Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Idioti iz Venezuele: Ne smemo vedeti, da je Trček za postopkom policije, čeprav vemo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:03 dop

“Se v celoti zavrne” je uradna oseba za dostop do informacij javnega značaja policije Robert Radkovič ta teden odgovorili na mojo prošnjo, da mi razkrije, kdo je sprožil postopek proti Zmagu Jelinčiču. Policijo sem  to pisno vprašal v začetku prejšnjega meseca, ko sem izvedel, da predsednika SNS Jelinčiča vabijo na zaslišanje zaradi izjave o poslanski skupini Levice Luke Meseca na obrtnem sejmu v Celju. Jelinčič je tam, ko se je odzival na zamisli Levice, kako preurediti obdavčitev kapitala, za Levico dejal, da so idioti, ki sodijo v Venezuelo. Iz policije so me v celoti zavrnili z razlago, da morajo varovati “osebne podatke”. Osebni podatek, ki ga varujejo, je, da je to storil poslanec Levice.

Je lahko zaupno, kar vsi vemo?

Trčeno: Članek v katerem sem pred mesecem razkril, da je v ozadju postopka proti Jelinčiču Trček, kar policija zdaj nenadoma prikriva javnosti

Ker sem pričakoval, da policija ne bo hitro nič odgovorila, kdo je zadaj, sem pred mesecem začel preverjati v političnih strankah, dogajanje je bilo namreč precej eksplozivno. Jelinčič je član komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb in prej ali slej se razve, zakaj proti takšnemu poslancu ukrepa policija, saj policijo ta komisija nadzoruje. Skoraj takoj sem iz Levice neuradno izvedel, da je policijo poklical njihov poslanec Franc Trček in da s tem ni imel nič vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec, ki je kot vodja sicer zastopnik poslanske skupine te stranke. Trček je bil v preteklosti član komisije za nadzor obveščevalnih služb. Na policiji in po strankah sem to, kdo je sprožil postopek, preverjal zaradi tega, ker načeloma dobrega imena Levice oblast ne sme braniti s policijski sredstvi. Če to stori, smo blizu nekdanji socialistični državi, kjer je tajna policija preganjala tiste, ki so grdo govorili o oblasti. Pa zakon tega, tako se je zdelo, tudi ni omogočal. Vrh policije je hitro reagiral. V.d. direktorica policije Tatjana Bobnar je prišla v službo celo v nedeljo. Posledica je bila, da je policija ustavila akcijo in se Jelinčiču poskusila celo opravičiti.

Strah pred javnostjo po farmacevtki

Ko se je zgodba že davno razpletla, so mi iz policije zdaj odgovorili, kdo je v ozadju postopka. Sporočili so mi, da v celoti zavračajo mojo prošnjo za podatke in da kot novinar in s tem vi, ki to berete (javnost), ne smemo izvedeti, da je bil za policijskim postopkom proti Jelinčiču poslanec Levice Trček. Za postopkom, ki je bil nezakonit, sprožil pa ga je poslanec, ki je javna oseba. Ta odgovor je še en znak, da je zakon o dostopu do informacij javnega značaja postal sredstvo za onemogočanje, da bi javnost izvedela karkoli, kar bi lahko škodovale oblastem. Zaostritev se je zgodila po objavi dokumentov tožilstva o postopkih proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, ki so vsebovali podrobnosti o intimnostih s farmacevtko Katarino Ravnikar. Kar je Jankovića hudo razjezilo in je zahteval pojasnila, kako so lahko dopustili, da so do tega prišli novinarji. Pojasnila je zahteval od pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča in tudi od vrha tožilstva. Reakcija je bila uradno sporočilo, da bodo zaostrili nadzor z vrha, kaj javnost sme izvedeti. In to so storili.

Policija bi mi podatek o Trčku mirno lahko poslala, ker zakon o dostopu informacij javnega značaja določa zanimive izjeme, ko se ne sme varovati zasebnosti. Tako pravi:

A to še ni najhuje. Najbolj čudaško je, da jim je zakon omogočal veliko bolj preprost odgovor. Namreč napotilo po tem členu:

Zavrnili bi me lahko z opozorilom, da sem informacijo, kdo je sprožil postopek, medtem že sam objavil, ker sem jo pridobil iz drugih virov. Od takrat je to, da je v ozadju Trček dostopno vsem v državi. Povzeli so to tudi drugi mediji. Od takrat odgovor policije več ni pomemben. Izvedeli smo brez njih. Policija pa zdaj razkrila le, da prikrivajo za javnost pomembne informacije javnosti. Le ugibanje je, da zaradi tega, ker bi škodovali Levici Luke Meseca in vladi, katere oblast je odvisna od glasov te stranke. Preveč trčeno ugibanje, ker itak vemo, kdo je bil v ozadju.

Celotna odločba, da zaradi varovanja zasebnosti, ljudje ne smemo izvedeti, da je bil v ozadju preganjanja Jelinčiča Trček, kar  vemo, je takšna:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/12/policijatrček.pdf”]

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (10)

https-spletnicasopis-eu