Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Proti Erjavcu in Poklukarju več poslancev, a odstavljen Kodelja

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 11. septembra, 2018)

Ekspresen umika kandidata za ministra za javno upravo Tugomirja Kodelje, ki je pred odborom za notranje zadeve nastopil katastrofično slabo, je zaznamoval predstavitve ministrskih kandidatov prejšnji teden. Mandatar Marjan Šarec je namesto Kodelje za ministra predlagal poslanca svoje stranke Rudija Medveda, ki ga bo odbor za notranjo politiko zaslišal danes opoldne. Ker zadnje zaslišanje še ni opravljeno, mora državni zbor počakati z razpravo in glasovanjem o celotni ekipi in Šarec s tem s prevzemom oblasti. Kodeljevega nastopa pa poslanci prejšnji teden niso ocenili kot najslabšega.

Največ glasov proti Erjavcu in Poklukarju

Za stranke vladne koalicije (LMŠ, SD, SMC, Levica, DeSUS, SAB) je bilo precej nerodno, ker so pred odločitvijo Šarca, da slabega kandidata umakne, izglasovale, da se je Kodelja “ustrezno” predstavil. Nerodno je bilo tudi za Šarca samega. Bil je njegov kandidat. Po rezultatih glasovanj po odborih je Kodelja prehitel kar pet drugih kandidatov: Marka Bandellija (brez listnice), Andrejo Katič (pravosodje), Aleksandro Pivec (kmetijstvo), Boštjana Poklukarja (notranje zadeve) in Karla Erjavca (obramba). Največ glasov proti po odborih je med vsemi kandidati za ministre zbral kandidat za notranjega ministra Poklukar (LMŠ). Najslabši delež, če preračunamo število glasov za in proti, pa kandidat za obrambnega ministra Erjavec (DeSUS). Kako so se iztekla glasovanja o ustreznosti predstavitev kandidatov kaže preglednica, ki je sortirana po deležev glasov za in proti:

Da so vsi kandidati dobili večino, ni bilo niti najmanj presenetljivo. To preprosto odraža večino, ki jo ima koalicija v vseh odborih državnega zbora. To je tista večina, ki je podprla tudi Kodeljo. Razmerje levi desni je v odboru za notranjo politiko enajst proti proti osem. Na levi imajo LMŠ tri, SMC, SD in Levica po dva predstavnika, po enega pa SAB in DeSUS. Na desni strani ima pet sedežev SDS, dva NSi in enega SNS. Poimenski rezultat glasovanj v odborih ni dostopen.

Ministri SMC visoko, Desus spodaj

Karl Erjavec (Desus) Foto: DZ/Borut Peršolja

Bolj zanimivo pri glasovanjih kot število koalicijskih glasov za, je po odborih (ki so različno veliki) število glasov proti. To namreč kaže, kako odločno je bila proti posameznim kandidatom opozicija. Torej poslanci SDS, NSi in SNS. Le pri treh kandidatih za ministre ni proti glasovala nihče iz opozicije. Brez glasov proti se je končalo zaslišanje kandidata za gospodarskega ministra Zdravka Počivalška (SMC), kandidata za zunanjega ministra Mira Cerarja (SMC) in kandidata za finančnega ministra Andreja Bertonclja (LMŠ). Med temi le Počivalšek že doslej vodi isto ministrstvo.

Dober rezultat je dosegel tudi kandidat za ministra za kulturo Dejan Prešiček (SD) z 12 glasovi za in enim samim proti. Strankarsko gledano pa sta pri dnu oba kandidata DeSUS in kandidati LMŠ, večinoma povsem pri vrhu pa so kandidati SMC.

------------------------------------------------------------------------ Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu