Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pri Židanu: Ali poslanci smejo lagati, da šest novih državnih sekretarjev ne bo nič stalo?

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 22/01/2019)

Vladajoči poslanci so na kolegiju predsednika DZ Dejana Židana (SD) skozi DZ danes poskušali na hitro spraviti okrepitev vlade s šestimi dodatnimi državnimi sekretarji. Predlagali so skrajšani postopek odločanja. A jim je spodletelo. Sami nimajo dovolj glasov, da bi se v DZ lahko izognili običajnim razpravam o novih zaposlitvah.  Za te zaposlitve poslanci Marjana Šarca, Dejana Židana, Mira Cerarja, Alenke Bratušek in Karla Erjavca, ko jih predlagajo, trdijo, da ne bodo nič stale proračuna. Vsak državljan v petih minutah izračuna, da bodo le bruto plače novih sekretarjev letno stale minimalno okoli 320.000 evro. Da nove zaposlitve ne bodo pomenile dodatnih stroškov, so se pri ministrstvih zlagali tako:

Cena zaposlitve šestih državnih sekretarjev

Stroškov bo seveda več, državni sekretarji potrebujejo tudi delovno mesto, pomoč pri delu, imajo različne pravice…

Bo pomagal Mesec ali Jelinčič?

Na kolegiju je petim vladnim strankam spodletelo, ker same niso dovolj močne, da izglasovale skrajšan postopek. Opozicija pa jim je pri hitenju z odločitvijo o novih zaposlitvah v vladi, ki niso zelo jasno argumentirane, ni pomagala. Nihče ni glasoval za. Obratno. Odločno proti je bil Jože Tanko (SDS). Glas proti pa je za Levico napovedal tudi Matej T. Vatovec.  Še drugega sekretarja s spremembo koalicijskih poslanci poskušajo zagotoviti ministru brez listnice Petru J. Česniku in Marku Bandelliju. Slednji  posle ministra po odstopu opravlja le še začasno. Tudi pri ministrih brez listnice pri oceni finančni posledic 42 vladnih poslancev laže, da dodatna sekretarja ne bosta nič stala. Tako so to zapisali:

Z dvema dodatnima sekretarjema bi poslej štiri sekretarja rad imel še minister za zdrave Samo Fakin, dodatno pomoč v obliki politično nastavljenih državnih sekretarjev pa si želita še minister za  izobraževanje Jernej Pikalo in za gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki že imata vsak po dva. Da so to poslanci predlagali mimo želja ministrov, so pravljice za male otroke. Kot je pravljica, da novi sekretarji ne bodo nič stali proračuna. Zaradi te pravljice bi predsednik DZ Dejan Židan predlagatelje lahko tudi zavrnil. A jo je – kot vsi poslanci vladnih strank –  tudi sam podpisal.

Predsednik DZ Dejan Židan (SD) Foto: DZ/Borut Perošlja

Poslancem LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB, ki predlagajo okrepitev ministrov, ki ne zmorejo brez dodatne pomoči politično nastavljenih sekretarjev, ki bodo, če verjamemo ocenam finančnih posledic, delali povsem zastonj, ni uspelo s skrajšanim postopkom. Nujna bi bila večina vseh poslancev. Torej 46. Združujejo pa jih, če prištejemo manjšinca, 44. In točno toliko je bilo tudi glasov za krajšanje postopka.  Na posnetku je Luka Mesec, ki vladajočim tokrat ni pomagal:

Predsednik Levice Luka Mesec Foto: DZ/Matija Sušnik

Širitev vlade z dodatnimi sekretarji je ena od odločitev, kjer se lahko zaplete, če bo državni zbor to uzakonil po običajnem postopku, kjer vladajoči imajo dovolj glasov, še v državnem svetu z vetom, ki bi pomenil, da bo tudi za uzakonitev na koncu nujnih 46 glasov poslancev, kar bo razkrilo morebitno tiho dodatno pomoč v ozadju ali pa bodo novi sekretarji padli.

Kaj menite o ravnanju vladnih poslancev lahko odgovorite v anketi:

Kaj menite o oceni, da ne bo finančnih posledic zaposlitve šestih dodatnih funkcionarjev?

View Results

Loading ... Loading ...
Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu