Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Stres: Preganjanje Strehovca je poskus zastraševanja katolikov

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 08/10/2018)

Komisija Pravičnost in mir pri slovenski škofovski konferenci s posebno izjavo brani tajnika škofovske konference Tadeja Strehovca, ki ga državni tožilec Marko Godec preganja zaradi domnevnega sovražnega govora. Postopek proti Strehovcu poteka, ker je na portalu 24kul.si omogočil objavo članka, ki predstavlja državljane in organizacije, ki se zavzemajo za pravico do splava. Naslov članka (ki je na povezavi dostopen) je: »Seznam članov abortivnega lobija, ki nasprotuje pravici do življenja nerojenih punčk in fantkov.«  Članek se začne tako:

“Ni trajalo dolgo po začetku molitve pred porodnišnico, da je slovenski abortivni lobi grobo napadel Zavod Božji otroci. Razlog za diskvalifikacijo tega zavoda in majhne skupine mater, ki se vsak dan zbirajo pred ljubljansko porodnišnico, je en sam: na pločniku tiho molijo za več kot 700.000 nerojenih deklic in dečkov, ki so bili splavljeni v zadnjih 70 letih. Molitev te majhne skupine državljanov je vzbudila jezo in nestrpnost pri članih slovenskega finančno privilegiranega abortivnega lobija, ki ga sestavljajo pripadniki radikalnih levičarskih organizacij, vidni aktivisti LGBTQ in feminističnih lobijev ter drugi…”

Ker gre za zanimiv sodni spor, izjavo, ki jo je SŠK objavila danes, predstavljam v celoti:

“Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) zaskrbljeno spremlja sprožitev sodnega procesa proti dr. Tadeju Strehovcu, tajniku Slovenske škofovske konference, ki je obtožen, da je s podporo katoličanom, ki so molili za nerojene otroke, ter s svojim zagovarjanjem katoliškega nauka o splavu zagrešil kaznivo dejanje sovražnega govora proti tistim, ki imajo splav za moralno dopustno ali celo povsem sprejemljivo dejanje.

Glede na teorijo in dosedanjo sodno prakso v zadevah »sovražnega govora« je jasno, da so zakonske osnove za obtožnico nične. Zato ostane samo razlaga, da gre za poskus zastraševanja članov in predstavnikov Katoliške cerkve, za katero je znano, da njen moralni in verski nauk odločno nasprotuje teorijam in ideologijam, ki zagovarjajo, da je umor nerojenega otroka moralno povsem dopustno dejanje in da celo sodi v izključno pristojnost nosečih žensk. Gre torej za poskus napada na nauk oziroma doktrino Katoliške cerkve, kateri je z mednarodnim sporazumom med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo zajamčena »svoboda delovanja, bogočastja in kateheze« (3. člen). Gre tudi za poskus omejevanja ene najbolj temeljnih demokratičnih svoboščin – pravice do svobode govora in izražanja misli, mnenj in nazorov. Predstavniki gibanj, ki zagovarjajo neomejeno svobodo splava in ki stojijo za sprožitvijo tega kazenskega pregona, nameravajo s tem uveljaviti svojo ideologijo za edino dopustno in obvezno, kar ni nič drugega kot poskus vračanja v nedemokratične čase, od katerih smo se z demokratičnimi spremembami pred 27 leti hoteli dokončno posloviti. Tega seveda pobudniki, lobisti in zagovorniki pravosodnega pregona dr. Strehovca ne bodo priznali, ampak se skrivajo za namišljeno obtožbo sovražnega govora, kar je stara in preverjena praksa montiranih sodnih procesov. Zato Komisija Pravičnost in mir vse te poskuse in pritiske ostro obsoja in pričakuje, da bo pristojno sodišče obtožnico v najkrajšem času zavrnilo kot neosnovano.

V Ljubljani, 8. oktobra 2018

Msgr. ddr. Anton Stres
Predsednik komisije Pravičnost in mir”

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu