Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Janša: Zakaj medijski mrk o Zalarju in Fišerju?

(Last Updated On: 25/10/2017)
image_pdfimage_print

Na moje presenečenje se je pretekli ponedeljek začelo sojenje nekdanjemu pravosodnemu ministru Alešu Zalarju in generalnemu tožilcu Zvonko Fišerju. No, točneje povedano, moralo bi se začeti.

To na svojem spletnem portalu opozarja nekdanji notranji minister Vinko Gorenak in povzema, da gre za posledico zelo nenavadnega dogajanja, ko je oblast prevzemala druga vlada Janeza Janše, ko so Škrleca mimo pravil imenovali za direktorja na vrhu državnega tožilstva.

Škrlec je bil s položaja generalnega direktorja slovenskega vrhovnega državnega tožilstva pred nekaj meseci imenovan za nacionalnega predstavnika Slovenije pri Eurojustu. Odhod je bil najbrž povezan tudi z menjavo na vrhu tožilstva, od maja ga vodi Drago Šketa.

Da so mediji o tem procesu proti Zalarju in Fišerju nekam tiho, se je odzval predsednik SDS, ki je leta 2012 prevzemal oblast, Janša s sporočilom:

Da je Fišer res v suspenzu so za Večer potrdili na vrhovnem državnem tožilstvu.

Škrlec je bil Zalarjev državni sekretar v vladi Boruta Pahorja (SD), ki je predčasno razpadla.

Kako so zgoljufali imenovanje Škrleca

Kaj se je leta 2012, ko je oblast prevzemala vlada Janeza Janše, bliskovito dogajalo, Gorenak povzema z:

“Generalni državni tožilec Zvonko Fišer je je nenadoma ugotovil, da mora nujno imenovati generalnega direktorja Vrhovnega državnega tožilstva in je za to mesto predlagal seveda politika Boštjana Škrleca, ki je takrat opravljal naloge državnega sekretarja pravosodnega ministrstva. Takratni minister Aleš Zalar je njegovi želji prisluhnil in stekla je bliskovita akcija – Boštjan Škrlec se je v nekaj urah iz politika prelevil v strokovnjaka na Vrhovnem državnem tožilstvu.”

Upravno sodišče, opozarja Gorenak, je pozneje pravnomočno ugotovilo, da je šlo za nezakonito ravnanje Zalarja in Fišerja, da sta ravnala samovoljno in da sta »zlorabila oblast«, pravosodno ministrstvo je že takrat ugotovilo, da je šlo za nezakonito imenovanje, ki ima znake kaznivega dejanja, inšpektorat za javni sektor je ugotovil da Škrlec ni bil imenovan na ta položaj po zakonu o javnih uslužbencih, kar bi moral biti, komisija za preprečevanje korupcije, pod vodstvom Gorana Klemenčiča, je prav tako ugotovila, da gre v tej zadevi za koruptivno ravnanje…

Pri Janši kraval, pri Zalarju in Fišerju pa vse tiho

Gorenak opozarja, da se sojenje sicer še ni začelo, ker Aleš Zalar obtožnega predloga in vabila ni sprejel, enako velja za odvetnika obtoženega Zvonka Fišerja. “To običajno očitajo Janezu Janši, seveda ob navzočnosti kamer in mikrofonov, kar pa se v primeru omenjenih dveh ni zgodilo. Razumljivo. Tudi jasno zakaj. Toda še eno presenečenje. Sojenje se bo nadaljevalo 06. 11. 2017,” je še zapisal.

Več je dostopno na:

Povezava http://www.vinkogorenak.net/2017/10/24/ales-zalar-in-zvonko-fiser-pred-sodniki-je-zvonko-fiser-ze-suspendiran/

(Visited 37 times, 1 visits today)
6 komentarjev

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: