Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kako prihraniti milijone: Kovačič za referendum hkrati s predsedniškimi volitvami

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st junij 2017, 12:56 pop

Netočno je bilo poročanje medijev, da je Vili Kovačič že zbral 40.000 podpisov za referendum. Ni jih še zbral toliko. So jih pa ljudje na upravnih enotah po vsej vsej državi do ponedeljka zvečer overili 41.610. Ta podatek je pomemben za predsednika državnega zbora Milana Brgleza (SMC). Če jih do četrtka na upravnih enotah ne bi bilo potrjenih 40.000, bi Brglez v petek zakon o drugem tiru lahko poslal v objavo v uradni list. Ker jih je bilo že v ponedeljek več, tega ne sme storiti.

Podpise bo Kovačič zbiral še teden dni

Župan Kopra Boris Popovič, posnetek je iz spletne strani mestne občine Koper.

A Vili Kovačič teh podpisov še nima in ni nujno, da jih bo vse dobil. Kak soorganizator, denimo župan Kopra Boris Popovič, se je med zbiranjem podpisov dogovoril z vlado in lahko podpise, če jih je kaj zbral, tudi zadrži zase, zavrže… Volivci obrazce podpisujejo po vsej državi. Zbiranje podpisanih obrazcev pa se bo nadaljevalo tudi po četrtku popoldan, ko jih bo še zadnji dan mogoče overiti na upravnih enotah. Po zakonu ima organizator po tem še teden dni časa, da pridobi te papirje iz vse države, jih zloži, prešteje in dostavi v državni zbor. Šele ko so predani državnemu zboru, postanejo zahteva za odločanje ljudstva, ki jo poslanci morajo upoštevati.

S konjsko vprego v DZ, še prej k Pahorju

„Točno opoldne jih bomo pripeljali, s konjsko vprego. Ta način predajanja podpisov tudi spada v srednji vek,“ mi je Kovačič včeraj povedal, kako namerava v drugi polovici prihodnjega tedna več kot 40.000 podpisov pripeljati v državni zbor. Kovačič že dalj časa predlaga tudi, da bi poslanci referendum razpisali skupaj s predsedniškimi volitvami, s čemer bi država prihranili nekaj milijonov evrov, zagotovljena pa bi bila tudi visoka udeležba na obeh odločanjih.

Vili Kovačič. Foto: Robert Fojkar Komac

Kovačič namerava, da bi s to idejo prepričal poslance, prihodnje dni na obisk k predsedniku republike Borutu Pahorju. A ni najbolj gotovo, da mu bo uspelo prepričati poslance.

Koalicijski večini to, da bi prihranili nekaj milijonov evrov, ne bo nujno v interesu. Če se odločijo za ločeno izvedbo, s tem povečajo možnosti, da na referendum ne bo dovolj volivcev in bi njihov zakon o drugem tiru morebiti lahko preživel.

Položaj še slabši kot pri gejih

A na to se preveč ni dobro zanašati. Na zadnjem referendumu decembra 2015 o zakonu o zakonski zvezi in družinski razmerjih, ko je šlo za pravice istospolnih partnerjev, je strankam z desne uspelo na volišča privabiti več kot petino vseh volilnih upravičencev. Torej najmanj 342.591. Proti vladnemu zakonu je bilo 394.482 volivcev.  Pobudniki tokratnega referenduma so bili enaki: glavno vlogo pri zbiranju 40.000 podpisov sta imela SDS in Janez Janša. Pravzaprav je tokrat za vlado položaj še slabši: vladnemu zakonu, po katerem bi zgradili 27 kilometrov enega sam tira za vsaj milijardo evrov, namreč nasprotuje tudi poslanska skupine Združene levice, ki pa pri zbiranju podpisov zadnje tedne ni sodelovala.

Proti svojemu zakonu tudi vlada sama

Premier Miro Cerar, ob njem generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Svojemu zakonu, če smo natančni, nasprotuje tudi vlada sama, ki se je med zbiranjem podpisov po pogovorih z županom Kopra Borisom Popovičem odločila, kot je sporočil premier Miro Cerar, da bi gradila dvotirni drugi tir, torej tisto, kar zahtevajo pobudniki referenduma: dva tira za manj denarja. Ni pa vlada še pojasnila, ali to pomeni, da bo na referendumu volivce pozivala, naj zavrnejo njen zakon, ki govori o enem samem tiru in o višji ceni. Povsem jasno, koliko bi projekt stal iz predloga zakona, ki bo na referendumu, niti ni bilo mogoče ugotoviti, kar dodatno kaže, da je bil bolj skrpucalo, za katerega je koalicija povsem nerazumno izsilila hitro odločanje državnega zbora, češ da bo sicer nastala velika škoda za državo.

Prvo dogajanje prihodnji teden bo predajanje 40.000 podpisov. V tednu po tem, torej že v začetku julija, bodo poslanci referendum že razpisali. Lahko bi ga tudi prepovedali, a to je malo verjetno, ker si je težko zamisliti tehtne razloge. Referendum je lahko  septembra. Prej težko, ker so vmes počitnice, pa tudi za kampanjo mora biti dovolj časa, zakon zahteva najmanj 30 dni od dneva razpisa.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu