Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ni presenečenj: Levica zagotovila večino Pikalu za manj denarja osnovnošolcem

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 21/08/2019)

Poslanci Levice Luke Meseca so, ker je SMC Mira Cerarja napovedala, da danes ne bodo podprli kršitve ustave in nepravičnega ravnanja, pokazali svoje barve in s podporo predlogu ministra za šolstvo Jerneja Pikala in vlade Marjana Šarca omogočili večino za znižanje financiranja osnovnih šol. Da je minister za šolstvo predlagal zmanjšanje porabe za osnovnošolce, je velika novost v zgodovini države. Brez glasov Levice pa bi predlog za manj denarja za osnovno šolo Alojzija Šuštarja (in še nekaj drugih) propadel. Zaplete se lahko, če bo državni svet v tednu dni izglasoval veto, ker v tem primeru pa glasov na levi ne bo dovolj. Brez SMC nikakor ne morejo priti do 46, da bi Pikalovo varčevanje obveljalo.

Brez napak med poslanci

Poslanci so strankarsko glasovali izjemno disciplinirano, nobenih napak ni bilo. Iz opozicije je vseh 25 poslancev SDS, sedem iz NSi in štirje iz SNS glasovalo proti kršenju ustave. Poslanci SMC so se vzdržali. Vsi preostali, z izjemo Violete Tomić in Franca Trčka, ki sta manjkala, so podprli manj denarja za osnovne šole. Strankarsko je bil rezultat glasovanja takšen:

Po razsodbi ustavnega sodišča bi morali politiki že pred tremi leti in pol za šolanje otrok na osnovni šoli Alojzija Šuštarja nameniti nekaj več denarja, da bi bilo financiranje šolanja teh otrok izenačeno z drugimi javnimi šolami. Sodniki izenačenja niso zahtevali le pri pouku verouka, ki ga morajo starši teh otrok plačati sami in investicijskih stroških, ki niso bili predmet spora.

Vladna večina je uresničitev sodbe, da morajo dati več, danes izglasovala na način, da bo država financiranje osnovnega šolanja teh otrok znižala in bo ministrstvo za šolstvo sčasoma privarčevalo nekaj manj kot pol milijona evrov letno. Da je to norčevanje iz sodbe ustavnega sodišča, ki je zahtevalo več denarja, je opozoril cel kup uglednih pravnikov, na neustavnost ravnanja sta opozorili tudi pravni službi vlade in državnega zbora. A vladajočih, z izjemo SMC, mnenja strokovnjakov niso premaknila. Levico pa so celo prepričali, da je glasovala za in ni bila vzdržana.

Da se je SMC vzdržala pa tudi ni bilo zelo presenetljivo. V prejšnjem mandatu vlada Mira Cerarja ni predlagala tako skrajne in očitno neustavne rešitve. Predlagali so, da bi izenačili financiranje obveznih programov, financiranje dodatnih vsebin (jutranje in popoldansko varstvo in podobno) pa bi ostali nespremenjeno (85 odstotno). Za to so se odločili z razlago, da povišanja v tem delu ustavno sodišče ni zahtevalo. Ta razlaga je sporna, poslancev SDS in NSi ni prepričala. Ni pa tako sramotna kot ravnanje Šarčeve vlade zdaj, ko bi financiranje v tem delu kar v celoti ukinila, da bi dosegli svoj cilj, ki je, da bi dali manj denarja za te osnovnošolce in s tem povečala in ne zmanjšala diskriminacijo otrok.

Zmanjšanje diskriminacije je zahtevalo ustavno sodišče.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu