Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Popovič se (še) ni izvlekel, novinarji so se pustili “nagnati”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 4th december 2018, 09:03 dop

V Kopru je bilo  ob preštevanju 46 glasovnic, ki so prišle po pošti, precej napeto. Od novinarjev so zahtevali, da morajo  zapustiti prostore volilne komisije, ko se je začelo pravo štetje. In to so tudi storili. Po preštevanju je, po še neuradnih podatkih, še vedno na vrhu Aleš Bržan, ki bo, kot kaže, župan postal s prednostjo manj kot deset glasov. Pred tem se iz Brežanovega tabora napovedovali zahteve za ponovno štetje. Ko se je izkazalo, da so zmagali, so te napovedi umaknili. Je pa potem ponovno štetje nenadoma zahteval Boris Popovič. Da so novinarjem pokazali vrata, je bilo sporno. Ob podobnem preštevanju glasov po pošti (iz tujine) državne volilne komisije smo v preteklosti dogajanje novinarji smeli opazovati. Kak je bil pravni temelj za preganjanje novinarjev, ni povsem jasno.

Kako se je zapletlo in kako je bilo v Izoli

Komentar, s katerim sem lani reagiral na podobne ideje zapiranja izvedbe volilnih opravil pred javnostjo na državni ravni. Obveljalo je, da je transparentnost volitev nujen element poštenih volitev.

Ni bilo opaziti, da bi novinarji sploh zahtevali natančno razlago. “Zapiranje” je vsesplošen pojav in običajno je tudi to, da se novinarji temu ne upirajo zelo resno. Pa bi se morali. Njihovo delo je namreč tudi varovanje pravice javnosti do obveščenosti. Nihče je ne bo namesto njih. Nad volitve, če je onemogočen nadzor javnosti, ko gre za res pomembno dejavnosti, pade senca vtisa nepoštenosti pri izvedbi.

Veljavnost in neveljavnost posameznih glasovnic po pošti je v zgodovini že odločala rezultat lokalnih volitev. Zgodilo se je v Izoli na volitvah konec leta 2006, ko je bilo v nedeljo med Tomislavom Klokočovnikom in dotedanjo županjo Bredo Pečan le nekaj glasov razlike. O zmagi in porazu je odločalo točno ducat glasovnic po pošti, ki pri preštevanju v ponedeljek niso obveljale, zaradi česar je bila ob županski mandat nekdanja županja Izole in v preteklosti tudi poslanka SD Pečanova. Končni rezultat, ki je po sporih o veljavnosti glasovnic obveljal, je bil: 4208 za Klokočovnika in 4202 za Pečanovo. Šest glasov razlike. Pred preštevanje glasov po pošti je bilo v Kopru dvanajst glasov razlike. Po pošti je prišlo 46 glasovnic. V nedeljo ponoči so podatki na spletnem portalu vlade kazali, da je po 99,99 odstotka preštetih glasov bilo za Aleša Bržana 13.116 volivcev, za Borisa Popoviča pa 11.968. A manjkali so glasovi iz predčasnih volišč, ki so jih zjutraj dodali tudi na portalu vlade. Razliko so dramatično zmanjšali na: 13.901 proti 13.889.  Po preštetih glasovih po pošti je Popovič še zaostajal, neuradno za sedem glasov. Pisanja posameznih medijev v ponedeljek dopoldan, da župan Boris Popovič že ve, da je izgubil in tudi s kakšno (krepko večjo) razliko, so bila pa “fake news”, Kuverte z glasovi po pošti se namreč pred poldnevom ne smejo odpreti, sicer bi bile neveljavne. Vsaj na državni ravni to pravilo spoštujejo. A po občinah se dogaja marsikaj. Da je v Kopru hudo napeto, kaže tudi nenavadno počasno prištevanje glasov po pošti v nedeljo ponoči. Kandidat Bržan je že napovedal, da bo zahteval ponovno štetje glasov zaradi domnevnih nepravilnosti na posameznih voliščih. Ponovno preštevanje je lahko dvorezen meč, škoduje lahko tudi Bržanu. Zvečer je že dejal, da ga ne zahteva več. Bržan je na prejšnjih volitvah nastopal kot kandidat SMC, pred tem je bil študentski funkcionar in tudi radijski novinar. Zvečer je ponovno štetje zahteval Popovič

Ustavno sodišče: Zakon popraviti!

Pečanova v Izoli pred 12 leti ni bila povsem brez možnosti, a za dvanajst glasovnic je občinska volilna komisija, ker niso bile prav žigosane (ni bilo razvidni ali so bile pravočasno oddane) sčasoma odločila, da ne veljajo in  Tomislav Klokočovnik (stranka Izola je naša) je postal župan. Pečanova je poskušala s sodnimi spori, a ni uspelo. Je pa ustavno sodišče s sodbo na koncu od parlamenta zahtevalo, da mora popraviti zakon, da bo ta povsem nedvoumno določal, da gredo v koš vse glasovnice, pri katerih ni jasno, ali so bile oddane pravočasno. To prepreči, da bi kdo glasove v stiski na koncu “dodajal”. Goljufal po domače. Zakon so poslanci dopolnili šele po skoraj desetletju, zgodilo se je aprila lani, ko so uzakonili tudi, da morajo biti vsa volišča fizično dostopna invalidom, kar je leta 2014 zahtevalo ustavno sodišče, a politikom dolgo ni uspelo popraviti ureditve in zagotoviti, da do volišč ne bi bilo stopnic. Po pošti lahko glasujejo le volivci, ki to pred volitvami posebej zahtevajo, možnost je predvidena za volivce, ki so v domovih za starejše občane, bolnišnicah, zaporih ali priporih. Glasovati je mogoče, za tiste, ki so bolni, tudi doma, a tudi to le, če volivec pravočasno pošlje zahtevek. Po preštetih glasovih po pošti kaže, da bo v Šmarješki toplicah o županu odločal žreb ali ponovno štetje. Marjan Hribar in Bernardka Krnc sta zbrala enako števil oglasov: 1016. To je izjemno redko.  Podobnega primera na županskih volitvah se sam ne spomnim.

V anketi lahko odgovorite, kdo je po vaši oceni največji poraženec letošnjih lokalnih volitev:

Kdo je največji poraženec lokalnih volitev?

View Results

Loading ... Loading ...

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu