Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

V Mariboru pada Fištravec, v Ljubljani se drži Janković, po svetih bo prva SDS

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 18th november 2018, 12:30 dop

V nedeljo bomo izvedeli, kdo bo vladal v 212 občinah. V večini občin bodo dosedanji župani ponovno izvoljeni. 36 jih je že izvoljenih, ker nimajo protikandidatov. Spisek izvoljenih je objavljen na koncu članka.  Ni pa vsem županom zmaga zagotovljena. Napeto bo v Mariboru, kjer županu Andreju Fištravcu ne kaže najbolje in ni nujno, da bo sploh v drugem krogu. V mestu sta močna kandidata vsaj še nekdanji župan Franc Kangler in Saša Arsenovič (SMC). Drugače je v Ljubljani, kjer bi bilo presenečenje, ker je bil  župan Zoran Janković (PS) izvoljen velikokrat, če bi moral v drugi krog, kar se mu še ni zgodilo. Časopis Delo je danes objavilo raziskavo Mediane, po kateri bo s 57,5 odstotki Janković izvoljen v prvem krogu. A raziskavam nekaj dni pred volitvami ni preveč verjeti, edina prava raziskava bo v nedeljo. Ena od dilem volitev je, ali bo nastop Anžeta Logarja (SDS), ki ima med protikandidati z več kot petinsko podporo edini kakšno možnost,  povišal že skoraj katastrofalno nizko udeležbo v prestolnici na prejšnjih volitvah.

V mestih le še tretjina na volišča

V zadnjem desetletju se iz volitev v volitve znižuje udeležba. Še posebej nizka je na lokalnih volitvah. V velikih mestih prihaja voliti le še tretjina volilnih upravičencev. Boljša je udeležba v manjših občinah. Na število volivcev vpliva tudi resnost spopada. Pred štirimi leti je zato na volišča prišlo večji delež  volivcev v Mariboru kot v Ljubljani. Spopadala sta se Fištravec in Kangler.  Letos bi spopad, ker Logar ni povsem brez možnosti, lahko povišal udeležbo v Ljubljani. Na lokalnih volitvah je bilo z udeležbo v zadnjem ducatu let tako:

Nizka udeležba pomeni, da so župani, čeprav so med glasujočimi zbrali krepko čez polovico glasov, izvoljeni z nizko podporo vseh volivcev. Jankovića je pred štirimi leti volila le še petina volilnih upravičencev:

Zaradi vse nižje udeležbe se znižuje število glasov tako za Jankovića kot za njegovo listo. Trend je takšen:

Po raziskavi Mediane, ki jo je danes objavilo Delo, bo Janković v nedeljo med tistimi, ki bodo volili, zbral 57,5 odstotkov, Logar 21,4, noben od drugih kandidatov pa ne bo dosegel omembe vrednega deleža. Ta napoved še ne pomeni, da Janković zmagal v prvem krogu. Veliko bo odvisno od udeležbe in od tega, čigavi volivci bodo na volišča prišli. Del jih je na predčasnih voliščih od torka do četrtka že volil.

Med strankami na vrhu SDS, potem pa oster boj

Med strankami je pričakovati, da bo precej pred drugimi ostala SDS Janeza Janše, ki bo verjetno svoj rezultat iz prejšnjih volitev v občinskih svetih popravila. Med vladnimi strankami LMŠ, SMC, SD in DeSUS bo potekal spopad, kdo bo drugi najuspešnejši, največ možnosti ima SD Dejana Židana, ki je lokalno tradicionalno močna.  Manj možnosti ima SAB, ker ne konkurira povsod. Predvsem v velikih mestih (Ljubljani, pa tudi Kopru) se bo najbrž okrepila Levica Luke Meseca. Nejasno je, ali Marjanu Podobniku uspelo obrniti voz SLS, ki je na parlamentarnih volitvah precej pogorela in stranko vsaj lokalno ohraniti med najmočnejšimi po zastopanosti v občinskih svetih in po številu županov, po čemner je še prva. Pred štirimi leti je bilo 158 županov izvoljenih v prvem krogu, 54 pa v drugem krogu. Podobno razmerje je pričakovati tudi tokrat. Bolj napeto kot v majhnih občinah je bilo pred štirimi leti v velikih, ko gre za mestne občine je bil kar v šestih od enajstih spopad še v drugem krogu.

Pregled, ki ga lahko sortirate, za 36 občin, kjer je kandidat en sam in so (dosedanji) župani torej že izvoljeni, je takšen:

 

Strankarsko v boj za župane stranke vstopajo tako:

O financiranju kampanj lahko več preberete v povezanem članku:

Stroški kampanj: V SAB so me nagnali, tudi drugod težave

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu