Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Janša: Zakaj medijski mrk o Zalarju in Fišerju?

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 25/10/2017)

Na moje presenečenje se je pretekli ponedeljek začelo sojenje nekdanjemu pravosodnemu ministru Alešu Zalarju in generalnemu tožilcu Zvonko Fišerju. No, točneje povedano, moralo bi se začeti.

To na svojem spletnem portalu opozarja nekdanji notranji minister Vinko Gorenak in povzema, da gre za posledico zelo nenavadnega dogajanja, ko je oblast prevzemala druga vlada Janeza Janše, ko so Škrleca mimo pravil imenovali za direktorja na vrhu državnega tožilstva.

Škrlec je bil s položaja generalnega direktorja slovenskega vrhovnega državnega tožilstva pred nekaj meseci imenovan za nacionalnega predstavnika Slovenije pri Eurojustu. Odhod je bil najbrž povezan tudi z menjavo na vrhu tožilstva, od maja ga vodi Drago Šketa.

Da so mediji o tem procesu proti Zalarju in Fišerju nekam tiho, se je odzval predsednik SDS, ki je leta 2012 prevzemal oblast, Janša s sporočilom:

Da je Fišer res v suspenzu so za Večer potrdili na vrhovnem državnem tožilstvu.

Škrlec je bil Zalarjev državni sekretar v vladi Boruta Pahorja (SD), ki je predčasno razpadla.

Kako so zgoljufali imenovanje Škrleca

Kaj se je leta 2012, ko je oblast prevzemala vlada Janeza Janše, bliskovito dogajalo, Gorenak povzema z:

“Generalni državni tožilec Zvonko Fišer je je nenadoma ugotovil, da mora nujno imenovati generalnega direktorja Vrhovnega državnega tožilstva in je za to mesto predlagal seveda politika Boštjana Škrleca, ki je takrat opravljal naloge državnega sekretarja pravosodnega ministrstva. Takratni minister Aleš Zalar je njegovi želji prisluhnil in stekla je bliskovita akcija – Boštjan Škrlec se je v nekaj urah iz politika prelevil v strokovnjaka na Vrhovnem državnem tožilstvu.”

Upravno sodišče, opozarja Gorenak, je pozneje pravnomočno ugotovilo, da je šlo za nezakonito ravnanje Zalarja in Fišerja, da sta ravnala samovoljno in da sta »zlorabila oblast«, pravosodno ministrstvo je že takrat ugotovilo, da je šlo za nezakonito imenovanje, ki ima znake kaznivega dejanja, inšpektorat za javni sektor je ugotovil da Škrlec ni bil imenovan na ta položaj po zakonu o javnih uslužbencih, kar bi moral biti, komisija za preprečevanje korupcije, pod vodstvom Gorana Klemenčiča, je prav tako ugotovila, da gre v tej zadevi za koruptivno ravnanje…

Pri Janši kraval, pri Zalarju in Fišerju pa vse tiho

Gorenak opozarja, da se sojenje sicer še ni začelo, ker Aleš Zalar obtožnega predloga in vabila ni sprejel, enako velja za odvetnika obtoženega Zvonka Fišerja. “To običajno očitajo Janezu Janši, seveda ob navzočnosti kamer in mikrofonov, kar pa se v primeru omenjenih dveh ni zgodilo. Razumljivo. Tudi jasno zakaj. Toda še eno presenečenje. Sojenje se bo nadaljevalo 06. 11. 2017,” je še zapisal.

Več je dostopno na:

Povezava http://www.vinkogorenak.net/2017/10/24/ales-zalar-in-zvonko-fiser-pred-sodniki-je-zvonko-fiser-ze-suspendiran/

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu