Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

V slovo: Pahor je storil kar nista Kučan in Drnovšek

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd december 2022, 08:36 dop

Ob koncu svojega desetletnega predsedniškega mandata je Borut Pahor posthumno vročil red za izredne zasluge Jožetu Pučniku. Pučnika je po smrti junija 2006 z redom za zasluge odlikoval že predsednik Janez Drnovšek. A družina pokojnega Pučnika odlikovanja doslej ni želela sprejeti. Odlikovanje je prevzel Gorazd Pučnik, sin Jožeta Pučnika.

Gorazd Pučnik je prevzel odlikovanje od predsednika republike Boruta Pahorja Foto: STA

Z redom za izredne zasluge za njegov življenjski prispevek k demokratizaciji, osamosvajanju in mednarodnemu priznanju Slovenije je Pučnika Drnovšek odlikoval ob 15-letnici samostojnosti Slovenije. Odlikovanje je bilo pozneje razstavljeno na častnem mestu v Predsedniški palači, v dvorani, ki jo je predsednik Pahor poimenoval po Pučniku.

Foto: STA

Odločitev o poimenovanju dvoran po štirih izmed očetov slovenske politične pomladi in državnosti, Francetu Bučarju, Janezu Drnovšku, Ivanu Omanu in Jožetu Pučniku – je Pahor sprejel ob 25. obletnici plebiscita, 26. decembra 2015, kot izkaz hvaležnosti in počastitev spomina nanje in njihove zapuščine.

To je že druga v seriji podelitev odlikovanj, ki kaže na pomiritev ostrih konfliktov iz preteklosti. Že prejšnji teden je Pahor podobno ponovno predal odlikovanja Zlati častni znak svobode Igorju Bavčarju, Janezu Janši, Jelku Kacinu, Lojzetu Peterletu in Dimitriju Ruplu. V imenu pokojnega Bučarja je odlikovanje sprejel njegov sin, Janez Bučar.
Bavčar, Janša, Kacin, Peterle in Rupel so odlikovanja, ki jim jih je po osamosvojitvi nameraval predati Milan Kučan, zavrnili z odprtim pismom, ki so ga vsi podpisali in uradu predsednika republike takrat tudi vrnili listino in znak.
Na slovesnosti v predsedniški palači, na predvečer dneva samostojnosti in enotnosti, so odlikovanja prejšnji teden sprejeli in ob tem sporočili: “Ob jubileju osamosvojitve smo glede na vse okoliščine nastanka naše države in žrtve, ki so bile zanjo žrtvovane, v dialogu s predsednikom izrazili pripravljenost, da sprejmemo vrnjena odlikovanja s spoštovanjem do slovenske države. Zadovoljni smo, da je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sprejel predlog, da se v tej luči zdaj to zgodi.”

Igor Bavčar, Janez Janša, Jelko Kacin, Lojze Peterle, Dimitrij Rupel in Janez Bučar v imenu pokojnega Franceta Bučarja so od predsednika republike Boruta Pahorja sprejeli leta 1993 vrnjena odlikovanja Zlati častni znak svobode. Foto: Bor Slana/STA.
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu