Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Katja Šugman Stubbs izvoljena za ustavno sodnico

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 2nd junij 2023, 06:02 pop

Za glasovi 50 poslancev, 31 jih je bila Katja Šugman Stubbs izvoljena za ustavno sodnico, ki bo decembra nadomestila zdajšnjo predsednico Jadranko Sovdat, ki ji izteka mandat.  Glasovanje je bilo tajno. So pa novo ustavno sodnico izvolil poslanci strank vladne koalicije: LMŠ, SD, SMC, Levice, DeSUS in SAB, ki so jo tudi predlagali. Ostro proti so bili iz SDS.  Iz koalicijskih vrst (po SMC tokrat iz Levice) so že spet nespoštljivo zmerjali šefa največje opozicijske stranke Janeza Janšo (SDS).

SDS: Pristranska je. LMŠ: Apolitična je.

Šugman Stubbsova je takoj po tem, ko je predsednik državnega zbora Dejan Židan (SD) razglasil rezultat prisegla, da bo “sodila po ustavi in zakonu in po svoji vesti in si z vsemi svojimi močmi prizadevala za ustavnost in zakonitost ter za varovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin”. Zakaj so bili iz SDS odločno proti je Anja Bah Žibert (SDS)  pojasnila tako:  “Predsednik države Borut Pahor je očitno pokleknil pred globoko državo. Uresničujejo se besede vplivne članice SMC Jasne Murgel, ki je v prejšnjem mandatu, ko je sodniško mesto zamenjala za poslansko klop, danes pa je ena od kandidatk za varuhinjo človekovih pravic, ob njenem nezadovoljstvom nad odločitvijo ustavnega sodišča zapisala: delamo naprej, eno leto hitro mine, vmes menjamo ustavne sodnike. Pri imenovanju Katja Šugman Stubbs gre ravno za to. Šugman Stubbsova, prijateljica Mira Cerarja, je ena redkih, ki je javno zagovarjala prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria, ki se je izkazala za eklatanten primer kršenja človekovih pravic in ustave. Še več, o Šugman Stubbsovi se je pisalo tudi kot o soavtorici te bizarne sodbe.” Na posnetku nova ustavna sodnica v državnem zboru po izvolitvi:

Katja Šugman Stubbs Foto: DZ/Borut Peršolja

Povsem drugače je kandidaturo ocenila Tina Heferle za LMŠ: “Ob današnji kandidatki (smo) tudi nekoliko ponosni, saj je njena kandidatura še eden izmed korakov k novi praksi, kjer ni več prostora za delitev na naše in vaše, ampak šteje le znanje, šteje le strokovnost.”

Po Möderndorfer žaljiv še Vatovec

Vse vladne stranke so pred glasovanjem napovedale podporo. Predstavnika opozicijskih NSi in SNS se nista oglasila. Pri vodenju seje je imel Židan nekaj težav zaradi običajnih udarcev poslancev pod pasom. Po manjšem škandalu, ko je podpredsednik zbora Jože Tanko (SDS) Janiju Möderndorfereju  (SMC) po dveh opominih pokazal celo že vrata, se je zaradi enakega poniževalnega označevanja predsednika največje opozicijske stranke (Princ teme) tokrat oglasil predsednik Židan in dejal:  “Dovolite neko splošno prošnjo, bodimo do poslank in poslancev spoštljivi in tudi do ostalih.” Takoj je protestiral grešnik, vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec, s: “Smo imeli stališče ene poslanske skupine, ki je zelo na grob način diskreditiralo samo kandidatko za ustavno sodnico, pa nisem niti besedice rekel. Mislim, da ta pripomba v tem trenutku ni bila poštena.” Židan pa mu je odgovoril, da za oglašanje ni imel razloga, ker osebno ni bil omenjen: “Ste pravilno ugotovili, da nisem vas naslovil. Vse poslance sem naslovil. Ni potrebe, da se kdorkoli prepozna.”

Na posnetku Židan med sejo, na kateri so izvolili ustavno sodnico:

Dejan Židan Foto: DZ/ Matija Sušnik
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu