Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Težave leve večine: Arsenovič ob podražitve

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:11 pop

V mariborskem mestnem svetu ima SDS Janeza Janše od tega tedna enako število poslancev kot lista župana Saša Arsenoviča. Po številu glasov in deležu, ki ga je dosegla na volitvah, pa je združena poslanska skupina SDS celo močnejša od Arsenovičeve. To je posledica pridružitve Nove ljudske stranke Franca Kanglerja, zaradi katere bo NLS ta teden prenehala obstajati, njeni člani bodo postali člani SDS. Uradno bo zlitje obveljalo 5. aprila. Razmerja moči v mestnem svetu bodo poslej takšna:

Nekdanji župan Maribora Kangler, ki je bil pred tem poslanec SLS, je imel od volitev v mestnem svetu osem sedežev, SDS pa štiri. Veliko število svetnikov za Kanglerja je bilo tudi posledica lanske županske kampanje, v kateri je Kanglerju uspelo priti v drugi krog, kjer pa je bil dosedanji župan Saša Arsenovič močnejši. Na prejšnjih volitvah je Arsenovič sodil k Stranki Mira Cerarja (SMC), ki pa se je medtem precej razletela. Na tokratnih volitvah je Arsenovič tudi za mestni svet rahlo popravil rezultat, njegova lista ima sedež več kot pred štirimi leti, mandat več kot pred štirimi leti je s štirimi dobila tudi SDS, dva pa je z osmimi izgubila Kanglerjeva NSLS. Velik vzpon iz nič na enajst mandatov je uspel Svobodi, na drugi strani tega uspeha je propad cele vrste strank in list, ki jih v mestnem svetu več ni: SMC (3), Liste Župana Andreja Fištravca (3), Liste Lidije Divjak Mirnik (2), DeSUS (1)…

Koliko je županska kampanja stala kandidata v obeh krogih, kaže grafika:

V mestnem svetu, pred katerim bo že ta teden občinski proračun, si Arsenovič lahko zagotovi večino, če na svojo stran pridobi svetnike koalicije, ki vlada na ravni države, predvsem pa Svobode, ki ima enajst poslancev. Prejšnji mesec je Arsenoviču mestni svet že zavrnil obsežne podražitve storitev v drugem največjem mestu v državi, ker mu glasov Svobode (še) ni uspelo pridobiti.

Franc Kangler in Janez Janša po podpisu sporazuma o združitvi Foto: SDS
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu