Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Volitve rešujejo svobodo govora in Vodeba

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 16/10/2018)

Državni tožilec Marko Godec še preganja tajnika škofovske konference Tadeja Strehovca, ker je bil na spletnem portalu, katerega urednik je, objavljen članek s spiskom zagovornikov pravice do splava, ki so bili poimenovani “abortivni lobi”. Boljša vest o stanju svobode govora v državi pa je, da je zasebno tožbo zaradi kaznivega dejanja žaljive obdolžitve proti Romanu Vodebu umaknila odvetnica Simona Marko, ki je zastopala Center za socialno delo Velenje v primeru koroških dečkov. Vodeba odvetnica toži zaradi kolumne objavljene na portalu Nova24TV, z naslovom: “Pravna stroka in moralna razsodnost”.

Odvetnica: Izražanje protivladnih nazorov in kritiziranje sistema

Vodeb bi, če bi Simoni Marko uspelo, lahko končal za pol leta v zaporu. A možnosti za to ni bil veliko; sodišča so doslej dopuščala široko svobodo govora in niso zelo omejevala razprav o ravnanju oblasti. Okrožno sodišče v Mariboru je letos v podobnem sporu, ki ga je sprožila Simona Marko proti socialnem delavcu iz Gibanja za otroke in družine Francu Donku, denimo, že presodilo v prid svobode govora.

Komentar, ki je odvetnico tako razkuril (v celoti dostopen je tukaj), da je tožila Vodeba, se je začel tako:

“Ne vem, kako bi lahko živel sam s sabo, če bi moral v primeru “koroških dečkov” kot odvetnik braniti CSD Velenje? Simona Marko to zmore. Nebuloze, ki jih v javnost spušča dotična odvetnica, sramotijo celoten ženski spol in ne znam si predstavljati, da bi bil jaz mož tako spodletele odvetnice – sram bi me bilo v dno duše. Če bi bil njen oče, bi jo naučil kozjih molitvic. Če bi bil pa njen otrok, bi jo pa pomnožil z ničlo.

Največja groza v celi zgodbi je ta, da ženska niti ne opazi, kako “blond” je, torej kako glupo in spodletelo se obnaša kot odvetnica, kot ženska, kot človek. Svojega moralnega zdrsa sploh ne opazi – tako kot Hillary Clinton ne, ko je branila pedofila, ki je posilil 12-letno deklico, in t. r. zmagala (pedofil je uničil življenje deklici/ženski, dobil pa je samo 2 meseca zapora). Večina žensk ne more zaznati svojih zdrsov v moralnem razsojanju, saj so na stopnji najstniškega, torej konvencionalnega moralnega razsojanja…”

Odvetnica je bila, kot je zapisala v tožbi, zaradi zapisanega “čustveno prizadeta”, počutila se je zaničevano in podcenjevano, okrnilo pa je tudi njen ugled. V tožbi pa med drugim ocenjuje, da je bil namen Vodeba, da bi uporabil in zlorabil zgodbo o namestitvi koroških dečkov v rejniško družino “za svojo lastno promocijo in izražanje protivladnih idej in nazorov in kritiziranje sistema…”

Na hiter razplet konflikta je najbrž vplivalo, ker Markova kandidira za županjo Miklavža na lokalnih volitvah, ki bodo čez dober mesec, podpira jo stranka SD. S tožbo in  javnimi razpravami o pisanju kritičnega Vodeba pa se v kampanji kandidatka zanesljivo ne bi proslavila

Kandidaturo je na svojem FB profilu razglasila tako:

 

Da je postopka proti njemu konec, je Vodeba obvestil predsednik senata sodnik Zvjezdan Radonjič, ki mu je sporočil, da je glavna obravnava preklicana “zaradi umika zasebne tožbe”.

Člen kazenskega zakonika, po katerem je potekal postopek, je takšen:

“(1) Kdor o kom trdi ali raznaša kaj, kar lahko škoduje njegovi časti ali dobremu imenu, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh mesecev.
(2) Če je dejanje iz prejšnjega odstavka storjeno s tiskom, po radiu, televiziji ali z drugim sredstvom javnega obveščanja ali na spletnih straneh ali na javnem shodu, se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.”

 

 

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.
(Visited 1.654 times, 1 visits today)

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu