Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Prva plača za Črnčeca, zadnja za Vraničarjevo, Švarc Pipanova še brez

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 28th oktober 2018, 06:43 dop

Med novimi ministri je ta mesec za dobro polovico prejšnjega meseca najvišje plačo 3.477 evrov dobil finančni minister Andrej Bertoncelj, ki je ta teden dosegel odstavitev prejšnji mesec imenovane državne sekretarke Mateje Vraničar Erman. Ermanova je dobila višje plačilo, bruto 4.916 evrov, za vodenje finančnega ministrstva in ministrsko in sekretarsko delo prejšnji mesec. Ne bo več. Med zanimivostmi je, da so iz vlade sporočili, da ne morejo ugotoviti, kašno plačilo je dobila Dominika Švarc Pipan (SD), ki je bila imenovana za državno sekretarko na pravosodnem ministrstvo sredi prejšnjega meseca. Tako so zapisali:

 

Švarc Pipan: Plačila še nisem dobila

Dominika Švarc Pipan, fotografija je iz uradne strani vlade

Med šefi strank je najvišjo plačo v vladi ali v DZ dobil šef DZ Dejan Židan, ker ima več delovne dobe kot premier Marjan Šarec. Prvo plačo za pol prejšnjega meseca 2.519 evrov je dobil tudi novi premierov državni sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec, ki mu ostro nasprotuje Levica Luke Meseca. Vlada je potrebovala skoraj tri tedne, da jim je uspelo zbrati in mi poslati podatke o 5. oktobra izplačanih plačah. Iz državnega zbora so mi jih poslali takoj. Težave so si deloma povzročili sami. Javnost zadnja leta edini obveščajo o bruto in neto izplačanih plačah funkcionarjem, a za neto morajo dobiti soglasja vseh ministrov in sekretarjev. To jim ta mesec ni uspelo. Iz vladnega urada za komuniciranje so mi, ko sem jih opozoril, da neto plač nisem zahteval, ta teden poslali bruto zneske. Sicer bi moral čakati še dlje. Večina novih ministrov je delo prevzela 13. septembra in so plačo ta mesec dobili za čas po tem. Stari ministri pa za čas do takrat. Izjema je premier (prvi minister) Marjan Šarec, ki je plačo prejel za celoten mesec, ker je bil izvoljen že prej, država je nekaj časa imela dva šefa vlade. Tudi plačevala je, seveda, oba.  Državne sekretarje, tudi Švarcevo, so imenovali še isto dan po prevzemu oblasti. Več o tem lahko preberete tukaj: generalni-sekretar-vlade-tramte-sarcev-sekretar-tudi-crncec/

Dominika Švarc Pipan se je na poročanje odzvala in pojasnila, da je funkcijo nastopila 24.9., da pa na ministrstvu niso pravočasno uredili vse dokumentacije in bo zato plačo za ta mesec dobila prihodnji mesec. Opozorila je tudi, da je  podpisala soglasje o javni objavi neto plače, tako da bo dostopen tudi ta podatek (sama ga ne morem dati, ker ga – kot rečeno – niti sama ne poznam, saj še nisem prejela nobenega izplačila).

Odziv na dilemo o tem, zakaj so iz vlade zapisali “še ni podatka”, je na spletnem omrežju objavila tako:

Državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu je zapisala še: “Dodajam, da ne bo dodatnega zavajanja – seveda sem podpisala tudi soglasje o javni objavi neto plače, tako da bo dostopen tudi ta podatek (sama ga ne morem dati, ker ga – kot rečeno – niti sama ne poznam, saj še nisem prejela nobenega izplačila).”

Podatki (ki jih lahko sami sortirate) za izplačila prejšnji vladi julija in o tokratnem izplačilu so takšni:

Edini minister, ki je zadržal položaj, je gospodarski Zdravko Počivalšek, prejel je 5390 plače. Miro Cerar (SMC), Karl Erjavec (DeSUS) in Andreja Katič (SD) pa so položaje v vladi zamenjali in so za pol meseca plačo dobili na enem koncu, za drugo polovico pa na drugem koncu. Ker sem po nekaj tednih dobil tudi podatke iz vlade, lahko predstavim tudi, kakšne plače so dobili šefi parlamentarnih strank, ki imajo vsi funkcije v parlamentu ali vladi.

Na vrhu Židan, na dnu Mesec

Zadnja je plačo v vladi dobila Alenka Bratušek (SAB), ki za poslanko kot Karl Erjavec ni bila izvoljena. A Erjavec je bil minister že prej, Bratuškova pa ne. Tokrat je zato dobila plačo le za pol meseca in je zato na dnu. Podatki za vse šefa strank so takšni:

Vsi podatki o plačah  izplačanih ta mesec za delo na vrhu vlade in o prvih nadomestili tistim, ki se iz vlade poslavljajo, so takšni:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/10/Plače-bruto-september-2018.pdf” title=”Plače (bruto) – september 2018″]

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu