Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarec: “Ni res. Vraničar Ermanova je želela sodelovati.”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th avgust 2018, 04:19 pop

Rokovanje prvakov petih strank po podpisu koalicijske pogodbe v prostorih LMŠ Foto: Peter Jančič

Predsedniki LMŠ Marjan Šarec, SD Dejan Židan, SMC Miro Cerar, DeSUS Karl Erjavec in SAB Alenka Bratušek so opoldne v prostorih LMŠ v Ljubljani podpisali koalicijsko pogodbo o vladanju v naslednjih letih. Mandatar Šarec, ki mu mora državni zbor potrditi še ministre, da bi res prevzel oblast, je povedal, da po pogovorih s kandidati za ministre na namerava zavrniti nobenega od ponujenih kandidatov. Listo bo vložil v parlament do konca tedna.

Nenavaden smeh ob Vraničarjevi

Na vprašanje novinarke Nove24TV, ali se je finančni ministrici Mateji Vraničar Erman odrekel, ker je vztrajala, da je potrebno spoštovati fiskalno pravilo in se držati finančnih okvirjev, je Šarec odgovoril: “To so vaše domneve. Ni res. Vraničar Ermanova je želela sodelovati. Sem pa se sam odločil, ko sem razmislil, tudi glede na vse očitke, da le rekonstruiramo dosedanjo vlado, da bo naša stranka ponudila štiri nove kandidate. Z gospo Vraničar Erman pa bomo sodelovali še naprej.” Med vprašanjem novinarke o Vraničar Ermanovi je bilo slišati nekaj smeha med novinarji in fotoreporterji. Ni čisto jasno, zakaj. Šarec je odgovarjal povsem resno, saj je o tem zadnje dni res precej dilem v javnosti in vprašanje je bilo pomembno. Pozneje je Šarec zanikal tudi, da bi nova koalicija nameravala po podpisanem koalicijskem dogovoru preveč trošiti. Napovedal je, da se bodo držali fiskalnega pravila in vsi ukrepi bodo preverjeni tudi v tej luči. “To je samoumevno za nas,” je dejal.

Mesec dobi državnega sekretarja

Podpis koalicijske pogodbe. Foto: Peter Jančič

Ukrepi, ki so dogovorjeni v koalicijski pogodbi, bodo izvedeni postopoma, je dejal Šarec in ocenil, da bo koalicijski dogovor mogoče izvesti, če bo gospodarska rast še naprej visoka, sicer pa bo politika drugačna.

Na vprašanje, ali bodo podobno slavnostno pred novinarji podpisali še poseben dogovor o sodelovanju z Levico, je Šarec odgovoril, da je danes podpisani sporazum peterice strank ratificirala tudi Levica, ta pogodba je bila usklajena tudi s to stranko in je vmes niso nič spreminjali. O državnem sekretarju, ki ga bo levica dobila v njegovem kabinetu, pa je Šarec dejal: “V prihodnjih dneh bomo opravili pogovor in našli rešitev, ki bo učinkovita in operativna”.

Ob podpisu pogodbe v prostorih LMŠ v stavbi nasproti parlamenta, kjer ima nekaj nadstropij višje sedež tudi SMC, je bila precejšnja gneča. Zdi se, da v LMŠ niso računali na tako veliko število fotoreporterjev in novinarjev, ki so prišli na dogodek.  “Odločili smo se, da slovesno podpišemo koalicijski sporazum med peterico strank, ki si želi narediti nekaj dobrega za Slovenijo,” je pojasnil Šarec in se po podpisu tudi rokoval z vsemi predsedniki.

Celotna koalicijska pogodba je takšna:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/08/Koalicijski-sporazum-o-sodelovanju-v-Vladi-Republike-Slovenije-za-mandatno-obdobje-2018–2022.pdf”]

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu