Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Golob popravlja štempljanje, njegovi glasujejo proti

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 30th november 2023, 08:00 dop

Premier Robert Golob (Svoboda) slovi po javnih napovedih, ki se ne uresničijo. Najbolj znana je bila, ko je napovedal takojšnje povišanje, že z januarjem letos, plač sodnikom za 600 evrov. A mu je projekt, da bi med funkcionarji le eni skupini povišal plače, padel v vodo. Ta teden je v sredo delodajalcem napovedal spremembe zakona o evidencah, ki razburja delodajalce. Tudi to ne bo hitro. Spremembe je premier namreč napovedal le dan po tem, ko so predstavniki vseh treh vladnih strank zavrnili predlog SDS, da bi po skrajšanem postopku ukinili obsežno dodatno administriranje in uvajanje nadzora nad zaposlenimi, kar zahtevajo podjetniki, obrtniki, trgovci… Predsednik SDS Janez Janša (SDS) je razlog, zakaj bo premieru že spet težko uspelo, pojasnil tako: “Naslednjič, ko bo vrh slovenskega gospodarstva, če bo ambicija, da se karkoli uskladi in dogovori, morate povabiti še sindikate in nevladne organizacije, ker oni imajo močnejši glas v tej državi in bolj vplivajo na odločevalce kot pa vi.”

Janez Janša (SDS) in Robert Golob (Svoboda) na vrhu gospodarstva Foto: KPV

Predlog, da bi na hitro ukinili štemljanje, je na kolegiju Urške Klakočar Zupančič (Svoboda) dan pred vrhom gospodarstva Zvonko Černač (SDS) pojasnil tako: “Gre za novelo Zakona o tako imenovanjem štempljanju. Formalni razlog za obravnavo po skrajšanem postopku je v tem, da gre za manj zahtevne spremembe zakona, vsebinski pa v velikem nezadovoljstvu in velikem revoltu med praktično vsemi predstavniki delodajalcev. Tukaj imam pred sabo dopis, ki ste ga vsi prejeli in v katerem so tako Gospodarska zbornica Slovenije kot Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev, Obrtna zbornica Slovenije, skratka vsi, ki jih ta zakon v največji meri zadeva izrazili podporo tem spremembam zakona in s tem tudi podporo, da se to obravnava po skrajšanem postopku. Drug razlog je pa, da v sami vladi so različna mnenja glede tega ali je ta uveljavitev primerna ali ne. Poslušali smo mnenja ministra Luke Mesca (Levica) in ministra Matjaža Hana (SD), ki so diametralno nasprotna, zaradi tega predlagamo, da se ta zakon obravnava čim prej in upamo, da tudi sprejme in s tem odpravi ena velika težava, ki trenutno nastaja v tem delu.”

O predlogu iz koalicije ni bilo nobene razprave, svoj pogled so predstavili z glasovanjem. Podpredsednik DZ Danijel Krivec (SDS), ki je kolegij vodil namesto Klakočar Zupančičeve, je razplet povzel tako: “Kdo je za? Nova Slovenija, SDS. Kdo je proti? Proti Levica, SD in Svoboda. Ugotavljam, da sklep ni sprejet.”

Na posnetku sta Zvonko Černač in vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec.

Zvonko Černač in vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec (oba SDS) Foto: DZ/Klara Gojčič
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu