Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Počakajte z nakupi bencina in nafte

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 4th december 2023, 02:16 pop

Ker je vlada v četrtek na dopisni seji rahlo znižala trošarine za bencin in nafto, znižali pa so tudi dovoljene marže prodajalcev, se bodo jutri pocenili naftni derivati na bencinskih črpalkah izven avtocestnega križa. Točne cene so iz vlade medtem tudi že sporočili: tako navadni bencin kot dizel se bosta pocenila in se približala cenam, po katerih lahko kupujemo na sosednjem Hrvaškem, kjer so cene omejene tudi na črpalkah na avtocestah, zaradi nižjih davkov pa so bile doslej nižje kot v Sloveniji. Iz vlade so sporočili:

“Najvišje dovoljene drobnoprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja bodo od jutri, 5. decembra 2023 do vključno ponedeljka 18. decembra 2023, znašale 1,421 evra za liter bencina, 1,461 evra za liter dizelskega goriva in 1,119 evra za liter kurilnega olja.”

Predvsem je na Hrvaškem cenejši dizel, kar je pomembno za podjetnike. Marž in trošarin pri kurilnem olju vlada ni spremenila.

Če razmišljate o polnjenju rezervoarja v avtomobilu ali kakšnem drugem vozilu, pa to še ni nujno, se splača počakati.

Cene bencina zaradi znižanja cen nafte na svetovnih trgih zadnji mesec padajo in so se na bencinskih črpalkah nekoliko znižale tudi že brez posredovanja naše vlade, ki je vse manj popularna in je morda zdaj “ukrepala” tudi zaradi tega. Odločitev o nižjih maržah in trošarinah je sprejela na dopisni seji v četrtek, praviloma so to doslej počeli v ponedeljek.

Bolj logično bi sicer bilo, če bi se vlada odzvala že prej ob višjih cenah, da bi ustavila inflacijske pritiske, ki se poznajo tudi v državnem proračunu, ki gre v nebo.

Da bodo znižali trošarine in marže prodajalcev je vlada v četrtek sporočila tako:

“Vlada je na dopisni seji sprejela sklep o izdaji Uredbe o spremembi Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov. S to uredbo se znižuje najvišja dovoljena višina marže za dizel na 0,0683 evra/liter ter na 0,0694 evra/liter za NMB-95. Najvišja dovoljena višina marže za KOEL ostaja nespremenjena. S tem se bo vplivalo na znižanje drobnoprodajnih cen določenih naftnih derivatov ter posledično na znižanje inflacije.
Vlada je spremenila tudi Uredbo o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo. Znižala je trošarini za neosvinčeni bencin in plinsko olje za pogon (dizel), medtem ko v trošarino za plinsko olje za ogrevanje (ekstra lahko kurilno olje – KOEL) ni posegla. Trošarino za neosvinčeni bencin je vlada znižala z 0,49051 evra na liter na 0,46051 evra na liter, za plinsko olje za pogon pa z 0,42267 evra na liter na 0,39267 evra na liter. Trošarina za plinsko olje za gorivo za ogrevanje ostaja pri 0,11577 evra na liter.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu