Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Jankovič tokrat obrnil trend izgubljanja volivcev

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 19th november 2018, 11:07 dop

Spopad za vodenje prestolnice Ljubljane je dobil Zoran Janković, kar ni presenečenje, saj je v kampanjo kot dosedanji župan vstopil z veliko prednostjo. Župana, ki je večkrat zapored zmagal v prvem krogu in ki obvladuje dogajanje v občini in si lahko na ta način zagotovi veliko brezplačno promocijo pred volitvami, je težko premagati. Uslugo so Jankoviću naredile tudi stranke z leve, ki niso ponudile kandidatov iz čisto prve lige, zaradi česar so te stranke plačale na volitvah v občinski svet: dosegle so slab rezultat. Jankoviću pa je to zagotovilo zmago že v prvem krogu. Volivce mu je namreč jemal le z desne Anže Logar. Z leve pa resne konkurence, torej koga, ki bi pritegnil vsaj desetino glasujočih, ni bilo.

Preobrat, ki je zagotovil ohranitev oblasti

Janković je doslej iz volitev v volitve izgubljal volivce in zato “presenečenje” letos ni bilo povsem izključeno. A mu je uspelo trend krepko obrniti. Grafično po številu volivcev je to videti tako:

Rezultat Anžeta Logarja je bil v zgodovinskih primerjavah krepko boljši od dosežkov Damjana Damjanoviča leta 2014, Zofije Mazej Kukovič leta 2010 in rahlo boljši celo od rezultata Franca Arharja, ko je bil Janković leta 2006 prvič izvoljen za župana prestolnice.

------------------------------------------------------------------------ Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu