonjene in objavljene, hitro ugotoviti, za kaj gre in spremeniti višino plač. Minimalna plača je po podatkih evropskih statistikov v Sloveniji v primerjavi z drugimi podobnimi državami kar visoka in je tudi ves čas rastla. Številke eurostata so takšne:

Minimalne plače letos in pred desetimi leti
Minimum_wages,_January_2008_and_January_2018_(EUR_per_month_and_%)

Zavrnjeni podjetniki in besedilo sprememb

V parlamentu so s predlogi, kako drugače urediti področje, v celoti propadli predstavniki gospodarske zbornice, združena delodajalcev, trgovinske zbornice, obrtno podjetniške zbornice in združenja delodajalcev obrti in podjetnikov, ki so poslance (neuspešno) opozarjali na nekaj zanimivih podatkov. Takšnih:

Popravek zakona o minimalni plači, ki je danes pred poslanci in ga lahko tudi še nekoliko popravijo, je takšen:

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu