Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Fajonova Logarju zaupno odgovorila o biznisu kibernetske varnosti pred Kitajci

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th junij 2023, 12:05 pop

Maja je poslanec Anže Logar (SDS) zunanjo ministrico Tanjo Fajon (SD) vprašal, kateri zunanji izvajalec je dobil posel preverjanja področja informatike in kibernetske varnosti na zunanjem ministrstvu. Že pred tem smo izvedeli, da je prišlo do vdora v sistem zunanjega ministrstva, sledi bi naj vodile vse do Kitajske. Prejšnja vlade je zaradi varnostnih razlogov po dogovorih držav Zahoda kitajskim državnim podjetjem poskušala onemogočiti, da bi s svojo tehnologijo sodelovali pri postavljanju omrežja 5G, zaradi česar so protestirala podjetja iz Kitajske in tudi oblasti te države. Veliko denarja so ta podjetja porabila tudi za lobiranje, da bi preprečila omejitve.

Za interese Kitajcev je v preteklosti lobiral tudi eden najbolj spretnih slovenskih lobistov Franci Zavrl, katerega soproga Anuška Delić izdaja medij Oštro, ki tudi poskuša vplivati na “pravilno” poročanje medijev, a na nekoliko drugačen način.

K izločitvi komponent podjetij Huawei in ZTE prav teh dneh ponovno poziva Evropska komisija.

Napad z izsiljevalskim virusom skupine APT15 pa bi se naj začel marca 2022. Torej tik pred volitvami. Tujci bi naj na ta način pozneje imeli več mesecev možnost dostopa do podatkov s strežnikov ministrstva in diplomatske mreže in morda celo do depeš, ki so jih diplomati pošiljali prek internih kanalov.

Bivši zunanji minister in poslanec Logar je ministrico vprašal, kdaj je bil objavljen razpis, kdaj sklenjena pogodba, kdaj se je začel pregled, kako je bil opravljen in kakšne so ugotovitve poročila. Po mesecu dni so iz vlade bivšemu zunanjemu ministru zdaj poslali odgovor, ki je objavljen v bazi podatkov poslanskih vprašanj in odgovorov državnega zbora. Dokument z odgovorom, če ga odprete, je takšen:

Zakon določa, da se oznaka “INTERNO”, določi za tajne podatke, katerih razkritje nepoklicani osebi bi lahko škodovalo delovanju ali izvajanju nalog organa, torej v tem primeru zunanjega ministrstvu. Imajo pa dostop do “internih” podatkov vse osebe, ki opravljajo delo ali funkcijo pri tem državnem organu. Torej na zunanjem ministrstvu. Ni povsem jasno, kako lahko odgovor poslancu označijo na tak način, gradivo je bilo namreč poslano drugemu organu, celo drugi veji oblasti.

Celotno Logarjevo vprašanje je bilo takšno:

“Spoštovani,
na eni od sej Odbora za zunanjo politiko je predstavnica MZEZ poslancem povedala, da je s področja informatike in kibernetske varnosti ministrstvo sklenilo pogodbo z zunanjim izvajalcem z namenom, da preveri stanje na tem področju.
V zvezi s tem sprašujem:

  1. Kdaj je bil objavljen razpis za izvedbo te storite?
  2. Kdaj je bila sklenjena pogodba in s kom?
  3. Kdaj je izbrani izvajalec začel z natačnim pregledom področja? Katera ključna
    področja je zajemal pregled in na kakšen način je bil opravljen?
  4. Kdaj je bil pregled zaključen in kdaj je ministrstvo prejelo poročilo?
  5. Kaj so ključne ugotovitve poročila? Prosim za posredovanje zaključnega
    poročila.
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu