Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Volitve: Na referendumu bi bil Šarec neveljaven

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th oktober 2017, 11:13 dop

Udeležba na predsedniških volitvah je bila tako nizka, da so volivci skoraj vsem kandidatom pokazali referendumski rdeči karton. Pravzaprav ga niso le Borutu Pahorju. Pahorja je volilo za odtenek več volivcev kot je kvorum v ustavi, ki ga morajo volivci doseči za razveljavitev zakona, ki ga je uzakonila večina poslancev.

Pahorjeve težave v centru, uspeh na periferiji

Je pa Pahor v primerjavi z volitvami pred petimi leti, ko so bili kandidati le trije, ob njem še dotedanji predsednik Danilo Türk in evropski poslanec Milan Zver (SDS) povsod po državi popravil svoj delež. Kar je, ker je bil zadnjih pet let predsednik, tudi precej logično. A ni povsod enako zrastel. Primerjava odstotkov, ki jih je dosegel pred petimi leti in tokrat, je takšna:

Delež volivcev, ki ga podpirajo, si je Pahor, če primerjamo, najbolj popravil v Pomurju (sedež enote na Ptuju) in na Štajerskem, težave pa ima na Gorenjskem, se je pa precej popravil tudi v obeh enotah s sedežem v  Ljubljani, kjer pa je njegov delež ostal relativno nižji kot drugod. Na rezultat na Gorenjskem je vplivalo, ker je s tistih krajev njegov glavni konkurent Marjan Šarec, ki je v  okraju Kamnik dosegel celo absolutno zmago (s 58,79%). Šarec je zmagal še v okrajih Domžale I (s 39,71%) in Domžale II (s 39,2%), ki pa sodita k Ljubljani. V Ljubljani je močan Zoran Janković, Šarec je bil nekoč v njegovi Pozitivni Sloveniji.

Zadaj pa vedno Kučan

O pomenu in ozadju Jankovića in Šarca, pa tudi Pahorja, vsi trije sodijo na levo, je predsednik SDS Janez Janša ta teden zapisal:

“Dogodek, ko je Milan Kučan spomladi leta 2014 obiskal predsednico vlade Alenko Bratušek in posredno skrajšal njen mandat, je znan in priznan. Včeraj pa je končno tudi Borut Pahor v kamero komercialne TV javno priznal, da ga je leta 2011 prav tako obiskal Milan Kučan ter ga nagovarjal, naj se umakne in svoje mesto prepusti Jankoviću. Tudi ta obisk se je iztekel v predčasne volitve. Pahor pravi, da zato, ker se ni uklonil. No, tudi če bi se, bi bil rezultat glede skrajšanja mandata očitno isti. Pravo vprašanje je, zakaj se Pahor ni uprl javno, če se je res uprl, saj je očitno, da bi le to mogoče zaleglo? Zakaj ni sklical novinarske konference in obelodanil nezaslišanih pritiskov? Ker se je bal? Mogoče. A bolj verjetno je, da je obisk mafijskega šefa v bistvu vzel kot pogovor med tovariši in da niti v sanjah ni pomislil na kak resen javen upor. Zato česa takšnega najbrž tudi v naslednjih petih letih od Pahorja, če bi ponovil predsedniški mandat, ne bi mogli pričakovati…”

Celoten tekst je dosegljiv na: https://www.sds.si/novica/janez-jansa-pahor-ali-sarec-ali-oba-14722

Šarec z deležem podpornikov drugega tira

Na volitvah pred tednom bi bil kvorum, če bi bil hkrati referendum, da bi zakon padel, 342.752  volivcev. Za Boruta Pahorja je glasovalo 350.074 volivcev. Bil je edini kandidat, ki bi prestal referendumsko omejitev za resnost odločanja. Že Marjan Šarec bi na referendumu gladko in odločno propadel, če bi za kandidate veljal enak kvorum. Volilo ga je le 185.293 volivcev. Rezultati preostalih kandidatov so bili še slabši. Vse si lahko ogledate v preglednici:

Še zadnje glasove iz tujine (in posebnih načinov glasovanj) bo v ponedeljek popoldan k temu rezultatu prištela državna volilna komisija. A veliko, ker bo šlo za majhno število glasovnic, ne bo spremenilo rezultata.

Šarec je na volitvah zbral za odtenek manjše število glasov kot je bilo tistih, ki so na nedavnem referendum podprli vladni zakon, kako graditi drugi tir. Teh je bilo: 186.877.

Tomčeva in Novakova dobili glasove proti 2tiru

Pahor pa je zbral skoraj toliko glasov kot je bilo na referendumu skupaj zagovornikov in nasprotnikov: 352.092. Rezultat referenduma je bil takšen:

Evropska poslanka Romana Tomc (SDS) in predsednica NSi Ljudmila Novak sta v seštevku dobili skoraj toliko glasov kot je bilo pred mesecem nasprotnikov vladnega projekta izgradnje drugega tira. Teh je bilo: 162.596.

V anketi na tem portalu največ bralcev napoveduje, da bodo v drugem krogu dogajanje bojkotirali. Rezultat je tak:

Le med opredeljenimi anketiranimi to pomeni tak rezultat:

Glasovati je mogoče še vedno

Za katerega predsedniškega kandidata boste volili?

  • Ne bom volil (58%, 803 Votes)
  • Boruta Pahorja (28%, 382 Votes)
  • Marjana Šarca (15%, 201 Votes)

Total Voters: 1.386

Loading ... Loading ...

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu