Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Že izvoljenih 36 županov, pred štirimi leti 37

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th oktober 2018, 04:50 pop

Podatki občinskih volilnih komisij kažejo, da v 36 občinah kandidira en sam kandidat za župana. V teh občinah je županskih volitev že konec. V 35 primerih gre za že dosedanje župane občin. Le pri Jezerskem je kot edini kandidat naveden Andrej Karničar, ki še ni župan.

Ker podatki že niso uradni, je mogoče, da bo občin z enim samim kandidatom za župana še več ali da bo kakšna še črtana iz spiska. Podatki so neuradni, mogoče so napake. Predstavljeni so podatki, kot so bili objavljeni danes (26.10.) pred poldnevom.

Pred štirimi leti 37 občin z enim kandidatom

Po teh podatkih je sedem županov dobila SLS, tri SDS, dva SD, enega NSi, eden županov je koalicijski (SDS, SD in SLS), preostali so kandidirali nestrankarsko. Podatki so takšni:

Vir podatkov je vladna baza podatkov na: http://volitve.gov.si/lv2018/kandidati/seznam_obcin.html.

Ker je občin 212, je praktično nemogoče osebno pridobivati in preverjati podatke o vloženih kandidaturah iz vseh občin. Podatki še niso dokončni, ker so možne zavrnitve kandidatur in pravni spori o tem.

Med bolj znanimi po teh prvih podatkih od že ponovno izvoljenih je župan Ivančne Gorice, nekdanji glavni tajnik SDS in nekoč član državne volilne komisije Dušen Strnad. Koalicijski kandidat, ki je že izvoljen, pa je Stanislav Glažar, ki so ga predlagale kar tri stranke: SDS, SD in SLS. Redno, že več mandatov, je brez protikandidata župan občine Brezovica Metod Ropret, ki vodi občino, ki ni majhna. Pred štirimi leti sta bila dva kandidata v 61 občinah in zato drugega kroga tam nikjer ni bilo. Za letos, ker podatki še niso dokončni, še ni čisto jasno, koliko bo takšnih.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu