Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarec bo popoldne sporočil, kaj s Kraljem

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:14 pop

Premier Marjan Šarec popoldan novinarjem pojasnil, kako se bo odzval na afero Kralj. Na tiskovno konferenco je premier novinarje povabil v poslopje vlade, o aferi bo govoril ob 16 uri.

Se je pa že odzval predsednik komisije za nadzor korupcije Boris Štefanec in povedal, da je po prijavi predsednice nadzornega sveta javnega podjetja Uradni list Irene Prijović, da je generalni sekretar LMŠ Brane Kralj pred tednom po telefonu pritiskal nanjo, naj za direktorja družbe imenuje Igorja Šoltesa, komisija začela postopek preverjanj. Štefanec pa ne more razkriti vsebine pogovora s Prijovićevo in ravnanj, ki jih bodo izvedli.

Bo pa KPK javnost o ugotovitvah obvestila potem, ko bo postopek zaključen. »Lahko pa vam zatrdim, da je to zelo resna zadeva, ki jo bomo obravnavali z največjo pozornostjo in jo bomo v najkrajšem možnem času zaključili,« je sporočil Štefanec.

Iz KPK so sporočili še, da Štefanec ocenjuje:

»Če navedbe držijo in je bil poseg generalnega sekretarja stranke izveden v imenu države Slovenije, se vprašam, kdo je tista država, v imenu katere govori? Pod vtisom tega, kar je zapisano v javnosti, se mi zdi nepojmljivo, da se takšne stvari dogajajo v naši državi.«

Komisija je v ocenah stanja korupcije in v letnih poročilih zadnja leta večkrat opozorila na problematiko izpostavljenosti korupcijskim tveganjem nezakonitih vplivov na področju postopkov kadrovanja v družbah s kapitalsko naložbo države in tudi javnih zavodih, pri posameznih obravnavanih primerih pa je podala več priporočil. Ugotavljajo zlasti pomanjkljivo transparentnost, nejasna postopkovna pravila, odsotnost ustreznih meril in kriterijev za izbor najprimernejših kandidatov, neenakopravno obravnavo kandidatov in neupoštevanje vseh faz postopka.

Ker gre pogostoma za zaprt krog udeležencev, komisija brez informacij posameznikov ne more zaznati in dokazati nezakonitega vplivanja na konkretne postopke odločanja ter iskanje in potrjevanje vzročne zveze med nezakonito zahtevo in posledico. Zato je še toliko bolj pomembno, da posamezniki, ki pri svojem odločanju o imenovanjih na funkcije zaznavajo določene nedovoljene pritiske in posege, te prijavijo pristojnim institucijam, tudi komisiji za preprečevanje korupcije.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu