Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Polom SD v Ljubljani in Mariboru, v prestolnici se je SDS Logar splačal

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th november 2018, 04:11 pop

Lokalen volitve so zgodbe 212 različnih občin. Smo pa bili priča presenetljivim razpletom v nekaj velikih mestih. V Ljubljani se je SDS splačalo konkurirati Zoranu Jankoviću z Anžetom Logarjem. To jim je prineslo krepko boljši rezultat v občinskem svetu kot so ga imeli pred štirim leti in višji od povprečja v državi. Za največjo stranko je takšna uveljavitev v urbani prestolnici pomembna.

SD hudo slabo v Ljubljani in Mariboru

Obratno se jim je zgodilo v Mariboru, kjer so se iz spopada za županski položaj umaknili s podporo Francu Kanglerju. Tam so rezultat poslabšali. V obeh največjih mestih se je slabo odrezala SD Dejana Židana, ki je krepko poslabšala rezultata in ima v teh dveh velikih urbanih okoljih tudi več kot pol nižje deleže kot v povprečju v vseh občinah. V Ljubljani je SD prehitela celo NSi Mateja Tonina. Glasove je SD pobira lista Zorana Jankovića, v Mariboru pa najbrž listi Saše Arsenoviča in Andreja Fištravca. Obe sta krepko prehiteli SD. Arsenovičeva je s 21 odstotki dosegla celo relativno zmago pred listo Franca Kanglerja s 18,5. V Ljubljani si je Jankovičeva lista s 42,4 odstotki zagotovila večino v mestnem svetu in lagodno vladanje za Jankovića. Strankarsko so bili, prikazana je primerjava z letom 2014, rezultati osmih največjih strank na ravni vseh občin s proporcionalnim sistemom in v nekaj večjih mestih takšni (s klikom lahko grafiko povečate):

 

Seštevki na vrhu kažejo, koliko je skupaj doseglo osem največjih strank, ki so bile najbolj “poražene” v Mariboru in Kopru. V Mariboru zaradi prej omenjene množice županskih list (Arsenovič, Kangler, Fištravec), Koper pa je podobna posebnost, lista Borisa Popoviča je zbrala 35,3 odstotka, lista Aleša Bržana 24,5 odstotka, na tretjem mestu je Levica Luke Meseca, a z le še 5,7 odstotki. Štiri leta prej so zbrali 8,7 odstotka. SDS je tam priplezala do 4,6, SD celo le do 3,3 odstotka. Na prejšnjih volitvah v Kopru SD ni nastopila, ker so napačno vložili listo.

LMŠ v težavah v Kamniku

Drugačna posebnost je Kranj, kjer je visok delež dosegla stranka Alenke Bratušek, ki je nastopila v koaliciji z listo Več za Kranj. Zbrali so 12,2 odstotka. S tem so sicer zaostali za SDS s 14,7 in SD s 13,4. A to je za to stranko visoko nadpovprečene dosežek, ki je verjetno povezan s tem, da od tam prihaja Bratuškova. S 6,48 odstotka je bil v Kranju relativno močan tudi LMŠ Marjana Šarca. Relativno zmago pa je dosegla lista Zoran za Kranj s 15 odstotki. To je lista drugo uvrščenega županskega kandidata Zorana Stevanovića, ki se bo za županovanje v drugem krogu pomeril s Matjažem Rakovcem (SD). V Kamniku, iz katerega je oblast na državni ravni zadnje mesece prevzel Marjan Šarec, se bosta za županovanje spopadla Matej Slapar (NSi) in Igor Žavbi (LMŠ). Z 29,56 je bil za odtenek boljši v prvem krogu Slapar. Žavbi je zbral slabih 29 odstotkov. V občinskem svetu Kamnika pa bo najmočnejša LMŠ s 29,7 odstotki, na drugem mestu je z nadpovprečnim rezultatom NSi, zbrali so 24,4 odstotka, tretja je tam SDS s 9,8, četrta SLS s 8,2. SD je v Kamniku volilo le dva odstotka volivcev. SMC in SAB pa celo krepko manj kot odstotek.

Težave vladajočih v Idriji

Zanimiv je bil tudi razplet v Idriji, kjer je kandidirala Miranda Groff Ferjančič, ki je bila državna sekretarka finančnega ministrstva v času prejšnje vlade Mira Cerarja, a ji je včeraj komaj uspelo priti v drugi krog, čeprav Idrija velja za bolj “levo” mestece. Krepko višji delež, kar 45,2 odstotka, je zbral neodvisni Tomaž Vencelj, Grof Ferjančičeva 27,2, torej krepko manj. Na tretjem mestu je bil v Idriji kandidat SDS Kristjan Brus s 16,6 odstotki. Na internetu so bili komentarji županskega spopada v Idriji tudi takšni:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu