Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

DZ: Prvi minister odletel, Levici privilegij pri Šarcu

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 19/11/2018)

Marjan Šarec danes prvič v svoji novi premierski karieri odgovarjal na poslanska vprašanja. Presenetil je, ko je povedal, da ima prevod dogovora o migracijah v slovenščini, ki ga doslej javnost ni videla. Napovedal je, da bo dostopen tudi javnosti. Odgovarjal je na pet vprašanj in ne štiri kot premieri vso zgodovino doslej. Ob opoziciji, ki ji po poslovniku pripadajo tri vprašanja, in vladi, ki dobi eno, ima do vprašanja Šarcu po novem vsakič pravico Levica. Ker ni v opoziciji in ker v koaliciji tudi noče biti. Še pred odgovori premiera na ta vprašanja pa so poslanci odstavili prvega od ministrov.

Adijo, minister Bandelli, pozdravljen poslanec Bandelli

Marko Bandelli ob izvolitvi za ministra pred dvema mesecema Foto: DZ/Borut Peršolja

Odstopiti je na zahtevo šefa vlade Šarce prejšnji teden moral minister brez listnice Marko Bandelli, ker je funkcijo pomoči pri upravljanju črpanja evropskega denarja, ki jo je prevzel, uporabil za strankarske koristi v predvolilnem času v občini Komen. Poslanci so se danes že seznanili, da je Bandelli odstopil. S tem je postal eden od poslancev, mora pa še voditi ministrske posle dokler ne bo izvoljen naslednik. Razlogov  odstopa ni pojasnjeval, kar bi poslovniku smel. Najbrž, ker je jasno, da je bil odstopljen.

Dodatno vprašanje Šarcu, ki doslej ni bilo običajno, je Levica, ki ni opozicijska stranka, dobila, ker ima dogovor o sodelovanju z vladnimi strankami, po katerem vodi vrsto projektov, tudi višanje minimalne plače, a noče biti koalicijska stranke in v vladi nima ministrov. Zakonodajno pravna služba je predlagala poseben status za to stranko, ne vladni in ne opozicijski, kar Levico dodatno privilegira, ker bi v vsakem drugim primeru (če bi bila opozicijska ali koalicijska) dobila manj priložnosti za vprašanja šefu vlade. Celotno mnenje je dostopno na koncu članka. Šarec je danes odgovarjal na dileme, ki močno pretresajo skupnost. Iz največje opozicijske stranke SDS ga je vodja poslanske skupine Danijel Krivec povprašal o globalnem dogovoru o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, k kateremu bo naša vlada decembra “pristopila” v Marakešu, a ga doslej še ni prevedla v tukajšnji jezik. To je Šarec tudi priznal in napovedal, da bo prevod dostopen, sam pa ga že ima. Je pa Šarec vztrajal, da je sporazum, ki je nastal v okviru OZN, dobra rešitev, ki po njegovi oceni ne izenačuje ilegalnih in legalnih migracij. Ilegalnim vstopom v državo nasprotuje. O sporazumu bo v sredo na izredni seji na zahtevo opozicijskih poslancev SDS, NSi in SNS razpravljal tudi celoten državni zbor. Vlada dogovor podpira, opozicija je proti.

O privijanju davčnega primeža, za kar so se vladne stranke dogovorile s koalicijsko pogodbe, je Šarca spraševal vodja poslanske skupine NSI Jožef Horvat: o višanju prispevne stopnje za pokojnine za delodajalce, vključitev osebnih dohodkov iz kapitala in rent v odmero dohodnine in določitev spodnje meje za plačilo davka od dohodkov pravnih oseb pri petih odstotkih. Poslanec SNS Dušan Šiško pa bo spraševal, kdaj bo vlada našla odlagališče za radioaktivne odpadke, ki se še kar kopičijo v nuklearki.

Kje so naši ministri?

Kako napreduje projektu povišanja minimalne plače, ki ga s koalicijskimi strankami po posebnem dogovoru vodi Levica, pa je zanimalo Mateja T. Vatovca. iz stranke, ki ni v opoziciji, v koaliciji pa tudi noče biti. A ta brez njih nima večine za vladanje. Po dogovoru s strankami vladne koalicije projekt višanja minimalne plače vodi in usklajuje prav Levica in predlog spremembe, ki ga je ta stranka pripravila, so tudi podpisali iz vseh vladnih strank. A so pomisleki, ker Levica predloga ni usklajevala s socialnimi partnerji, predvsem z delodajalci ne, na katerih račun bo to šlo. Iz premierove LMŠ je Jerca Korče šefa vlade vprašala, kaj počnejo dva meseca, kar so prevzeli oblast in kako ocenjuje delo.

Na vprašanja poslancev po šefu vlade ne bo odgovarjalo kup pomembnih ministrov, ki so se opravičili zaradi mednarodnih obveznosti. V Bruslju so zunanji minister Miro Cerar (SMC), obrambni Karel Erjavec (DeSUS), finančni Andrej Bertoncelj (SMC) in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec (SD).  Gospodarski minister Zdravko Počivalšek (SMC) je na Dunaju,  okoljski Jure Leben (SMC) pa na Kitajskem.

Mnenje zakonodajno pravne službe, da Levice pri poslanskih vprašanjih ni opozicija in ne koalicija je takšno:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/11/odgovorLevica.pdf”]

 

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu