Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Še Turnšek podprl Šarčevo politiko discipliniranja medijev

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 28/11/2018)

Po Društvu novinarjev Slovenije, ki ga vodi Petra Lesjak Tušek in Alternativni (v preteklosti liberalni) akademiji, ki jo vodi Darko Štrajn, je še šef Zveze borcev Tit Turnšek javno podprl poziv premiera Marjana Šarca  (LMŠ) podjetjem v državni lasti, naj ne oglašujejo (naj dobro premislijo o tem) v medijih, ki domnevno širijo sovražne vsebine.  “Naša organizacija je s sovražnim govorom napadena praktično na dnevni ravni,” je Turnšek pojasnil strinjanje s premierom, da so ukrepi nujni. Turnšek ima jasne cilje: doseči, da bi mediji prikrivali dogajanje v preteklosti. Skoraj hkrati, ko je podprl premiera, je programski svet RTV glasoval o predlogu predstavnika DeSUS nekoč novinarja Dela in Dnevnika Jožeta Poglajna, da bi ukinili financiranje oddaj Jožetu Možini. To ukinitev je že poleti zahteval Turnšek

Turnšek že julija predlagal ukinitev financiranja za TVSLO

Turnšek je levičarskega aktivista Domna Saviča in premiera Šarca prehitel, ko je letos julija v pismu generalnemu direktorju RTV Slovenija Igorju Kaduncu predlagal celo premislek o financiranju javne televizijo v celoti, ker so objavili pogovor s šefom vladne komisije za povojne poboje Jožetom Dežmanom. Takrat je Turnšek zahteval tudi ukinitev oddaj novinarja Jožeta Možine. Ta teden je večina Poglajnov predlog kaznovanja Možine zaradi razkrivanja resnice o preteklosti, zavrnila. A za las.  Turnšek sam slovi po zelo “svobodnem” govoru. Tako je denimo poslance SDS, ko so v parlamentu razpravljali o denarju za veteranske organizacije, lani ozmerjal, da so “lažnivi kurci”, zaradi česar mu je predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič (SDS) pokazal vrata. Ko je odhajal, pa je Turnšek dogajanje zabelil še s pripombo, da poslanec SDS “laže kot pes”. Razjezila ga je razprava o povojnih pobojih ujetnikov.  Letos je zahteval, da je treba odpustiti novinarja Možino in ukiniti tretji program televizije zaradi intervjuja, v katerem je šef vladne komisije za povojne poboje dr. Jože Dežman predstavil ugotovitve te vladne komisije o zločinih po vojni, ki jih je izvedla partizanska vojska. Turnšek je v dopisih direktorju Kaduncu uporabljal podobno terminologijo kot Savič in premier v zadnjem tednu. Takšno: “Možina že dalj časa ne spoštuje načel novinarske etike. Poleg tega pa »fake history« ne sodi na javno RTV. Vprašanje pa je, ali si boste upali to tudi javno priznati in ustrezno ukrepati?” In med drugim je predlagal: “Resen razmislek zahteva tudi način financiranja javne RTV, da ne bi bila pod vplivom raznih političnih ambicij, predvsem pa želje po rehabilitaciji kolaboracije in narodne izdaje.”

Turnšek: Napadajo tudi nas

Tako je Turnšek zdaj podprl politiko Šarca, da bi omejili oglaševanje podjetij, ki so še v državni lasti, v posameznih medijih, ki politično niso na pravi strani:

“ZZB NOB Slovenije je nevladna organizacija civilne družbe, katere poslanstvo je negovanje vrednot in tradicije narodnoosvobodilnega boja. V zadnjem obdobju je naša organizacija s sovražnim govorom napadena praktično na dnevni ravni s strani političnih medijev. To so mediji, ki ne upoštevajo moralnih vrednot, temveč služijo zgolj propagandnim koristim nekaterih političnih struj. Takšna dejanja se podkrepijo tudi z uničevanjem spomenikov in drugih znamenj NOB ter rušijo temelje nastanka naše države, zlasti pa v javnost vnašajo nestrpnost in nedemokratičnost.

Takšnim ravnanjem Zveza borcev nasprotuje. Zato podpiramo poziv predsednika vlade Marjana Šarca državnim podjetjem, o prenehanju oglaševanja v medijih, ki trosijo sovražni govor! To razumemo kot namero vlade, da se sovražni govor prepove tudi na zakonodajni in dejanski ravni.

dr. Tit Turnšek
predsednik”

 

Na posnetku je levičarski protestnik, ki je po zahtevah Tita Turnška pred stavbo RTV zahteval, da morajo “odstaviti” novinarja Možino in celo sklic izredne seje programskega sveta:

Isti aktivist je pred tem v pred parlamentom in na seji programskega sveta, ko so tam protestirali novinarji, razvil transparent s povsem očitnim primerom sovražnega govora, ki pa tam nikogar ni zmotil. Takšnega:

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu